İsveç diyeti oldukça popüler tüm dünyada kullanılan sağlıklı olup olmadığı tartışmalı bir diyettir. İsveç diyeti çok katı kuralları olan ağır ve şok bir diyettir. Metabolizmayı ciddi şekilde değiştirir. Böyle diyetlerin doktor ve diyetisyen gözetiminde uygulanması gerekir. Birçok doktor ve diyetisyen böyle diyetlerin sağlıksız olduğunu ve bozulan metabolizmanın düzeltilmesinin zor olduğu söylemektedir. Buna rağmen uygulayıp çok fazla kilo verdiğini iddia eden kişilerin olması bu diyetin popülerliğini korumaktadır. Bu denli metabolizmayı değiştiren ve çok düşük kalorili bir menü içeren İsveç diyetini uygulamadan önce iki kere düşünmek gerekir. Biz size İsveç diyeti hakkında bilgi vermek amacıyla bu yazıyı hazırladık.
İSVEÇ DİYETİ NASIL YAPILIR?
İsveç diyetinin 13 gün uygulama süresi vardır. Diyete başladıktan sonra ilk 6 gün diyeti bırakamazsınız. 13 gün içinde 7 – 15 kilo arası kilo kaybedenlerin olduğu bilinmektedir. Diyeti 13 günden fazla uygulamamanız gerekir. 13 günlük bir İsveç diyetini tamamladıysanız 3 ay içinde tekrar İsveç diyeti yapmamalısınız. Verilen miktarların ve besinlerin dışına çıkamazsınız. Miktarları aynı kaldığı sürece öğle ve akşam yemeklerinin yerini değiştirebilirsiniz.
Günde 2 litre su içmeniz önerilir. Çay, kahve gibi içeceklerde verilen miktarın dışına çıkmamanız gerekir. Oldukça kısıtlı bir besin içeriği olan bu diyette hiç ara öğün bulunmuyor. Doktorların tamamen olumsuz gözle baktığı bu diyet çok sıkı bir program içeriyor. Hızlı kilo kaybı vadeden bu diyette doktorlar kilo kaybının yağdan değil su ve kastan olduğunu, bunun da istenmeyen bir durum olduğunu söylüyorlar. Yağsız kütlenin kaybedilip yağ kütlesinin vücutta kalması istenilen bir zayıflama olarak görülmüyor. Fakat tartıda görülen kilo kaybı diyeti uygulayanları motive ettiği için İsveç diyetini uygulamaktan vazgeçmeyen bir kesim bulunuyor.
İSVEÇ DİYETİNİN İÇERİĞİ
Genel olarak İsveç diyetinin içeriğine göz atacak olursak 13 günlük diyetin kahvaltılarında genellikle sadece kahve ve 1 kesme şeker bulunuyor. Arada birkaç gün sadece rendelenmiş havuç veya kahvenin yanında 1 dilim kızarmış ekmek bulunuyor. Belirtilenden başka bir yiyecek tüketemiyorsunuz ve miktarları değiştiremezsiniz. Öğlen yemeklerinde farklılık mevcut. Birkaç gününde yine rendelenmiş havuç bulunuyor. Bunun yanı sıra haşlanmış sebzeler, çiğ domatesler tüketebiliyorsunuz. Et olarak bazı öğle yemeklerinde balık tüketebiliyorsunuz. Fakat balığı yağsız haşlama olarak pişirmeniz gerekiyor. Öğlen yemeğinde sadece haşlanmış yumurtanın bulunduğu günlerin de olduğunu söylememiz gerekir. Bazı öğünlerde 1 dilim salam tüketilir. Akşam yemekleri biftek, derisiz tavuk, salata, brokoli, portakal suyu gibi besinlerden oluşuyor. Hatta bazı günler akşam yemeğinde hiçbir şey tüketmemeniz gerekiyor. Yumurtaların organik seçilmesi ve yoğurdun ev yapımı olması gerekiyor. Kahve önerilen günlerde ise şekersiz ve sütsüz sade kahve tüketmeniz gerekmektedir.
Şeker, tansiyon kolesterol, böbrek hastalıkları, kalp rahatsızlıkları olan bireylerin bu diyeti uygulamadan önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Ergenlik, hamilelik ve emziklilik döneminde uygulanmaması gerekir. Bu diyetin en dikkat çeken vaatlerinden biri de diyet uygulandıktan sonraki 2 yıllık süreçte kilo almamayı sağlamasıdır. Fakat uzmanların çoğu metabolizmayı bu denli etkileyen bir diyete karşı çıkmakta ve kilo korumanın düzenli, yeterli ve dengeli bir beslenmeyle olacağını savunmaktadır. Bu tarz diyetler genel bir beslenme alışkanlığı kazandırmadığı için sürdürülebilir değildir. Vücuda ani bir etki sağladığı için birçok hastalık için risk oluşturabilir. Diyetin içeriği besinlerden zengin olmadığı için düşük vitamin mineral içeriğine sahiptir. Bu yüzden diyetin uygulandığı günlerde ve sonrasında halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk gibi sorunlar görülebilir. Hızlı kilo verilmesi istenildiği durumlarda Amerikan Kalp Vakfı diyetin uygulanabileceğini söylemiştir. Fakat diyet ile ilgili çok az bilimsel araştırma bulunduğu için halen tartışma konusu olmaktadır.
Siz de daha önceden belirttiğimiz gibi doktorunuza danışmadan herhangi bir diyeti uygulamayın, diyetlerin artılarını eksilerini mutlaka araştırın.