Makarna çok sevdiğimiz ve çok sık tükettiğimiz besinler arasında ilk sırada yer alıyor. Öğrencilerin vazgeçilmezi , restaurantların baş tacı makarna. Değişik soslarla sofralarımızda binbir çeşit halde yer alıyor. Peki nereden geliyor bu makarna, nedir tarihi biliyor muyuz? Bu yazımızda makarnayı iyice bir ele alalım dedik ve işte karşınızda makarnanın hikayesi. ☺
Makarnanın Hikayesi
Tam olarak nereden çıktığı netleştirilemese de makarna tarihine ilişkin birkaç rivayet bulunmaktadır. Bir rivayete göre Osmanlı döneminde savaş dolayısıyla iyi beslenmeye çok önem verilirdi. Ordudaki askerlerin ise çok bonkör oldukları söylenirdi. Seferler olduğunda hazırlık aşamasındaki askeri birlikler toplanma bölgelerinde birlikte yemek yerlerdi. Yemeği bitip yola koyulan ana birliklerin artan yemekleri ise katırlara yüklenirdi. Artan bu yemekler yörede yaşayan köylülere, çobanlara dağıtılırdı.
Yemeklerin yenmesinin ardından bir gün kalan yemekler toplanmış ve dağıtılmıştı. Yola çıkan birliklerden birinin önüne ise koşa koşa iki çoban çıkmıştı. Çok acıkmış olan bu çobanlar karınlarını ovuşturmakta ve aç olduklarını belirtmektelerdi. Ancak birlikte bulunan askerlerden biri çobanlara ‘’Geç kaldınız, sıpa getti’’ seslenmişti. Bunun üzerine de temel yiyeceklerden biri olan makarnanın adı ‘’spagetti’’ olarak günümüze ulaştı.
Bir başka rivayete göre, 1290’lı yıllarda Marco Polo makarna üretimini Çin’de görmüş ve ardından İtalyan mutfağına getirmiştir. Bu tarihlerde uzun yıllardan beri Güney İtalya yöresinde ‘’maccheroni’’ adı verilen makarna amacıyla tüketilen bir besin de bulunmaktaydı. Bir başka tarafta ise Arapların İtalyanlardan önce ince açılmış olan hamur yuvarlaklarını pişirdikleri de söylenmektedir.
İtalyanlara Göre Makarna
1780’li yıllarda makarna Osmanlı’ya İtalya’dan gelmiş ve o günden bugüne mutfaklarımızda kalıcı bir yer edinmiştir. Güney İtalya bölgesinde çok fazla tüketildiğinden dolayı İtalyanlar ‘’makarnacı ulus’’ olarak da bilinmektedir. Bir diğer tabirle ‘’pasta’’ de denilen makarnaya bu tabir İtalyan dilinden çıkıp gelmiştir.
Geleneksel Türk Mutfağında da makarnanın yeri oldukça geniştir. Gerek klasik haliyle, gerek çeşitli soslarla, gerek yoğurtla salatasını yaparak, gerek fırında..binbir çeşidi bulunmaktadır. Aynı zamanda erişte, kuskus, şehriye, mantı gibi suda haşlanan çeşitleri de bulunmaktadır.
Türkiye’de Makarna
Türkiye’nin makarna tarihi ise 1922’li yıllara dayanmaktadır. Ancak Anadolu’da bu tarihten önce erişte şekliyle makarna üretimi yapılmaktaydı. İlk makarna fabrikası ise İzmir’de kurulmuştur. Artan şehirleşme ve sanayileşme makarna tesislerinin sayısının artmasına ve makarnanın yaygınlaşmasına yol açmıştır.
Durum buğdayından üretilen makarna daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerindeki üretiminin yoğunluğundan dolayı yaygınlaşma göstermiş, fabrikalar çoğunlukla bu bölgelerde kurulmuştur. Aynı zamanda Türkiye 1990’lı yıllarda İtalya’dan sonra dünya makarna ihracatında ikinci sırada yerini almıştır.
Dünya Makarna Günü
Her yıl 25 Ekim tüm dünyada Makarna Günü olarak kutlanmaktadır. Aslında bu kadar çok çeşidi bulunan, bu kadar çok sevilen, bu kadar çok tüketilen makarnanın gününün olması da çok şaşırtıcı değildir.
Makarnanın Üretimi
Tüm makarna çeşitleri durum buğdayından yapılmaktadır. Yapım aşaması ise temel olarak 5 adımda gerçekleşmektedir.
Bunlardan ilki temizleme ve tavlama adımıdır. Buğday tanesinin öğütülmek için hazır hale getirildiği aşamadır. Durum buğdayları önce temizleme aşamasından geçirilir, ardından kolayca irmiğe dönüştürülebilmesi için tavlama yapılır. Yani buğday taneleri belli sıcaklıktaki suda bekletilir. Daha sonra su uzaklaştırılır. Sıradaki aşama öğütme ve elemedir. Durum buğdayı bu aşamada değirmenlerde öğütülerek irmik halini alır. Ancak irmik dışında oluşan yan ürünler elem ile irmikten uzaklaştırılır. Sıra yoğurma ve şekil verme adımındadır. Elde edilmiş olan altın renkli irmikler bu aşamada suyla birleştirilip büyük mikserlerde iyice yoğurulmaktadır. Yoğurulan hamur basınçlı şekil verme makinelerinde istenilen şekle ulaştırılır. Şekil verilen yaş hamurların kurutmaya alındığı ve ardından dinlendirildiği adım kurutma ve dinlendirmedir. Bu aşama sonrasında makarnalar soğutuldukları ve ambalajlandıkları son aşamaya geçirilir ve hazır hale gelir.
Nedir Makarnanın Faydaları?
Makarna, vitamin ve mineral madde bakımından zengin bir besindir. A, B1, B2, demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi bileşenleri bulunmaktadır. Karbonhidrat ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamayı sağlamaktadır. Tüm bunların yanında zenginleştirilebileceği birçok besinle beraber ideal bir öğün oluşturan pratik bir besindir.