Dünyanın üzerine kara bulut gibi çöken corona virüs salgını maalesef ülkemize de giriş yapmış bulunmakta. Tüm dünyanın gündeminde olan bu salgın nedeniyle vaka sayıları ve ölümler her geçen gün artıyor. Bilim insanları hastalığın önüne geçmek için yoğun çalışmalarını sürdürürken bir yandan da çeşitli alternatif tıp önerileri yaygınlık kazanıyor. Bilindiği gibi hastalıklara karşı dirençli olabilmenin en önemli parametresi bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır. Bu bakımdan bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle özellikle corona virüse karşı etkisiyle de gündemde yerini alan besinlerden birisi kara mürver. Şimdi içerisinde barındırdığı yüksek antioksidan miktarı ile hastalıklara karşı mücadelede yardımcı olduğu düşünülen kara mürverin niteliklerine, faydalarına ve kullanım alanlarına daha yakından bakacağız.
Kara mürver, Kuzey Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak görülen Adoxaceae familyasından çiçekli bitkilerin bir çeşididir. Avrupa’ya özgü yapısı nedeniyle Avrupalı mürver, Avrupalı kara mürver gibi isimleri de olan bitki ülkemiz coğrafyasında da görülmektedir. Kara mürverin elde edildiği mürver ağacı dikildiği yerde bir özene gerek duymadan kendiliğinden gelişmektedir. Ülkemizde de Akdeniz bölgesi haricinde her yörede mürver ağacının yetiştirilmesi mümkündür. Mürver ağacının çiçekleri Haziran ve Temmuz’da meyveleri ise Ağustos ve Eylül’de toplanarak kurutulabilmektedir. Sağlık açısından pek çok faydası olan kara mürver, özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken vücut direncini artırıcı özellikte faydalı bir besindir. Peki Kara mürverin bilinen faydaları nelerdir?
Kara Mürverin Faydaları
- Kara mürverin içerisinde bulunan A, B ve C vitaminleri vücut direncini artırıcı etkiye sahiptir. Özellikle soğuk kış aylarında düşen vücut direncini yeniden kazanmak açısından önemli bir besin.
- Kara mürver tüketimi kolesterolü düşürmektedir.
- Halsizlik, iltihaplanma, ateş ve baş ağrısı vb. rahatsızlıklara karşı etkilidir. Ateş düşürücü etkisi vücut direncini yeniden artırıp hastalıkların ilerlemesini önleme görevi görür.
- Kara mürver kan basıncını dengeleyicidir.
- Zayıflatıcı etkisi bulunan kara mürver formda kalmak isteyenler için faydalıdır.
- Kabızlığa iyi gelir.
- Düzenli biçimde kara mürver çayı tüketimi kanı temizler.
- Adet düzensizliğini geçirir.
- Kara mürver kanser hücrelerine karşı savaş verir.
- Mide ağrısına iyi gelir.
- Romatizmaya karşı iyi etkisi bilinmektedir.
- Anne sütünü artırır.
- Zatürre ve bronşiti geçirici etkiye sahiptir.
- İdrar sökücüdür.
- Balgam sökücü özelliktedir.
- Göğsü yumuşatır.
- Terletici etkisi bulunmaktadır.
- Özellikle kış aylarında sık rastlanılan nezle ve grip gibi hastalıklara karşı faydalıdır.
- Tüm bu faydaları ile birlikte dünya gündemindeki global bir tehdit olan corona virüs salgınına karşı vücut direncini artırıcı ve ateş düşürücü özelliği ile yüksek antioksidan içeriği ile etkili bir silah olarak dikkat çekmektedir.
Kara Mürverin Kullanım Çeşitleri
Kara mürverin tüketimi konusunda ilk dikkat edilmesi gereken hususların başında çiğ olarak tüketilmemesi gelmektedir. Kara mürver, ahududu veya yaban mersini gibi çiğ olarak tüketilmemektedir. İçeriğindeki tehlike doğurabilecek bileşimler nedeniyle kara mürver tüketiminde öncelikle ısıl işlem uygulanması şarttır. Kara mürverin tüketilmesinde yaygın olan yöntemler çayının yapılması, kaynatılması veya şurubunun hazırlanmasıdır. Soğuk algınlığına karşı faydalı olan kara mürver, genellikle çayı yapılarak tüketilmektedir. Bitkisel çay olarak servis edilen kara mürverin zencefil, bal ve zerdeçal ile beraber şurup olarak tüketimi de mevcuttur.
Kara mürver çayını yaparken kaynatma süresine dikkat edilmelidir. Bitkinin aşırı kaynatılması durumunda da içerisindeki bileşenler nedeniyle yan etkiler oluşabilir. Bitkiyi 10 dakika civarında kaynamış bir fincan suya koyup demleyerek kara mürver çayını hazırlayabilirsiniz.
Kara mürverin yaygın kullanım yöntemlerinden bir diğeri kara mürver şurubudur. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara kaşı çok hızlı bir şekilde etki eden kara mürver şurubunun tarifine geçiyoruz.
Malzemeler: 3 kahve fincanı kara mürver, 4 bardak su, 2 kaşık zencefil kökü, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, yarım tatlı kaşığı karanfil tozu, 1 çay bardağı bal.
Yapılışı: Orta boy bir tencereye mürver, karanfil, tarçın ve su ekleyin. Karışımı bir taşım kaynatıp ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını açın. Buharlaşıp yarıya inmesini bekleyin. 45 dakika boyunca kaynatıp ateşten alın ve soğutmak için kenara alın. Ilıdığında karışımı süzüp bal ilave ederek güzelce karıştırın. Sonrasında karışımı kavanozlara doldurup fazla sıcak olmayan bir yerde saklayın. Pek çok derde deva olan şifa kaynağı kara mürver şurubu hazır.
Kara Mürverin Yan Etkileri
Pek çok faydası ile özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken kara mürverin faydalarının yanı sıra yanlış kullanımı halinde yan etkileri de bulunmaktadır. Kara mürverin yanlış tüketimi nedeniyle bulantı ve kusma gibi durumlar yaşanabilir. Yan etkilerin oluşmasında temel nedenlerden birisi kaynatma yanlışlığıdır. Mürverin meyveleri şayet çok olgunlaşmış ise fazla kaynatmamak önemlidir. Yine böbrek hastalığı ve mide rahatsızlığı olan kişiler de tüketmeden önce doktor tavsiyesi almalıdır.
Sonuç olarak vücut direncinin artırılmasının büyük önem arz ettiği hastalıklara karşı dirayetli kalabilmek için gerekli besinlerden birisi olan kara mürver sık sık tüketilmelidir. Çeşitli şekillerde tüketilen kara mürverin en yaygın kullanımı çay ve şurup olmakla birlikte bitki hem yaş hem kurutularak kullanılabilir. Öte yandan sağlık açısından oldukça faydalı olan kara mürverin yan etkilerinin oluşmaması için hazırlanış süreci ve tüketim oranına da dikkat edilmelidir.