Evde kendi meyve ve sebzesini yetiştirmeyi sevenleri bu yazıda topluyoruz!
Salataların olmazsa olması, çorbaların lezzet katanı, yemeklerin tatlandırıcısı ve daha birçok yerde kendisini sıklıkla aradığımız limon bugün evlerimize toprağından misafir oluyor. Birçok yerde kullanabileceğimiz, adıyla bile ağızlarımızı sulandıran limonun fidanından kendisine olan yapım yolculuğunu bugün merceğimiz altına aldık. Gelin birlikte çok basit adımlarla çekirdekten limon fidanını nasıl yetiştirip limon elde ederiz birlikte inceleyelim…
Limon Yetiştirmede Püf Noktalar
Evde limon yetiştirmek çok keyifli bir iş olduğu kadar ilgi ve emek isteyen bir iştir aynı zamanda. Bu sebeple birazdan adımlarını anlatacağımız çimlendirme aşamasından sonra saksıya aldığınız limon fidelerini ihmal etmemeli ve her gün özenle bakmalısınız. Her gün gerekli güneş ışığını alan, suya doymuş nemli toprak içerisindeki limonlarınızın gelişimini görmek sizi çok mutlu edecek. Güzel sonuçlar elde edebilmek için ise ne suyu ne de ışığı fazla kaçırmamalısınız. Suyun gereğinden fazla verilmesi ya da saksının yerinin sık değiştirilmesi meyve verecek limon fidenize iyi gelmeyecektir.
Aynı zamanda bitkinin meyve verebilmesi için en az 2 saksıda limon yetiştirmek gerekmektedir. Bunun sebebi ise bitkinin meyve verebilmesi için polen alışverişinin mutlaka olması gerektiğidir. Polen alışverişi için yakınlarda bir bitkinin olması gerektiğinden aynı saksıda en az 2 limon fidesinin varlığı önemlidir. Meyve verebilmesi adına aşılama yöntemini kullanmak da etkili olabilmektedir.
Çekirdeğinden Fidanına
Limonu çekirdeğinden yetiştirmek için öncelikle bıçak yardımıyla dört eşit parçaya bölün. Böldükten sonra içerisindeki çekirdekleri teker teker ayıklayın. Ancak bu noktada bölme aşamasından kaynaklı bazı çekirdekler zarar görmüş olabilir. Onları kenara ayırın. Bütün halinde kalan çekirdeklerin üzerindeki zarlı kısmı ayıklayın. Daha sonra spreyli bir şişenin içerisine su doldurup havlu kağıdın üzerine sıkın ve nemlendirin. Nemlendirmiş olduğunuz havlu kağıdın üzerine limon çekirdeklerini aralıklarla yerleştirin ve kağıt havluyu kapatıp tekrar spreyle ıslatın.
İçerisinde çekirdekler bulunan havlu kağıdı buzdolabı poşetine koyun ve ağzını sıkıca kapatıp en az 10 gün süre ile karanlık bir yerde bekletin. Bu süre sonunda havlu kağıdı poşetten çıkarıp çekirdekleri gözlemleyin. Filizlenmeye başladığını göreceksiniz.
Filizlenen limon çekirdeklerini yerleştirmek için pet şişelerin yarısını kesip içerisini toprakla doldurun. Toprağını koymadan önce şişelerin tabanında küçük delikler açmayı ihmal etmeyin. Doldurduğunuz pet şişelerin içerisine limon çekirdeklerini geniş aralıklarla ikişer ikişer yerleştirin. Bu aşamada çekirdeklerin tamamen toprağa gömülmemesine dikkat edin. Yerleştirdiğiniz çekirdeklerin üzerine sprey ile yine sudan sıkın ve yaklaşık olarak 2 hafta kadar bekleyin.
İki hafta kadar sonra toprağınızın üzerinde yeşermeye başlamış limon fideleri göreceksiniz. Ardından 4 hafta sonra ise fidelerinizin daha da büyüyüp yeşerdiğini görebilirsiniz. Bu aşamaya geldikten sonra fidenizi pet şişeden alıp büyük bir saksıya aktarmanız uygun olacaktır.
Doğru aralıklarla sulayarak ve gerekli güneş ışığı almasını sağlayarak saksıda yetiştirdiğiniz limonlarınızın gitgide büyüdüğünü ve arttığını göreceksiniz. Şimdi de olgunlaşan limonlarınızın dilediğiniz her yemek, tatlı ve içecekte tadını çıkarma sırası.