Ebegümeci familyasından bir bitkidir bamya. Yanlış pişirilmesiyle sümüklenen bir bitki olan bamya genel olarak sevilmeyen bir besindir. Oysa düzgün pişirildiğinde ve farklı şekillerde yapıldığında gayet lezzetli ve faydalı bir bitkidir. Çıkış noktası Güney Asya ve Batı Afrika olduğu düşünülse de şu an dünyanın her yerinde yetişebilmektedir. En çok yetiştirilen yer ise Hindistan’dır. Bunun dışında içerdiği mineraller ve bileşenler sayesinde oldukça faydalıdır. Görme yeteneğini geliştirerek kataraktı büyük ölçüde önler. Stresi azaltırken sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Mide problemlerinin büyük ölçüde önüne geçer. Sindirimdeki asidi nötralize eder. Çözünür çözünmez lifler içerdiği için toksikleri atmaya yardımcı olur ve metabolizmayı düzenler.
Aynı zamanda içinde yüksek oranda lif içermesi nedeniyle tokluk sağlar. Diyet yapıyorsanız farklı şekillerde yapıp porsiyon kontrolü sağlayarak rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bamyanın içinde folik asit, A, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda içerisinde bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun dışında kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum ve demir minerallerini içerir. İçerisinde bulunan A vitamini ise cildin yenilenmesine yardımcı olur.
Bu kadar faydalı olan bir besini mutfaklarımıza daha çok sokmalıyız. Bunun da ilk adımı düzgün temizlemek olmalı. Düzgün bir şekilde ayıklanmadığında sümükleşebilir bu da istemediğimiz bir görüntüye sebep olur. İlk olarak bamya yıkanıp, süzülmeli. Daha sonra süzmüş olduğunuz bamyaları bıçak ile koni şeklinde kesin. Koni olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer tüm sert kısmı kesip atarsanız bu bamyanızın salyalanmasına neden olacaktır. Bunun dışında yemeğini yaparken karıştırma işlemi yapmamalısınız. Bamya sevmeyenler için ilk alternatif kızartmasını yaparak başlamak olabilir. Fırında, kızartarak, etli yemeği, salatası, çorbası, turşusu gibi birçok şekilde mutfaklarınızda yer verebilirsiniz bamyaya.
Biz de sizler için farklı bamya tariflerini sizler için derledik. Afiyet olsun.
YOĞURTLU BAMYA
Malzemler
- Yarım kg bamya
- 1 bardak yoğurt
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı biber
- Kimyon
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- ½ yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı nane
- 2 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım tatlı kaşığı biber salçası
Yapılışı
Bamyaları temizleyin. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Tuz, karabiber, pul biber, kimyon ekleyip bamyaları karıştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bamyalar kızarana kadar pişirin. Sarımsakları rendeleyip yoğurtla karıştırıp homojen bir kıvam elde edin. Tavanın altını yakın, tereyağı ve zeytinyağını ekleyip salçalarla pul biber ve naneyi ekleyip 1 – 2 dakika karıştırın. Fırından çıkan bamyalara yoğurdu üstüne de sosu döküp servis edin.
SOSLU BAMYA KIZARTMASI
Malzemeler
- 1/2 kg bamya
- 3 orta boy domates
- 3 diş sarımsak
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı galeta unu
- 2 yumurta
- Tuz, karabiber
- 1 bardak sıvı yağ
Yapılışı
Bamyaları temizleyip önce 5 dakika kadar haşlayın. Haşladıktan sonra soğuk suya atıp 1-2 dakika bekleyip sularını kâğıt havlu yardımıyla iyice süzün. Ardından yumurtaları bir kaba kırıp çırpın. Unun içine tuz karabiber ekleyip karıştırın. Sonra bamyaları önce una sonra yumurtaya en son galete ununa bulayın. Tüm bamyalar bittikten sonra yağı tavaya koyup kızdırın ve kızarana kadar bamyaları pişirin. Domatesleri soyup doğrayın. Bir tavanın içine biraz yağ ekleyip domatesleri ve sarımsakları rendeleyin. Sos kıvamına gelince altını kapatıp kızarttığınız bamyalara ekleyin.
KIYMALI BAMYA YEMEĞİ
MALZEMLER
- 1 kg bamya
- 1 soğan
- 2 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz karabiber
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 200 g dana ya da kuzu kıyma
Yapılışı
Bamyaları temizleyin. Ardından tencereye kıymaları ekleyip kavurun. Kavrulan kıymalara yağı ekleyip küçük küçük doğradığınız soğanları koyun. 3-4 dk pişirdikten sonra rendelenmiş domatesleri ekleyin. Salça ve baharatları ekleyip bamyayı koyup çok yavaşça karıştırın. Biraz su ekleyip ocağın altını kısın, tencerenin ağzımı kapatıp pişene kadar bamyaları karıştırmayın. 20-25 dk sonra bamyalar pişince üzerine limon suyunu döküp 5-10 dk daha dinlendirdikten sonra servis edin.
BAMYA TURŞUSU
MALZEMELER
- 1 kg bamya
- 3 bardak beyaz sirke
- 1/3 bardak tuz
- 5 diş sarımsak
- 3 bardak su
Yapılışı
Bamyaları sapları koparmadan temizleyin ve yıkayın. Tuz, sirke ve suyu birleştirip kaynatın. Sarımsakların yarısını kavanoza ekleyin. Bamyaları yerleştirin. Ardından kalan sarımsakları ekleyip sirkeli tuzlu suyu bamyaların üzerine ekleyin. Ardından kavanozun ağzını kapatıp ters çevirin 1 saat bekletin. Kavanozları düz çevirip yaklaşık 10 gün beklettikten sonra kullanın.
BAMYA SALATASI
MALZEMELER
- 4 – 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı balzamik sirkesi
- 1 çay kaşığı tuz
- ½ çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı acı sos
- 1 diş sarımsak
- 1 küçük soğan
- 1 adet domates
- Yarım kg bamya
Yapılışı
Bamyaları yıkayıp temizleyin ve doğrayın. Ardından kaynamış suda 4-5 dakika haşlayın. Ardından süzün kurulayın. Sarımsağı doğrayın. Soğanları piyazlık doğrayın. Bamyaları soğan ve sarımsak karışımına ekleyin. Ardından sosları ekleyip 15 – 20 dakika sosun özdeşleşmesini sağlayın. Son olarak soyup doğradığınız domatesleri ekleyip servis edin.