Zengin vitamin ve mineral içeriği, sağlığı destekleyen besin değerleri bakımından vücudumuza çok faydalı olan balığın düzenli tüketilmesi gerekmektedir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini ve kalp sağlığını koruyucu, zeka gelişimini destekleyici, depresyonu önleyici, kemikleri güçlendirici, hücreleri onarıcı, diyabet ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürücü etkiler göstermektedir. Tüm bu etkilerinin büyük kaynağında omega-3 açısından zengin olması yer almaktadır. Bulundurduğu sağlıklı yağlar ile faydaları saymakla bitmeyen balığın haftada 2-3 kere tüketilmesi uzmanlarca önerilmektedir.
Balıkların yaşadıkları deniz ve mevsimlere göre gösterdiği değişkenlik onların tazeliğini ve çeşitliliğini de etkilemektedir. Farklı mevsimlere ya da yaşadıkları yerlere göre balık tüketiminin kalitesi ve lezzeti etkilenmektedir. Dolayısıyla mevsimlere ve aylara göre daha verimli balıkları takip etmek ve tüketimi buna göre şekillendirmek gerekmektedir.
Yaz mevsimi başlangıcı olan Haziran ayı balığın azalma gösterdiği aydır. Dolayısıyla balık açısından en verimsiz ay olarak kabul edilmektedir. Bu ayın en güzel balıkları arasında karagöz yer alırken, mezgit, levrek ve az da olsa barbun çıkmaktadır. Bunların yanında mercan, akya, sarıağız, orkinos, sardalya ve orfoz yine Haziran ayı balıkları arasında yer almaktadır.
Temmuz ayına gelince balıkların en az olduğu ay demek yanlış değildir. Balıkların bu aydaki kıtlığı ise levrek ve çipura gibi balıklarla kapatılmaya çalışılmaktadır. Çinekop, sarıağız, akya, kaya balığı, sinarit, trança ve sarıkanat temmuz ayı balıkları içerisinde yer almaktır.
Çingene palamudu sezonunun açıldığı ay Ağustostur. Bununla birlikte çinekop, sainarit, orkinos, sarıkanat ve kaya balığı bu ayın lezzetli balıklarındandır. İstavrit de çok lezzetli ağustos ayı balıkları arasında yer almaktadır.
Hangi balığın hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğinin önemi yanı sıra pişirme koşulları da önemlidir. Yapılan en büyük pişirme yanlışları arasında olan kızartma yöntemi balığın pişirilmesinde de yanlıştır. Özellikle yaz aylarında daha hafif bir yemek olması ve besin değerlerinin daha iyi korunabilmesi için balığın kızartılmasından uzak durulması önerilmektedir. Izgarada pişirme yöntemi ise ilk pişirme tercihi arasında yer almalıdır.
Fırında Orkinos Balığı Tarifi
Malzemeler:
- Dilimlenmiş 5 adet orkinos balığı
- 2 adet doğan
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Bir tutam tuz
- ½ adet limonun suyu
- 1 su bardağı defne yaprağı
Yapılışı:
Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Balık dilimlerini temizleyip dilimlerin iki tarafını da tuzlayın ve kenara alın. Bu esnada yağ ile limon suyunu birleştirip karıştırın. Balık dilimlerini karışıma bulayın. Daha sonra soğanları halka halka doğrayıp balık dilimleriyle birleştirip fırın tepsisine dizin. Son olarak defne yapraklarıyla süsleyip fırında 30 dakika kadar pişirin. Pişen balıklarınızı servis yapın.
Limonlu Izgara Sardalya Tarifi
Malzemeler:
- ½ kg sardalya
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 adet limonun suyu
- 1 adet dilimlenmiş limon
- 3 diş kıyılmış sarımsak
- Bir tutam kırmızı biber
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam tuz
Yapılışı:
Orta boy bir kasede zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, kırmızı biber ve karabiberi birleştirip karıştırın. Balıkları geniş bir kaba alıp üzerine karışımı dökün ve 20-15 dakika kadar dinlendirin. Bu esnada ızgarayı hazırlayın. Pişirme ızgarasını yerleştirip 5-6 dakika kadar ısıtın. Dinlenen balıklarınızı tuzlayıp ızgaraya dizin ve ızgarada çevirerek pişirin. Pişen balıklarınızı limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.