Ünü tüm dünyaya yayılmış olan füzyon mutfağı ile bugün karşınızdayız. Dünyada “fusion cuisine” olarak bilinen bu mutfak kültürü dilimize “füzyon mutfak” olarak geçmiştir ve birleşme, karışma gibi anlamları karşılamaktadır. Farklı mutfak kültürlerinin birleştirilmesi olarak net bir şekilde ifade edebileceğimiz füzyon mutfak günümüzde oldukça popüler bir hale gelmiştir.
Dünya mutfaklarından çeşitli detayların bir araya getirilerek ortaya yeni ve daha farklı lezzetlerin çıkması bu mutfağı özel bir hale getirmektedir. Ortaya yeni çıkan lezzetler sayesinde aslında kültürel açıdan daha zengin bir mutfak da meydana gelmiş oluyor. Bununla birlikte örneğin Uzakdoğu’ya özgü bir yemeğin Güney Amerika’ya özel bir pişirilme yöntemi ile hazırlanması, aynı zamanda Fransız soslarıyla sunumunun tamamlanması tam olarak füzyon mutfağını oluşturmaktadır. Haliyle bu şekilde ortaya çıkan bir mutfak kültürü da kulağa her ne kadar garip gelen lezzetler olsa da aslında çok da sevilen yeni lezzetler çıkarmış oluyor. ‘’Soyalı dondurma’’, ‘’körili sütlaç’’ gibi tatlı isimleri her ne kadar alakasız ve garip geliyor olsa da bir de deneyimledikten sonra düşünün diyoruz.
Füzyon Mutfağını Yakından Tanıyalım
Füzyon, farklı kültüre ait yakın bölgelerin yemeklerinin karışımının yapıldığı, bir yemek kültürünün belirleyici olduğu ancak diğer mutfakların teknik ya da malzemelerinin kullanıldığı ve herhangi bir mutfak belirleyici olmadan tüm dünya mutfaklarının bir araya getirildiği olmak üzere üç farklı şekilde düşünülebilmektedir.
Bu mutfak alanında yetkin şeflerin bakışından incelendiğinde oldukça eğlenceli bir alan olarak görülmektedir. Devamlı olarak yeni tarzların keşfedilmesi ve farklı lezzetlerin ortaya çıkarılması da işin keyifli ve tatmin edici kısımlarından biri olmuş oluyor.
Füzyon mutfağı sayesinde şefler de sürekli olarak yeni tabaklar ortaya koyma isteklerini de gerçekleştirmiş oluyorlar. Deneyen herkes için tatmin edici bir lezzet olmasa da genel anlamda az da olsa bir kabul görmüşlüğü mevcut füzyon mutfağın. Deneyenleri tatmin edemeyişinin en önemli noktası ise füzyon mutfakta ortaya konulan yiyeceklerin porsiyonlarının az olmasından ileri geliyor. Çoğunlukla bizim gibi yemeye düşkün toplumlarda bu durum bir tık daha insanları zorlayıcı bir hale gelmiş oluyor. Aynı zamanda fiyatların diğer mutfaklara oranla biraz daha tuzlu olması da yine füzyon mutfağın tatmin edemeyen taraflarından biri haline geliyor. Yani özetle daha az yiyip daha fazla ücret vermek kişilerin çok da memnun ayrılmamasına sebep olabiliyor.
Füzyon Mutfağına Ülkelerden Örnekler
Yemeğin bir anlamda küreselleşmesi olarak nitelendirilebilen füzyon bu noktadan bakıldığında Türk mutfak kültürünün içerisinde çok uzun yıllardır vardır demek mümkün. Örneğin Osmanlı gibi birden fazla uluslu bir toplumun mutfak kültürü de çok uluslu olduğu için aslında bizler uzun yıllardır farklı kültürlerden beslenebilen yemeklere alışık haldeyiz de diyebiliyoruz. Kültürel olarak Osmanlı’dan doğan bir toplum olduğumuz için de aynı çeşitliliği Türk toplumu içerisinde görebilmemiz mümkün hale geliyor.
Bir diğer açıdan bakıldığında aslında evlerimizde de füzyon tekniklerini uyguluyoruz diyebiliriz. Buna örnek olarak ise ocağın bir tarafında has zeytinyağı gezdirdiğiniz eti sotelerken bu sote üzerine körü eklemenizi verebiliriz. Bu da füzyon mutfağa bir örnek olarak verildiğinde aslında ilgimizi biraz daha çekmesine ve önyargılarımızı atabilmemize destek olabiliyor.