7’den 70’e herkesin bayılarak yediği, evlerde yemek olmadığında akıllara ilk gelen tarif birbirinden çeşitli makarnalardır. Ortaya çıktığı yer olarak öncelikle İtalya düşünülse de aslında kaynaklarda makarnanın Çin’de keşfedildiği geçmektedir. Ancak yine de makarna tüketimi en çok İtalya’dadır. İtalya’ya ise makarnayı Çin gezisinden sonra Marco Polo’nun getirdiği iddia edilmektedir.
Önceleri daha çok öğrenci yemeği olarak adlandırılan makarnalar artık lüks restoranlarda farklı şekillerde ve soslarla sofralarımızda yerini almaktadır. Elimizdeki her malzemeye kolaylıkla uyum sağlayabilme özelliği ise sıklıkla tercih edilmesini sağlamaktadır. Makarnanın çok fazla tercih edilmesinin kökeninde ise günümüzde gelişmiş olan teknoloji sayesinde az maliyetli, doyurucu ve kaliteli olması yatmaktadır. İrmiğin su ile karıştırılması ile elde edilen makarna hamurunun üretimi ülkemizde de sıklıkla yapılmaktadır. 2011 yılındaki yüksek üretimi sayesinde ülkemiz en çok makarna üreten ülkeler arasında 5. sırada yerini almıştır.
Farklı farklı çeşitleri, şekilleri bulunan makarnayı evde de oldukça pratik bir şekilde yapmak mümkündür. Bunun için ise un, yumurta, tuz ve zeytinyağı yeterlidir. Geniş bir kaptaki un ve tuz karışımının ortası açılır ve içine yumurtalar kırılır. Zeytinyağı da eklendikten sonra iyice çırpılır. Çırpılan hamur yoğrulduktan sonra beklemeye alınır ve ardından parçalar haline ayrılarak bu parçalar oklavayla iyice açılır. Açılan bu hamur istenilen şekillere kesilir. Kesildikten sonra su ve tuz içerisinde pişirilmeye bırakılır. Temelinde yapımı bu şekilde olan makarna, ardından domates, köri, beşamel, peynir ve daha birçok sosla süslenip servis edilir. Erişte, lazanya, ravioli, tagliatelle, fettucini, linguine ise en sevilenler arasında yer alan makarna çeşitlerindendir. Aynı zamanda hazır makarna yapma makinelerinin çıkması ile makarna hamuru hazırlandıktan sonra aynı restoranlarda ya da marketlerde aldığımız gibi spagetti‘ler, taglietelle’ler ve daha birçok makarna çeşidini evlerde yapmak mümkün hale gelmiştir. Tüm bunlar hamur yapmak için gereken süreyi ve zahmeti azaltmakta, dolayısıyla hayatımızı kolaylaştırmaktadır.
Birbirinden lezzetli, çeşitli ve baştan sonra evde kolayca yapılan makarna tariflerini sizler için derledik. Şimdiden afiyet olsun…
KÖRİ SOSLU MAKARNA
MALZEMELER
Makarna hamuru için
- 2 su bardağı un
- 2 yumurta
- Bir tutam tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Körili sos için
- 1 adet yeşil elma
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı köri
- 5 adet kornişon turşu
- Tuz
Yapılışı
Makarna hamurunu hazırlamak için, 2 su bardağı unu tezgâha döküp ortasını havuz şeklinde açın. Ortasını açtığınız yere yumurtaları kırın ve tuzunu ekleyin. Pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bezle sararak yarım saat dinlendirin. Daha sonra 3 eşit parçaya bölün ve her parçayı oklavayla ince hale gelene kadar açın. Açtıktan sonra dürüm şeklinde sarın ve bıçakla istediğiniz büyüklükteki parçalar halinde kesin. Haşlama işlemi için büyük bir tencerede yağ ve tuz eklenmiş suyu kaynatın ve ardından makarnaları içine atın. Pişirirken makarnayı ara ara karıştırın ve suyun üzerine çıktıktan sonra süzüp bir kenara alın ve makarnanızın sosunu hazırlamaya başlayın. Sos için öncelikle mayonez ve yoğurdu büyük bir kâsede çırpın. Elmanın kabuğunu soyup irice rendeleyin ve yoğurtla karıştırın. Turşuları da aynı şekilde doğrayıp ekleyin. Köri ve tuz ilave edip karıştırın. Sosunuzu makarna ile karıştırın ve 10 dakika pişirdikten sonra servis yapın. Yeşil soğan ile süsleyebilirsiniz.
