Ana sayfa Mutfakta Neler Oluyor Haftanın Malzemesi: Cin Biber

Haftanın Malzemesi: Cin Biber

424
0
A bowl of pepper

Yemeklerimize tat ve aroma katan biberlerin küçük ama en özel tada sahip olanlarından biri de cin biberdir. Yemeklerin en önemli takviyelerinden birisi olan cin biber ya da süs biberi, biberseverler için vazgeçilmez bir lezzettir. Şimdi cin biberin başrolde yer aldığı eşsiz tariflere bir göz atalım.

Cin Biberli Patlıcan Turşusu 

Malzemeler:

Üç kilo küçük turşuluk patlıcan

İç Malzemeleri:

Bir kase yaprak biber

Bir kase minik cin biber

Bir kase soyulmuş sarımsak

Bir şişe üzüm sirkesi

Bir su bardağı elma sirkesi

Üç yemek kaşığı turşuluk tuz

Bir çay kaşığı limon tuzu

Bir çay kaşığı toz şeker

Bir yemek kaşığı pul biber

Bir baş sarımsak

Yapılışı: İlk olarak patlıcanlar yıkanır. Sap kısımları ayrılıp tepsiye konur. Bir tencereye su koyulur. İçine bir yemek kaşığı tuz atılır ve kaynatılır. Hazırlanan patlıcanlar kaynayan suya atılıp 1 dakika suda bekletilir. Patlıcanları yalnızca sıcak su ile ıslatmak için bu işlem yapılır. Patlıcanları kaynatmamaya dikkat edin. Turşunun içini hazırlamak için ilk olarak sarımsakları dövüp yaprak bibere ekleyin. Minik cin biberleri de katıp hep birlikte karıştırın. Ardından patlıcanları bıçakla boylamasına çizin ve aralarını açın. Hazırlanan harcı patlıcanların arasına birer tutam koyun. Tüm patlıcanlara harcı aynı şekilde ekleyin. Ardından turşunun yapılacağı bidona patlıcanları doldurulmuş kısmı üste gelecek şekilde dizin. Biberlerin bir kısmı düşse de genel olarak tadı geçtiği için sorun olmaz. Patlıcanları dizdikten sonra turşunun suyunu hazırlamak için bir karıştırma kabına yeterli miktarda üzüm sirkesi ile bir su bardağı da elma sirkesi ekleyin. Üzerine pul biber ve dövülmüş sarımsak ekleyin. Tuz, limon ve şeker de ekleyip hepsini karıştırın. Tuz eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Ardından patlıcanların üzerine turşu suyunu boşaltın. Bidonu sallayıp içerisinde hava kalmamasını sağlayın. Ağzını sıkıca bağlayıp dışını da güzelce yıkayın. Turşuyu karanlık bir ortamda güneş ışığından uzak olarak saklayın. Cin biberli patlıcan turşusu kış için hazır olacaktır.

Cin Biberli Hamburger

Malzemeler:

2 paket hazır hamburger eti

4 somun ekmek

7-8 dal marul

3 adet domates

2 adet cin biber

5 adet patates

Ketçap, mayonez

Yapılışı: Öncelikle etler tavada ya da tost makinesinde pişirilir. Marullar ekmekle aynı boyutta kesilir. Domatesler ile cin biberler halka biçiminde doğranır. Patatesler fırında pişirilir. Bunun için patatesleri yağlı kağıda dizip üzerini yağlayın ve tuzlayın. Bu haliyle fırına verin. Son olarak malzemeleri ekmeğe yerleştirin.

fresh homemade burger with lettuce, cheese, onion and tomato on a rustic wooden board, close up

Cin Biberli Etsiz Kuru Fasulye 

Malzemeler:

2 su bardağı kuru fasulye

1 adet kuru soğan

1 adet kırmızı cin biber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

4 yemek kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı kimyon

Yapılışı: 1 gece önceden kuru fasulyeler ıslanır. Islama suyu dökülür ve yeni su eklenip fasulyeler haşlanır. Kuru soğan ile cin biberler minik küpler halinde doğranır. Pembeleşinceye kadar sıvı yağda kavrulur. Üzerine salça eklenir ve karıştırılır. Haşlanan kuru fasulyeler de eklenir ve kavrulmaya devam edilir. 3-4 dakika boyunca kavrulur ve ardından üzerini 3 parmak geçecek miktarda su konur. Baharatlar da eklenir ve harlı ateşte 5 dakika pişirilip altı kısılır. Pişirme fasulyeler yumuşayıncaya kadar sürer. Cin biberli etsiz kuru fasulyeniz hazır.

Tavuklu Cin Biberli Bulgur Pilavı 

Malzemeler:

1 adet tavuk göğüs eti

3 adet cin biber

1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak

3 adet domates

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı biber salçası

1,5 su bardağı iri bulgur

2 su bardağı tavuk suyu

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Öncelikle tavuk göğüs eti küp küp doğranır. Suyu salınıp çekinceye dek pişirilir. Suyu tamamen çekmeden üzerine doğranmış olan sarımsak, soğan ve biberler eklenir. Suyunu çekince üstüne yağ ve salça konur ve kavrulur. Küp küp doğranan domatesler ve tavuk suyu eklenir. Domatesler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. En son bulgur eklenir ve suyunu çekince demlenmeye bırakılır. Üzerine kimyon ve karabiber eklenir. Tavuklu cin biberli bulgur pilavı servise hazır.

Kremalı Mantarlı Tavuklu Makarna

Malzemeler:

1 kutu krema

Yarım paket makarna

250 gr mantar

1 tavuk göğsü

1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ

3 diş sarımsak

1 tane küçük soğan

2 tane cin biber

Kekik

Karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı: İlk olarak makarna haşlanır. Ardından mantarlar ince ince doğranır. Soğan, sarımsak ve tavuk doğranır. Soğan, sarımsak, yağ ve cin biber tavaya konur. Ardından tavuklar da pişirilir. Mantarlar üzerine eklenir ve suyu çekinceye kadar pişirilir. Baharatlar eklenir ve mantarlar piştiğinde krema eklenir. Bir süre kaynatıldıktan sonra sos makarnaya karıştırılır. Kremalı mantarlı tavuklu makarnanız, cin biberin de kattığı eşsiz tat ile servise hazır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here