Yumurta pişirmek, sanılanın aksine hiç kolay bir iş değildir, aksine ustalık ister. Hatta yumurtayı öğrenci yemeği kategorisinde değerlendirdiğimizden, en yemek yapamayanımıza bile “E bir yumurta da mı kıramıyorsun,” diye takılırız şaka yollu. Oysa aşçılık okullarında bile ders olarak okutulan bir konudur yumurta pişirme teknikleri. Özellikle de poşe yumurta pişirmek, en çok hassasiyet ve dikkat gerektiren tekniklerdendir.
Peki nedir bu poşe? Buna basitçe yumurtanın şeklini koruyarak haşlamak yanıtını verebiliriz. Poşe ismi size yabancı gelse bile, aslında Türk mutfağında bu pişirme tekniğinin uzun zamandır bir yeri var.Biz poşe tekniğini çılbır yaparken zaten kullanıyoruz ama şimdilerde bu teknik spor yapanların ve sağlığına dikkat edenlerin gözdesi zira poşe yumurta yağsız pişiriliyor. Görüntüsü de son derece güzel olan poşe yumurtayı bozmadan, dağıtmadan kıvamında pişirmek hiç kolay iş değil ama birazdan anlatacağımız tekniklerini öğrenerek siz de kusursuz görünen poşeler yapabileceksiniz.
Bir poşe yumurtanın tam kıvamında pişip pişmediğini nasıl anlaşılır? Bir defa yumurta akı katı olmalı, kesildiğinde ise akışkan, kayısı kıvamında iyi pişmiş bir sarıyla karşılaşmalıyız. O zaman adım adım yollarını anlattığımız poşe tarifimizi vermeye başlayalım.
Poşe Yumurta Tarifi
Gerekli Malzemeler
- Yumurta
- Su
- Sirke
Yapılışı:
Yayvan ve çok derin olmayan bir tencereye üç-dört parmak kadar su koyup kaynatın. Suyun miktarı, içine konacak yiyeceğin yarısının suya gömüleceği kadar olmalı. Kaynamadan önce suya 1 tatlı kaşığı sirke ilave ederseniz yumurta daha kolay katılaşır ve formunun bozulması daha zor olur. Su kaynama noktasına geldiğinde altını kısın, poşe için ideal derece 80-85 derece olmalı.
Suyu hazırladıktan sonra gelelim en önemli meseleye. Burada yapılan en yaygın yanlışlardan biri, yumurtanın direkt olarak suya kırılması. Onun yerine önce küçük bir kaseye yumurtayı kırmak şeklini korumasına yardımcı olacaktır. Su hafif hafif kaynama belirtileri gösterdiğinde, bir kaşıkla suya dairesel hareketler çizip küçük bir girdap yaratın. İşte kasedeki yumurtayı bırakacağınız yer, tam olarak bu girdabın ortası.
İdeal pişme süresi 3 ila 5 dakikadır ama bir türlü emin olamıyorsanız kontrol etmenin de bir yöntemi var. Bir kevgirle yumurtayı sudan çıkarın ve hafifçe beyazının kıvam alıp almadığına bakın. Yumurtanın beyazı kesinlikle sıvı kalmamalı.
Artık katılaştığından emin olduğunuzda yine bir kevgirle yumurtayı sudan çıkarın, suyunun süzülmesini bekleyin ve soğuyup kıvamını kaybetmemesi için sıcak sıcak servis edin. İşte bu kadar.
Bu da bonus tarifimiz:
Poşe Yumurtalı ve Jambonlu Sandviç
Gerekli Malzemeler
- Taze yumurta
- 1,5 litre su
- Yarım çay bardağı sirke
- 4 dana jambon
- Yarım kase kaşar rendesi
- 1 çay kaşığı mayonez
- 1 çay kaşığı ketçap
- Tuz, karabiber
Suyu tencereye alın ve sirkeyi ilave edin. Su kaynama noktasına geldiğinde altını kısın. Yumurtayı, yukarıda anlattığımız gibi bir kaseye kırın, suda dairesel hareketlerle girdap oluşturun ve ortasına yumurtayı bırakın. Beyazı katılaştıktan sonra delikli bir kaşık yardımıyla sudan çıkarıp süzün.
Mayonezi, ketçabı, tuzu ve karabiberi bir kapta karıştırıp ekmek diliminin üzerine sürün. Önce bir dilim jambon, üzerine peynir rendesi, sonra bir dilim jambon daha ve yine peynir rendesi olacak şekilde yerleştirin. 180 derece fırında 5 dakika kadar ısıtın.
Ekmek dilimi fırından çıktıktan sonra sudan çıkardığınız poşe yumurtayı de en üste yerleştirip diğer dilimi üzerine kapatın. Afiyet olsun.