Mutfaklarımızın vazgeçilmezi patates bu sıralar yüksek fiyatları ile gündemimizde bulunuyor. Patlıcangiller familyasından olan ve yumruları yenen otsu bir bitkidir aslında patates. Bütün bir yıl boyunca bulunabildiği ve hasat edilebildiği için sofralarımızda ana yemek, salata ya da garnitür olarak farklı çeşitlerde yerini alabilmektedir. Pirinç, buğday ve mısırdan sonra dünyada en çok tüketilen 4. besin patatestir. Özellikle değişik soslar, baharatlar ve malzemelerle mutfaklarda harikalar yaratan patatesin birçok faydası da bulunmaktadır. Potasyum açısından oldukça zengin olan patates; kalsiyum, magnezyum, demir içerdiği gibi aynı zamanda A, C, K, B6 ve E vitaminlerini içermektedir. Cilde de oldukça faydalı olan patates göz etrafında oluşan mor halkaların giderilmesinde, cilt yanıklarının tedavisinde hatta siyah lekelerin giderilmesinde bile oldukça faydalı bir besindir.
Blender’da iyice öğüttüğünüz patatesi 5 dakika boyunca yavaş hareketlerle 20 gün boyunca cildinize uygulayıp ılık su ile yıkadığınızda siyah lekelerdeki azalmayı görebilirsiniz. Patates genelde sindirilmesi zor bir besin değildir. O yüzden sindirim sistemini yormaz. Aynı zamanda mide için önemli olan asit dengesini de düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek miktarda karbonhidrat içerdiği için diyetlerde çok tavsiye edilmese de düzenli ve kontrollü tüketildiği takdirde kilo aldırmaz. Aksine ölçülü ve kızartma işleminden geçmeyerek sağlıklı bir şekilde tüketilen patates uzun süre tok tutar ve enerji verir.
Patatesin en güzel yanlarından birisi ana yemek olacağı gibi yemek yanında garnitür olarak da çok farklı şekillerde yerini alabilmektedir. Patates kızartması hem büyüklerin hem çocukların gözdesidir. Evde fırında değişik baharatlar kullanarak kızartma işlemi yapmadan daha az yağlı ve sağlıklı patates kızartmaları yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra et, balık ya da tavuk yanında püre, graten ya da salata şeklinde yapıldığında hem çok lezzetli hem de yanına yakışan bir garnitür olmaktadır. Sabah kahvaltılarında yumurtaya değişik alternatifler arayanlar için patatesli yumurta vazgeçilmezdir. Ev toplanmalarının aranılanı patatesli börek de favoriler arasındadır. Evde basit ve zengin malzemelerle fırına attığınız patatesi doldurarak şahane kumpirler yapabilir ve midenize şenlik yaşatabilirsiniz.
Biz de sizler için birbirinden lezzetli kolay şekilde yapabileceğiniz patates tariflerini derledik. Afiyet olsun.
KREMALI PATATES SALATASI
MALZEMELER
- 4 adet orta boy patates
- 200 ml krema
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı soğan tozu
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- 2 çay kaşığı kajun baharatı
- 2 çay kaşığı kuru nane
- Tuz – karabiber
Yapılışı
Patatesleri soyup küp küp doğrayın. Ardından tavaya yağı ekleyin. Yağ ısınmaya başlayınca patatesleri ekleyip kızartın. Kızartma işlemi bittikten sonra bir tabağa patatesleri alın ve fazla yağını peçete ile alın. Ardından ocağın altını açıp patatesleri başka bir tavaya ekleyin. Krema ve baharatları ekleyip 3 – 4 dakika katılaşıp güzel kıvam alana kadar ocakta karıştırmaya devam edin. Sonra tabağa alıp arzu ederseniz üzerine parmesan peyniri ekleyerek servis edin.
