Toprak yüzeyine çıkmadan, meşe ağaçlarının köklerinde ve meşelik alanlarda yetişen trüf mantarı daha çok Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Dünyada geniş bir alana yayılmış olan trüf mantarı yüksek oranda Fransa, İspanya, Hırvatistan ve İtalya’da yetişmektedir. Çok değerli ve maliyeti yüksek olan trüf mantarından özellikle Fransa’da çoğu kişi geçimini sağlamaktadır.
Türkiye’de çiftlikleri kurulmaya yeni başlanan trüf mantarı daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Aynı zamanda Trakya bölgesinde ve Kuzey Anadolu bölgelerinde de yetiştirildiği söylenmektedir.
Yetişmesi için belli doğa koşullarına ihtiyaç duyan trüf mantarı yaz sağanak yağmurlarında ve uygun oranda nemin bulunduğu bölgelerde daha rahat yetişebilmektedir. Kuru geçen sıcak yaz zamanları ise trüf mantarlarının kurumasına yol açmaktadır. Toprak altında yetişiyor olması ise trüflerin toplanması konusunda bir uzmanlık gerektirmektedir.
Trüf Mantarı Çeşitleri
Yaklaşık 70 çeşidi bulunduğu söylenen trüf mantarının en değerli olan türlerinden biri ‘’Siyah Trüf’’tür. Aynı zamanda kara elmas olarak adlandırılan İtalya mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu mantar türünün yetiştirilmesi uzun ve meşakkatli bir süreç istemektedir.
Fransa’da truffe, İspanya’da trufa, İtalya’da tartufi olarak adlandırılan trüf mantarı Türkiye’de dolaman mantarı ya da keme olarak da bilinmektedir.
Mantarlar aleminde Ascomycetes sınıfında yer alan trüf türleri bitkilerle kurdukları ilişki sayesinde yaşamlarını sürdürmekte ve gelişmektedirler. Hayat döngülerini tamamlamalarının ardından yenilebilir, kendine has tat ve kokuda lezzetli trüf mantarları meydana gelmiş olur.
Trüf Mantarının Tüketimi ve Muhafaza Edilmesi
Büyüklüğü yaklaşık olarak ceviz kadar olan trüf mantarının ağırlığı ise 100 gram civarındadır. Belli bir zamandan sonra kendine has koku, aroma, su ve lezzetini kaybettiğinden dolayı kısa süre içinde tüketilmelidir. Tüketim süresi ise toplandıktan sonra 5 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Su, trüf mantarının çürümesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla suyla temasından kaçınılmalıdır. Bunun yanında trüf mantarını kapalı bir kavanozun içerisine alarak buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Tüketimi gittikçe yaygınlaşan ve çok sevilen trüf mantarı farklı yiyeceklerle kombinlenebilmektedir. Omletlerde, salatalarda, makarnalarda, et yemeklerinde, ızgarada hazırlanan formları ise en yaygın tüketim şekillerindendir. Bununla birlikte siyah trüften votka, yağ ve sos da üretilmektedir.
Trüf Mantarının Faydaları
Trüf mantarı protein bakımından çok zengindir. Protein değeri ile ilgili araştırmaları devam eden trüf mantarının bilinen bir diğer faydası da afrodizyak etkiye sahip olmasıdır.