Ana sayfa Genel ET PİŞİRME YÖNTEMLERİ

ET PİŞİRME YÖNTEMLERİ

733
0

Pişirdiğiniz et yemeklerinin daha lezzetli, daha yumuşak, daha güzel okulu ve görünümlü olmasını istemez misiniz? et yemeği pişirirken tercih edeceğiniz yöntem etin, sertliğinden lezzetine kokusundan görünümüne kadar birçok özelliğini etkilemektedir.

Etin kesim şekli, etin çeşidi, yapılacak yemeğin istenen kalite özelliklerine, mevcut pişirme olanaklarına, ekipmanına ve hazırlanmak için uygun zamana göre yöntemler seçilmelidir. Et pişirme yöntemleri arasında en bilinenler olarak; haşlama, kızartma, fırınlama, ağır ateşte pişirme, sote yöntemiyle pişirme, ızgara ve rosto yöntemi sayılabilir. Bu yöntemlerin özellikleri ve kullanım şekillerine birlikte göz atalım.

  • Izgara Yöntemi

Izgara yöntemi kültürümüzde en çok tercih edilen et pişirme yöntemidir. Et Tavuk ve balığın kendi yağıyla pişmesi sağlıklı beslenme açısından önerilen bir pişirme yöntemi olmasını sağlamaktadır. Izgara pişirme yöntemi güzel havaların vazgeçilmezi mangallarda kullandığımız pişirme şeklidir. Evlerde bunlar için üretilmiş ev tipi mangal aletleri ve ızgara telleri bulunmaktadır. Izgara yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç noktaya değinecek olursak ilk etapta ızgara tellerinin soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. Soğuk tellere konan et tele yapışacaktır. Telleri bir süre ızgarada boş ısıttıktan sonra etlerinizi yerleştirin. Veya telleri soğanla ovabilirsiniz. Izgara etlerinizi pişirirken sürekli olarak çevirmek etinizin sert ve kuru olmasına sebep olabilir. Bu yüzden etin bir tarafının kızarıp piştiğinden emin olduktan sonra diğer yüzünü çevirerek pişirmelisiniz. Etinizin sert ve kuru olmasını önlemek için bir başka pişirme önerisi ise, eti çevirmek için kullandığınız aparatların eti delmeyecek aparatlar olarak seçilmesidir. Eti çevirirken çatal veya bıçak kullanırsanız eti delerek içine hapsolan suyu ve yağı dışarı çıkarabilirsiniz. Bu yüzden etinizi çevirmek için maşa kullanmanız daha doğru olacaktır.

  • Haşlama Yöntemi

Et pişirmede kullanılan en sağlıklı yöntemlerden biri haşlama yöntemidir. Fazla uğraş gerektirmeden haşlama yöntemiyle çok lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Haşlama yöntemiyle et pişirirken kullanılan su miktarını doğru ayarlayarak suyu dökmeden yemek içinde kullanmanız besin değeri kaybını minimuma indirmek için önemlidir. Ayrıca eti haşlarken ocağın ısısını doğru ayarlamak etin sertliğini etkileyecektir. Yüksek ısılar yerine orta ve kısık ateşte pişirerek etin daha yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Haşlama yöntemi et tüketiminde zorlanan bireyler ve çocuklar içinde ideal pişirme yöntemlerinden biridir. Çünkü haşlanan etin sindirimi daha kolay olacaktır. Mevsim sebzeleriyle birlikte düdüklü tencerede haşlanmış bir et veya tavuk yemeğini diyetlerinize dahil edebilirsiniz.

  • Sote Kavurma Yöntemi

Sote kavurma yöntemi doğru uygulandığı takdirde sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilmektedir. Etin hızlı pişmesini sağalar. Zamanınızın kısıtlı olduğu anlarda tercih edebileceğiniz bu yöntem et ve tavuk yemeklerinde oldukça fazla tercih edilen bir pişirme yöntemidir. Bunun için etlerin genelde küp küp doğranmış olması tercih edilir. Yapışmaz bir tavada az yağ kullanarak etleri kolaylıkla pişirebilirsiniz. Veya kırmızı et pişiriyorsanız etin iç yağını ekleyerek pişirebilirsiniz. Eti pişirirken devamlı olarak karıştırmak etin yüzeyinin eşit bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Karıştırırken tahta kaşık kullanmaya özen gösterin. Etlerinizi sotelerken kapak kullanarak etin iç suyunun ve besin ögelerinin kaybını önleyebilirsiniz.

  • Fırınlama Yöntemi

Fırınlama yöntemi sağlıklı pişirme yöntemlerinin neredeyse başını çekmektedir. Ayrıca fırında pişen et yemeklerinin tadı da bir başka olduğundan özel günlerde, davetlerinizde lezzetli yemekler hazırlamak için en uygun yöntemlerden biridir. Fırının genelde 150-200 derece arasında olması tercih edilir. Fırında tavuk pişirmek için bütün tavuk veya parça tavuk eti kullanabilirsiniz. Bütün tavuk pişirirken tavuğun dış kısmına bal sürmek tavuğunuzun nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Büyük parça et pişiriyorsanız birkaç saat önceden ete marinasyon işlemi uygulamak etin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Geniş fırın tencereleri ile kuşbaşı et pişirirken içerisine defne yaprağı koymak etin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Fırında et pişirirken ekstra yağ koymanıza gerek yoktur. Diyete uygun tarifleri uygulamak için ideal bir pişirme yöntemidir. Balık pişirirken kokusuz ve lezzetli bir yöntem olarak fırınlama yöntemini kullanabilirsiniz. Pişirdiğiniz et tavuk veya balığa bal sürerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

  • Rosto

Pek aşina olmadığımız bir pişirme yöntemi olsa da oldukça lezzetli et yemekleri yapabileceğiniz bu yönteme göz atalım. Rosto yönteminde ete fırında ağzı kapalı bir şekilde pişirme uygulanır. Et sebze üzerine dizip, dış yüzeyini tereyağı ile kapladıktan sonra etin boyutuna göre ayarlanmış sıcaklıktaki fırına ağzı kapalı bir şekilde yerleştirilir. Piştikten sonra tekrar tereyağı sürülerek 10-15 dk. sıcak ortamda bekletilir ve dilimlenir. Ete uygun soslarda eklenerek pişirilebilir.

  • Braise Yöntemi

Bu pişirme yöntemi de mutfaklarımızda kullanmaya alışık olmadığımız yöntemlerden birisi. Bu yöntemde etler ağzı kapalı bir kapta çok az sıvı ilave edilerek pişirilir. Böylelikle etin ideal yumuşaklıkta olması sağlanır. Ete eklenecek garnitürler veya soslar önceden hazırlanır. Genelde ayrı bir tavada yağda kızartılır ve et piştikten sonra ilave edilir.

  • Kızartma Yöntemi

Tavada derin yağda kızartma yöntemi sağlıklı olmayan bir pişirme yöntemidir. Derin yağda kızartılan yiyeceklerin besin değeri düşmektedir. Daha çok köfteler için tercih edilen bu yöntem yüksek ısıya ve kızgın yağa maruz kalan etlerin biyo-yararlılığını olumsuz yönde etkilemektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here