Detoks, en kısa tanımıyla vücudun hem ruhen hem de bedenen kötü enerjilerden arındırılmasıdır. Kötü enerji olarak kötü beslenme tarzı ve yanlış besin tercihleri de örnek verilebilmektedir.
Günümüzde yoğun iş temposundan dolayı ne yediğimizin farkına varamadığımız, beslenmemize dikkat edemediğimiz zamanlar olmaktadır. Haftaiçinde beslenmesine çok dikkat edememiş olan, kendini kilo almış, şişmiş ve ödem toplamış hissedenler için hafta sonu detoks programları oluşturulmuştur. Hafta sonu detoksları hem bedenin kendisini toparlamasında, hem ruhun dinlendirilmesinde hem de bireylerin daha rahatlamış hissetmesinde etkili programlardır.
Gerek beslenme gerek hareketsiz geçen hafta, gerekse uykusuz geçirilen bir haftadan sonra hafta sonu detoksu vücutta bir nevi ilaç etkisi göstermektedir. Toksinlerden arınmayı sağlayacak hafta sonu detoksunda en önemli detaylardan biri bu iki günlük süreyi bireyin kendisine ayırmasıdır. Bu detoks esnasında evde rahat şekilde dinlenilmeli, uyku yeterince alınmalı ve beslenmeye dikkat edilmelidir.
Bizler bu yazımızda yoğun iş temposunda çalışanlar için hafta sonunda harka bir toparlanma sağlayan detoks programını sizler için derledik. Gelin hafta sonu detoksu nasıl uygulanmalı, nelere dikkat edilmeli ve içeriği nasıl olmalı tüm detaylarıyla birlikte inceleyim.
Hafta Sonu Detoksu Kimler İçin Uygun?
Öncelikle her beslenme programında ve diyette olduğu gibi hafta sonu detoks programında da belli başlı durumlara dikkat edilmelidir. Hafta sonu detoksunu uygulamak isteyen bireylerde herhangi bir sağlık sorunu bulunmamalıdır. Bununla beraber bu program hamile, yaşlı, gelişme çağında olan bireyler için uygun değildir. Aynı zamanda kalp rahatsızlığı, şeker, tansiyon vb. durumları bulunan bireylerin de bu programdan uzak durulmasına uzmanlar tarafından dikkat çekilmektedir.
Hafta Sonu Detoksunun Uygulanmasında Önemli Noktalar
Hafta sonu detoksunun uygulanması oldukça kolay ve bireyleri zorlamayacak niteliktedir. Başlıca dikkat edilmesi gereken noktalardan biri günün üç ana öğününe ek olarak 1 ya da 2 ara öğünün yapılmasıdır. Bu ara öğünlerin biri kahvaltı ile öğle arasına, diğeri ise öğle ile akşam yemeği arasına alınmalıdır.
Öğün sayılarının yanı sıra hafta sonu detoksunda yemek yeme işinin farkındalıkla, bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yeme farkındalığı olarak da adlandırılan bu tutum yemekleri iyice çiğnemeyi, yavaş yavaş yemeyi de kapsamaktadır. Porsiyonlar azaltılmalı, daha küçük parçalar halinde vücuda alınmalıdır.
Hafta sonu detoksunun başlangıcında yataktan kalkar kalmaz bir çay bardağında elma sirkesi ve su karışımının içilmesi tavsiye edilmektedir. Kahvaltıdan önce tüketilmesi tavsiye edilen bu karışımda vücut sirkenin temizleyici özelliğinden faydalanmış olmaktadır. Gastrit veya reflü gibi problemleri bulunan bireyler için bu başlangıç midede sorunlar yaşanmasına sebep olacağı için dikkat edilmelidir. Bunun dışında sabahları bu şekilde yapılan bir başlangıç kahvaltı öncesi metabolizmanın çalışmaya başlamasını ve güne hazırlanmasını sağlamaktadır.
Detoks programında su tüketimi bir diğer önemli noktadır. Vücudun temizlenmesi, sağlığının korunması, kilo kaybının sağlanmasında su tüketimi önemli bir role sahiptir. Günlük 8-10 bardak olarak tüketilecek olan su hafta sonu detoksunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Su tüketiminin yemeklerden 15-20 dakika kadar önce yapılması da iştah kontrolünün sağlanmasında, yemeklerde daha az besin tüketilmesinde etkilidir. Bununla birlikte sıvı tüketiminde yeşil çay, beyaz çay gibi metabolizma hızlandırıcı çaylar da etkili rol üstlenmektedir. Aynı zamanda tüketilen çay miktarı kadar su tüketimi de arttırılmalıdır.
Hafta sonu detoksunda kimi yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Bunlardan bazıları kırmızı et, beyaz un, kahve, süt ürünleri, işlenmiş et, kızarmış yiyecekler gibi ağır gıdalardır. Bu tür yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar yerine ise yoğurt, çiğ sebze ve meyveler, kompleks karbonhidratlar, lifli besinler tercih edilmelidir.
Beslenmenin yanında hafta sonu detoksunda yeterli miktarda uyku alımına da dikkat edilmelidir. Günlük 6-8 saat uyku vücudun da tam anlamıyla detoks yapmasında etkili olacaktır. Bununla birlikte düzenli olarak egzersiz yapmak da önemlidir. Hareket olabildiğince arttırılmalı, fiziksel olarak aktif olmaya dikkat edilmelidir.
Hafta Sonu Detoksunun İçeriği
Hafta sonu detoksu için ideal bir programın ilk gününde kahvaltıda yoğurt, ananas, badem veya ceviz, tarçın yer alabilir. Hafif bir başlangıç olarak yapılan kahvaltıdan sonra öğle yemeğinde haşlanmış fırınlanmış veya buharda pişirilmiş sebze yanında tam buğdaylı veya tam tahıllı ekmek ile salata yer almalıdır.
Akşam yemeği tercihi ise protein bakımından zengin olan balık ve salatadan yana yapılmalıdır. Kahvaltı ile öğle yemeği arasında, öğle ile akşam yemeği arasında birer ara öğün yapılmalıdır. Bu ara öğünlerden birinde altın süt, diğerinde ise bir su bardağı kefir ile bir porsiyon meyve tercih edilmelidir. Kefir, sindirimi kolaylaştırması, bağırsakları çalıştırması açısından vücut için oldukça faydalı bir seçenektir. Altın süt ise ısıtılmış laktozsuz süt içerisine zerdeçal, tarçın, bal, karabiber ve zencefil ilave edilmesi ile hazırlanmaktadır.
Hafta sonu detoksunun ikinci gününe kahvaltı olarak haşlanmış yumurta veya omlet yanında bol yeşillik ile başlanır. Öğle yemeğinde 1 kase süt içerisine chia tohumu, bir porsiyon meyve ve 2 kaşık yulaf ilave edilir. Ardından akşam yemeği haşlanmış, buharlanmış veya fırınlanmış sebze yanında bol salata şeklinde yapılır. İkinci günün ara öğünlerinde sade yeşil çay yanına badem ve 1 kase yoğurt içerisine bir porsiyon meyve tercih edilebilir.
Görüldüğü gibi hafta sonu detoksu hem tok tutucu hem de pratik olarak hazırlanabilen bir programdır. Programın etkili olabilmesi için porsiyon kontrolünde dikkatli olunmalı, meyve olarak bol lifli ve sulu meyveler tercih edilmeli, bol su tüketilmeli, beslenme uyku ve fiziksel aktivite ile mutlaka desteklenmelidir.