Hindistan cevizi yağı, dünyadaki çok yönlü ve sağlıklı gıdalardan biridir. Hatta ona “süper gıda” desek yanlış bir şey demiş olmayız. Yemeklerde, kozmetikte, cilt bakımında ve birçok tedavide kendine yer bulan Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi ağacı, Güneydoğu Asya, Hindistan, Filipinler ve birçok tropikal yerlerin çoğunda “hayat ağacı” olarak kabul edilir. Böylesine değer verilen bu meyvenin faydaları saymakla bitecek gibi değil ama bu konuda küçük bir liste yapmak mümkün:
- Hormonları dengeler.
- Vücutta oluşan Candida mantarını yok eder.
- Sindirimi artırır.
- Cildi nemlendirir.
- Selüliti azaltır.
- Kırışıklıkları ve yaşlılık lekelerini azaltır.
- Kan şekerini dengeler ve enerjiyi artırır.
- Alzheimer’in iyileşmesine katkıda bulunur.
- HDL ve daha düşük LDL kolesterolünü artırır.
- Cilt yanıklarına iyi gelir.
- Kalp hastalıklarıyla savaşır.
- Kolesterol seviyesini dengeler.
- Egzama ve sedef hastalığının tedavisinde kullanılır.
- Uyku düzenini sağlar.
- Kemik erimesini önler.
Hindistan cevizi yağı, diğer bitkisel bazlı yağlar gibi, kolesterol içermez. Yararlı yağlarla yüklü bu meyvedeki yağların büyük çoğunluğu (yüzde 85’inden fazlası) orta zincirli trigliseritlerdir. Hindistan cevizlerinde bulunan bu orta zincirli yağ asitleri, Hindistan cevizini bu ölçüde sağlıklı yapan temel unsurdur. Özellikle doğada nadir bulunan 3 farklı asit çeşidini bu meyvede görmek mümkün: laurik asit, kaprik asit ve kaprilik asit. Ayrıca, Hindistan cevizi yağı; linoleik asit, oleik asit, fenolik asit, miristik asit, E vitamini, K vitamini ve demir içerir.
Eğer Hindistan cevizi yağı ne işe yarar diye merak ediyorsanız bu mucize yağı kullanabileceğiniz alanlarla ilgili yazımızı okumanızda fayda var. Haydi başlayalım!
YEMEKLERDE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı, yüksek ısıda yemek pişirmek için harikadır zira ısıya dayanaklıdır. Zeytinyağı gibi diğer pek çok yağ ısıtıldığında oksitlenebilir ancak Hindistan cevizi yağı sağlıklı doymuş yağlardan oluştuğu için yüksek sıcaklıklarda stabil kalır. Dolayısıyla yüksek ısıda kullanım için idealdir. Diğer yandan tost üzerine Hindistan cevizi yağı sürmek, margarinle karşılaştırıldığında şüphesiz en sağlıklı ve en lezzetli yöntemlerden biridir. Doğal bir enerji verici, güçlendirici olarak çiya tohumu (chia) ile beraber kullanabilirsiniz.
Spor sonrası için enerji kazanmak istiyorsanız 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağını yarım çorba kaşığı çiya tohumu (chia) ile karıştırıp bu karışımı tam tahıllı bir ekmeğin üzerine sürebilirsiniz.
Diğer yandan, bu mucize yağı kahve kreması olarak da kullanabilirsiniz. Kahve bardağınıza ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı hiçbir süt ürünü kullanmadan kahvenize kremsi bir yoğunluk verecektir. Özellikle veganlar için harika bir krema alternatifi olacaktır. Diğer yandan ev yapımı fondü ve granolaların içine süt ürünleri yerine de Hindistan cevizi yağını kullanabilirsiniz.
Bir diğer kullanım şekli olarak, yumurtalarınızın taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Yumurta kabuğunun dışına sürdüğünüz az miktarda Hindistan cevizi yağı, yumurtanın oksijenle temasını keserek tazelik ömrünü 1 ila 2 hafta uzatacaktır.
