İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için yeme-içme faaliyeti olmazsa olmaz konumdadır. Tüm dünyada bu durum böyledir ve insanlar zamanlarının birçok kısmını yeme-içme üzerine düşünerek harcarlar. Hayatta kalabilmek için bu temeldir. Temel besin ihtiyaçları dışında yaşamdaki refah düzeyini arttırabilmek için istekler ve ihtiyaçlar da artış gösterir. Yaşanan bu artış ise en çok yiyecek-içecek sektörünü etkilemektedir. İnsanların yenilik arayışı, istek ve ihtiyaçların değişmesi ile yiyecek-içecek sektörü de yeniliğe gitmektedir. Bu yenilik arayışları sonucunda hem bir trend hem de mutfak ekonomisine katkı sağlayabilmesi açısından kapsül mutfak trendi ortaya çıkmıştır.
Bizler de bu yazımızda hem sağlık için faydalı, hem bütçe dostu hem de zaman tasarrufu sağlamaya yardımcı kapsül mutfak ile ilgili bilgileri derledik. Gelin kapsül mutfak nedir, neleri içerir ve nasıl uygulanır birlikte göz atalım.
Kapsül Mutfak Yöntemi Nedir?
Mutfak alışverişlerinin çok daha düzenli yapılması, israfın en aza indirgenmesi açısından ortaya konulmuş yeni bir trenddir kapsül mutfak yöntemi. Günümüzde gelişen teknoloji, artan nüfus ve daha fazla tüketim alışkanlığı israf kavramının da yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Üretim çoğaldıkça tüketim de artmaya ve yiyecek-içeceklerde sürekli bir artma sonucu çöpe gitme durumu ortaya çıkmıştır. Dünyanın çoğu yerindeki açlık düşünüldüğünde bu durumun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yiyecekler-içecekler daha idareli ve tasarruflu olarak tüketilmeli, korunmalı ve saklanmalıdır. İşte bu düşünce ile kapsül mutfak gittikçe yayılmaya başlamıştır.
Kapsül mutfak yöntemi, kısa süre içerisinde tüketilen besinler ile mevsiminde tüketilen malzemelerin birleştirilerek çeşitlilik sağlanmasıdır. Bu sayede çeşitlilik sağlanırken besinlerin daha uzun süre korunabilmesi ve temel gıdalar ile zenginleştirilebilmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda yapılan mutfak alışverişlerinin de çok daha verimli hale getirilmesi sağlanmaktadır. Doğru yapılan alışverişler sayesinde dışarıda yemek yeme alışkanlığı da azalmakta ve daha sağlı beslenmeye yönelme olmaktadır.
Kapsül Mutfakta Neler Bulunmalı?
Kapsül mutfağı oluşturmak için ve alışverişleri ona göre ayarlamak için bazı temel besinlerin mutfakta bulunması gerekmektedir. Bu besinlere bakacak olursak listede tahıl ve karbonhidratlar, protein, yardımcı ürünler, yağlar ve tatlandırıcılar, taze meyve ve sebzeler yer almaktadır. Gelelim bu besin gruplarının içeriğinde neler olduğuna…
Tahıllar ve Karbonhidratlar: Pirinç, karabuğday, yulaf, kinoa, hamur işleri, patates gibi besinler seçenekler arasında yer alıyor. Kapsül mutfak alışverişinin olmazsa olmazları arasında.
Proteinler: Protein sağlıklı beslenmenin temel besin ögelerinden. Kapsül mutfakta da yağsız tavuk göğsü, tavuk budu ve omega-3 kaynağı balıklar en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Hayvansal proteinlerin yanı sıra bitkisel protein içeren baklagiller de mutlaka tüketilmeli.
Yağlar ve Tatlandırıcılar: Sağlıklı yağlar olmazsa olmaz tabi ki. Bunun için Hindistan cevizi sütü, Hindistan cevizi yağı, soya sosu, kuruyemişler, zeytinyağı en güzel seçenekler. Bu seçenekler ise baharatlar, soslar ve çeşniler ile zenginleştirilmeli.
Taze Sebze ve Meyveler: Yemeklerine minimum kalori katacak ama aynı zamanda vitamin ve mineral ihtiyacını yüksek oranda karşılayacak grup. Taze meyve ve sebze grubuna şifalı bitkiler de eklenerek mutlaka zenginleştirilmeli. Kekik, maydanoz, dereotu yemekleri tatlandırmada kullanılabilecek en lezzetli seçenekler arasında. Bozulmaya meyilli sebzeleri korumak için ise doğrayıp zeytinyağı ile birleştirerek dondurmak iyi bir seçenek.
Yardımcı Ürünler: Konserve domates veya konserve diğer besinler gibi kullanılan ürünlerin taze olmasına dikkat edilmeli. Bundan dolayı dondurulmuş veya konserve hallerini kullanmak en güzeli.
Kapsül Mutfağı Uygulamak İçin Tüyolar
Düzenli market alışverişi yapıldığında sürekli bir takip durumu söz konusu olmakta. Dolayısıyla kapsül mutfakta buna yer verilmiyor. Düzenli alışverişle sürekli yaratıcı olmaya zorlanmak yerine doğal davranarak durumun üstesinden çok daha iyi gelinmekte. Dolayısıyla kapsül mutfağı hayata geçirmek için ilk adım doğaçlama davranmayı öğrenmek oluyor.
Gelelim porsiyonlama kısmına. Tabağın bir avuç büyüklüğündeki kısmına protein, bir yumruk büyüklüğündeki kısmına sebze, bir el büyüklüğündeki kısmına karbonhidrat, bir parmak büyüklüğündeki kısmına ise sağlıklı yağlar yerleştirilmeli. Bu sayede hem vücudun ihtiyacı olan besin maddeleri karşılanırken bir yandan da sağlıklı beslenmenin temelleri oturtulmuş oluyor. Aynı zamanda besinlerden de maksimum fayda sağlanmış oluyor.