ÇITIR PATATES
MALZEMELER
- 2 yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- ½ çay kaşığı karabiber
- 2 küçük soğan
- 2 orta boy patates
- 8 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 fincan galeta unu
Yapılışı
Bir kaba yumurtaları kırın tuz ve karabiberi ekleyip çırpın. Soğanları ve patatesleri rendeleyin sularını süzüp yumurta karışımının içine atın. Ardından galeta ununu da ekleyin ve karıştırın. Kıvamı cıvık olursa biraz daha galeta unu ekleyebilirsiniz. Ardından tavaya yağı ekleyin ve kaşık yardımı ile patates karışımlarını parçalara bölüp tavaya ekleyin. Yine kaşıkla karışımı biraz düzleştirin ve kızarana kadar arkalı önlü 3 – 4 dakika pişirip tabağa alın, fazla yağını peçete yardımı ile alıp servis edin.
HARDALLI PATATES SALATASI
MALZEMELER
- 3 orta boy patates
- 4 – 5 dal Frenk soğanı
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 5 – 6 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı
Patatesleri haşlayın. Haşladıktan sonra kabuklarını soyup orta büyüklükte küp küp doğrayın. Sıcakken içine 2 diş sarımsak rendeleyip tereyağını ekleyin ve yavaşça patatesleri ezmeden karıştırın. Biraz ılıdıktan sonra patateslerin içine hardal, mayonez ve baharatları ekleyip karıştırın. Son olarak Frenk soğanlarını ince ince doğrayıp üzerine ekleyip biraz soğuttuktan sonra servis edin.
BASİT KUMPİR
MALZEMELER
- 3 orta boy patates
- 4 – 5 adet sosis
- ½ kâse kaşar peyniri
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı ketçap
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 kutu konserve garnitür
- 1 kutu mısır
- 5 – 6 adet siyah zeytin
- 5 – 6 adet yeşil zeytin
- Tuz
Yapılışı
Patatesleri haşlayın, soyun ve iyice ezin. Ardından içine kaşar, tuz ve tereyağını ekleyip iyice karıştırın. Sosisleri doğrayıp içine ekleyin. Borcama tüm karışımı ekleyip iyice eşit olacak şekilde dağıtıp düz bir şekil verin. Ketçap ve mayonezi üzerine ekleyip iyice yayın, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Bu sırada zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp kesin. Garnitürü ve mısırı da süzüp sudan geçirin. Fırından çıkardığınız borcama kalan tüm malzemeleri ekleyip yeniden mayonez ve ketçapla süsleyip keserek servis edin.
KIYMALI PATATESLİ YUMURTA
MALZEMELER
- 500 g kıyma
- 4 – 5 adet orta boy patates
- 6 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 kahve fincanı süt
- 1 çay kaşığı soğan tozu
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- ½ bardak mozzerella peyniri
- 1 bardak cheddar peyniri
Yapılışı
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Patatesleri haşlayıp soyun ardından orta büyüklükte küp küp doğrayın. Bir yandan tavada kıymayı kavurun. Ardından kıymayı patateslerle karıştırın. Rendelenmiş peynirleri ekleyin. Yumurtayı baharatlar ve süt ile çırpın. Patates karışımını borcama düzgünce yayıp üzerine yumurta karışımını döküp fırında 15 – 20 dakika kadar pişirin.
FÜME SOMONLU BABY PATATES
MALZEMELER
- 15 – 16 adet kırmızı baby patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Çekilmiş karabiber
- 120 g füme somon
- 2/3 bardak labne peynir
- ½ bardak krem peynir
- Dereotu
Yapılışı
Patatesleri yıkayıp 5 – 6 dakika haşlayın. Ardından 2’ye bölün. Baharatları ve yağı ekledikten sonra yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ve 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Pişen patateslerinizi tabaklara alın. Peynirleri bir kapta iyice karıştırın. Ardından patateslerin üzerine kaşık yardımı ile peynirleri ilave edin. Füme somonları dilimleyip patates peynir katların üzerine koyun. Dereotlarını kıyın ve üzerine serpip servis edin.