Romalılar, Çinliler ve Yunanların mutfak tarihinde binlerce yıl öncelerine kadar dayanan çiçekler, asırlar boyu geleneksel yemeklerin yapımında kullanılmıştır. Aslında yaptığınız yemeğe çiçek eklemek, yemeğin tadını ve kokusunu değiştirmekle kalmayıp aynı zamanda rengini de değiştirmekte. Tabii bazıları da baharatlı ve çiçeksi koku ve tatlara sahip olabiliyor. Kesinlikle tat ve koku algısında geniş bir yelpazeye hitap ediyorlar.
Özellikle birçok bitkinin taçyaprağının salata süslemek için kullanıldığı konusunda hemfikiriz. Her ne kadar lezzetli güzel kokulu ve canlı renklere sahip olsalar da bilmediğiniz çiçekleri yiyecek olarak tüketmek ölümcül olabilir. Ancak korkmayın; bunun için gerekli ipuçlarını size vereceğiz.
Emin olmadığınız çiçekleri asla yemeyin. Mutlaka internet veya bitki referans kitaplarından araştırma yapın.
- Kendi yetiştirdiğiniz çiçekleri güvenle tüketebilirsiniz. Çünkü satın aldığınız çiçek tohumları pestisit veya başka kimyasallarla muamele edildiği için insan tüketimine uygun haldedir.
- Sadece çiçeğin taçyapraklarını yiyin. Yemeden önce çiçeğin üreme organlarını mutlaka temizleyin.
- Eğer alerjen bir bünyeniz varsa yenilebilir çiçekleri yerken yavas yavas artırın.
- Çiçekleri taze tutmak için kâğıt havlu üzerinde buzdolabında veya soğutucuda saklayın. Bu sayede 1 güne kadar tazeliklerini koruyabilirsiniz.
- Allium: Allium familyasına ait tüm çiçekler (pırasa, frenk soğanı, sarımsak, soğan vb.) yenilebilir ve lezzetlidir! İçerdikleri tatlar pırasada en az yoğunluğa sahipken, sarımsakta en yoğun haldedir. Bu çiçeklerin tüm kısımları insan tüketimine uygundur.
- Melek Otu: Çeşitlerinin bulunduğu skala içerisinde (soluk mavi lavanta renginden koyu gül rengine kadar) en çok likör tadına sahip olan bitkilerdir. Bu çiçekler de insanların yemesi için uygun sınıftadır.
- Büyük Züfaotu: Hem yaprakları hem de çiçekleriyle likörik tatlara sahip olan ince anason tadında çiçeklerdir.
- Roka: Çiçekleri küçük ve baharatlı bir tada sahip olmasına rağmen tüketilirken daha çok yaprakları tercih edilmektedir. Koyu mor çizgilere sahi beyazdan sarıya kadar geniş bir renk skalasına sahiptirler.
- Mavi Kantaron: Taçyaprakları yenilebilir. Çimensi bir tada sahiptir. Ancak koyu renkli kaliks kısmından kesinlikle uzak durmalısınız.
- Fesleğen: Beyaz-pembe lavanta rengi arasında değişen renklere sahip olan bu çiçekler, yapraklarıyla aynı tada sahiptir Ancak çiçek kısmı tat olarak daha az yoğundur.
- Kır çiçekleri – Bergamot: Kırmızı çiçekleri mentollü bir tada sahiptir.
- Hodan: Çiçekleri tatlı bir maviye sahip olan bu bitki salatalığa benzer bir tada sahiptir.
- Nergis Çiçeği: Yemek için mükemmel bir tada sahip olan bu çiçekler baharatlı, bibersi ve sulu tatlarıyla birçok yemeğin içerisine dâhil edilebilirler.
- Karanfil: Taçyaprakları tatlıdır. Çiçekleri de bu tatlı aromaya sahip ve aynı zamanda hoş bir koku içerir.