“Wulong tea” Türkiye’de daha çok “oolong çayı” olarak bilinen Çin’e özgü yarı fermente bir çay türüdür. Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Siyah ve yeşil çay da bu bitkiden elde edilir. Bu çay hazırlanırken siyah çay gibi yapraklar öğütülmez, yaprakların ufak parçalara ayrılmasıyla içmeye hazır hale gelir. Rengi açık yeşildir ve yumuşak içimli bir çaydır. Çin, Japonya, Tayvan gibi ülkelerde oldukça fazla tüketilen bu çay aslında Çin’e özgü geleneksel bir çaydır. Çin’de bu çaya sağlık çayı ve güzellik çayı denmektedir. Oolong çayının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlara bir örnek; kurutulduktan sonra süt ve su buharına maruz bırakılarak elde edilen “milk oolong tea”dir. Oolong çayının aromalarını taşısa da bu çayda süt kreması tadı baskın gelir.
OOLONG ÇAYININ FAYDALARI
Oolong çayının yağ yakımına yardımcı olduğu ve metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Zayıflama amaçlı kullanımında ana öğünlerden sonra bir fincan tüketilmesi önerilmektedir. Böylelikle yemekle alınan zararlı toksinler ve fazla yağ vücuttan atılır. Fazla yağın depolanmadan atılması zayıflamaya yardımcı olacaktır.
Diğer bir faydası da kalp sağlığını koruması ve kalp ritmini düzenlemesidir. Ayrıca antioksidan içeriği yüksek bir çaydır. Kolesterol ve şeker metabolizmasınız düzenler. Yüksek antioksidan içerme özelliğinden dolayı kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. Damarları tıkayan kolesterolün taşınmasını ve kan kolesterol seviyesinin düşmesini sağladığı bilinmektedir.
Oolong çayının vücut direncini artırdığı ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir. Cilt sağlığını güzelleştirmede olumlu etkileri tespit edilmiştir. Antioksidan olarak çaylarda bulunan kateşinlerden diğer çaylara oranla daha fazla içermektedir. Kateşinlerin kanser oluşumuna engel olduğu veya yavaşlattığına dair çalışmalar vardır. Ek olarak da oolong çayında bulunan polifenollerin ağız bakımında yararlı olabileceği düşünülmektedir. Diş çürümesini engellediği ve ağız ve diş sağlığını koruduğu bilinmektedir.
Wulong çayı kafein içerdiği için günde 2 – 3 bardaktan fazla içilmesi önerilmez. Hamile ve emziren kadınlarda, tansiyon hastalarında kullanılması önerilmemektedir. Aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Diüretik olduğu için aşırı tüketimi vücuttan fazla su atımına sebep olabilir. Kafein içeriğinden dolayı gün içinde aşırı tüketimi uyumada zorluk yaratabilir. Başka bir rahatsızlığınız varsa doktora danışmadan tüketmeyiniz.
OOLONG ÇAYI NASIL DEMLENİR
Oolong çayını aktardan veya büyük marketlerden satın alabilirsiniz. Yapımının ise siyah ve yeşil çaya göre daha zahmetli olduğunu söyleyebiliriz. Oolong çayı yapraklarını demliğin alt kısmına özenle dizmeniz gerekir. Büyük demlik tercih etmeyin. Avuç içi büyüklüğünde küçük demliklerle daha kolay ve lezzetli olacaktır. Kaynatılan su demliğin alt kısmındaki yaprakları kaplayacak şekilde yavaşça gezdirilir. Üst kısmında kabarıkların oluştuğu gözlenir. Bir kaşık yardımıyla bu kabarcıkları dikkatlice alıp atın, daha sonra kapağını kapatın ve çayınızı demlenmeye bırakın. Yaklaşık 5 – 10 dakika sonra çayınız demlenmiş olacaktır.
Demlikteki yaprakları süzün ve servis edin. Servis ederken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çayın yoğunluğunu ayarlayabilmekte. Yaprakları demliğin dibine dizdiğimiz için çayın yoğun kısmı dibinde kalacaktır. Dibindeki yoğun kısmı bardaklara eşit olarak dağıtırsanız daha yumuşak içimli bir çay elde etmiş olursunuz. 1 fincan çay için 1 – 1,5 tutam çayı 1 fincan suyla demlemeniz yeterli olacaktır. Oolong çayının tadını tutturabilmek için saydığımız tüm detaylara dikkat etmeniz gerekir. Kullandığınız suyun klorsuz temiz su olması gerekir; suyun sertliği ve sıcaklığı bile çayın tadını değiştirmektedir. Demleme süresini uzun tutarsanız çayın yoğunluğu artacaktır. Damak zevkinize göre birkaç demleme yaptıktan sonra süresini kendiniz belirleyebilirsiniz.
Oolong çayının fiyatı yaklaşık 20 lira olmakla beraber markaya ve miktara göre değişiklik göstermektedir. Oolong çayının rengi ve boyutları değişebilir. Farklı ülkelerde üretim ve işleme şekline göre değişiklik göstermektedir.
Afiyet olsun!