PEYNİRLİ CEVİZLİ ERİŞTE
MALZEMELER
- 2 su bardağı erişte
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 50 gram beyaz peynir
- Yarım çay bardağı kıyılmış maydanoz
- 1/4 su bardağı kıyılmış ceviz
Erişte hamuru için
- 2 kg un
- 7 adet yumurta
- ½ kg su
- 250 ml süt
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Öncelikle eriştelerinizi hazırlayın. Unu büyük bir yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açıp sıvı malzemeleri bu havuza ekleyin. Tuzu da atıp hamuru yoğurun. Yoğrulmuş hamurun üzerini kapatın ve bir gece bekletin. Ertesi gün hamuru portakal büyüklüğünde parçalara ayırın. Tezgâhın üzerine bir miktar un serpin ve parçalarınızı unlu tezgâh üzerinde oklavayla ince ince açın. Açtığınız hamurları bir saat kurumaya bırakın. Kuruyan yufkaları ikiye katlayın ve kenarlarından başlayarak ikişer parmak eninde küçük küçük şeritler kesin. Kestiğiniz şeritleri kurumaya bırakın. Erişteleriniz kuruduktan sonra büyük bir tencereye tereyağını alın ve eritin. Erişteleri ilave ederek rengi kahverengi oluncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz eriştelere sıcak su ve tuz ekleyin. Suyunu çekinceye kadar haşlamaya devam edin. Altını kapattığınız tencerenin ağzını da kapatın ve erişteleri demlenmeye bırakın. Kıyılmış maydanozu ve peyniri demlenen eriştelere ekleyerek karıştırın. Servis tabağına aldığınız eriştelerin üzerine ceviz serperek servis yapın.
DOMATES SOSLU RAVİOLİ
MALZEMELER
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
İçi için
- 1 su bardağı lor peyniri
Üzeri için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tutam karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Un ve tuzu karıştırın ve sonrasında içine yumurtaları kırın. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile birlikte hamur elde etmek için iyice yoğurun. Hamuru elinizle toparlayın ve üzerini nemli bir bezle örterek 40 dakika kadar bekletin. Hamur hazır olduğunda 4 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı unlanmış tezgâhta yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açın. İlk açılan yufkanın üzerine belli aralıklarla peynirleri yerleştirdikten sonra etrafını bir fırça yardımıyla su ile ıslatın. Açılan ikinci yufkayı üzerine kapatıp aralardan bastırarak birbirine yapışmasını sağlayın. Peynirlerin hepsi ortada kalacak şekilde kare biçimde kesin. Unladığınız büyük bir tepsiye bu parçaları alın. Diğer iki bezeyi de aynı şekilde yaptıktan sonra makarnayı nasıl haşlıyorsanız bu bohçaları da aynı şekilde bezle haşlayın ve sonra sudan çıkarın. Üzeri için tereyağı eritin ve rendelenmiş domatesleri ekleyip pişirin. Salça, tuz ve pul biberi de ilave ettikten sonra 10 dakika daha kaynatıp, ravioli’nin üzerine dökerek servis yapın. Kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
KIYMALI LAZANYA
MALZEMELER
Lazanya hamuru için
- 1 adet yumurta
- ½ su bardağı süt
- ½ su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı un
İç malzemesi için
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 150 gram dana kıyma
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
Beşamel sos için
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 çay bardağı nane yaprakları
Yapılışı
Öncelikle lazanyanın hamurunu hazırlayın. Bunun için büyük bir kaba yumurta, süt, su ve tuz ekleyip hafifçe çırpın. Yavaş yavaş un ilave edin ve yoğurun. Hamurun üzerini örterek 15-20 dakika bekletin. Bu arada yapışmaz tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı döküp kıyma ilave edin. Ara sıra karıştırarak pişirin. Daha sonra soğanları küp küp doğrayın ve kıymaya ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar karıştırarak pişirin. Tuz ve baharatları da eklenerek bir kenarda bekletin. Karışımınız beklerken beşamel sos için uygun bir tavaya tereyağını ekleyin. Eriyince üzerine un ekleyerek hafif pembeleşene kadar kavurun. Çırpıcı ile karıştıra karıştıra süt ilave edin ve puding kıvamına gelmesini sağlayın. Makarna tenceresine bol su doldurun ve kaynamaya bırakın. Bu arada lazanyaları hazırlayın. Tezgâha hafif un serperek lazanya hamuru mantı hamuru inceliğine ulaşana kadar oklava ile açın. Açtıktan sonra kare şeklinde parçalara bölün. Kaynayan suyun içine tuz ilave ederek lazanyaları yaklaşık 1-2 dakika kadar üçer üçer pişirin. Pişen lazanyaları soğuk su dolu bir kaba aktarın. Tel süzgeç ile süzerek yağlanmış fırın kabına alın. Üzerine beşamel sos dökün ve kaşık ile yayın. Üzerine iç malzemesini ekleyin ve lazanyalar bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Üzerine süt dökerek kalan beşamel sosu iyice yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Lazanyaları fırından çıkardıktan sonra üzerine kaşar peyniri serpip tekrar fırınlayarak yaklaşık 10 dakika daha üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra parçalara ayırıp nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.