Artı olarak, sporcu içeceğine karıştırabilir, fırında patates yapımında Hindistan cevizi yağını kullanabilir, hatta mısır bile patlatabilirsiniz!
GÜZELLİK VE CİLT BAKIMINDA HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı cildimiz için doğal bir nemlendiricidir. Nemlendirici olarak kullanmak için önce cildinizi yıkayıp durulayın. 5 dakika dinlendirin. Katı olan Hindistan cevizi yağı ele alındığında hemen erir, bu yüzden bir bezelye büyüklüğünde almak yeterli gelecektir. Dairesel hareketlerle yüzünüzü ovun. Fazla yağı, daha iyi nemlendirmesi için, bir peçeteyle silin.
Ayrıca duş sonrası nemlendirici olarak da kullanabileceğinizi belirtmekte fayda var. Hatta İngiliz tuzu ile birlikte kullanarak ve kokulu esanslar da ekleyerek güzel bir duş keyfi yapabilirsiniz.Bu ikilinin kuru cildi yatıştırdığını ve toksinlerden arındığınızı göreceksiniz. Hindistan cevizi yağını her gece kullandığınızda, kırışıklık azaltıcı bir etki yapacağını da göreceksiniz.
Hindistan cevizi yağını makyaj temizleyici olarak da kullanabilirsiniz. Özellikle hassas göz ve çevresi için oldukça ideal ve doğal bir işlev görür. Ayrıca eğer evde yapacak olursanız, diş macunu, dudak balmı, ruj ve deodorant için hazırladığınız karışımların içine 1-2 damla Hindistan cevizi yağını ekleyebilirsiniz. Diğer yandan boyun ve sırt ağrılarınız için lavanta yağıyla birlikte karıştırarak doğal masaj yağı yaratabilirsiniz. Aynı zamanda selülit bölgelerinize dairesel hareketlerle sürebilirsiniz. Düzenli kullanımda selülitlerin azalacağını kendi gözlerinizle göreceksiniz.
Hindistan cevizi yağını tırnak bakımında da kullanabilirsiniz. Tırnaklarınızı ve çevresini Hindistan cevizi yağıyla ovduğunuzda hem tırnak etleriniz güçlenecek hem de tırnaklarınızda canlandırıcı bir parlaklık göreceksiniz.
Aynı zamanda saçlar için güzel bir şekillendirici, kepek önleyici etkisi olduğunu göz ardı etmemek gerek.
Makyajsız zamanlarınızda elmacık kemiklerini aydınlatmak için Hindistan cevizi yağını kullanarak masum bir hile dahi yapabilirsiniz.
EV İŞLERİNDE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Koltuğunuza veya saçınıza sakız mı yapıştı? Çaresi Hindistan cevizi yağında gizli. Sakız yapışan bölgeye 2 damla Hindistan cevizi yağı damlatıp bir müddet ovalayın, sakızın tamamen çıktığını göreceksiniz.
Yerleri silerken veya toz alırken silme kovasının içine bir miktar Hindistan cevizi damlatın. Hindistan cevizi yağının bakterileri kovma özelliği sayesinde sildiğiniz yerlerde toz önleyici bir etki yarattığını fark edeceksiniz. Bununla beraber ayakkabı ve mobilya parlatıcısı olarak da kullanabilirsiniz.
Diğer yandan Hindistan cevizi yağı paslanmayı azaltır. Paslı bir metalin üzerine birkaç damla damlatıp 1 ila 2 saat bekleyin ve silin. Artı olarak, ev yapımı sabun yaparken de kullabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı sabununuza hem hoş bir koku verir hem de nemlendirici özellikli bir sabun elde etmenizi sağlar.
Sözün özü, Hindistan cevizi yağını hayatınıza katarak pek çok sorunla baş edebilir, yemeklerinizi lezzetlendirebilir ve ev işlerinin üstesinden gelebilirsiniz. Hindistan cevizi yağıyla ilgili deneyimlerinizi de bizimle paylaşmayı unutmayın.