Ana sayfa Sağlıklı Yaşam Clean Eating Adım Adım Şekersiz Beslenme

Adım Adım Şekersiz Beslenme

499
0

Şekersiz bir hayatı düşünemeyenlerimiz var elbet. Mutlu olduğumuzda, üzgün olduğumuzda, heyecanlı olduğumuzda, yataktan çıkmak istemediğimizde bile uzatılan bir parça çikolata ya da küçük bir tatlı anında modumuzu değiştirerek bizi daha mutlu kılıyor. Kan şekerimizin düştüğü zamanlarda aklımızdan karameller, kurabiyeler ve kekler yani çeşitli tatlılar geçiyor çoğu zaman. Hatta onlara ulaşabilmek için kendimizi ödüllendirecek bahaneler arıyoruz.

Her ne kadar aramızdaki bağ yüzünden tatlılardan vazgeçmek zor gelse de vücudumuza aldığımız şekerin bizlere zararı çok fazla aslında. İşte bu yazımızda bizlere içten içe zarar veren şekeri hayatımızdan uzaklaştırmanın uygulanabilir maddelerini sizler için derledik. Şekeri hayatımızdan nasıl çıkarabiliriz, adım adım nasıl şekersiz beslenebiliriz gelin birlikte bakalım. ?

1)Kahvaltı alışkanlığı edinin.

Kahvaltı gün içerisinde yapılan en önemli öğündür. Kan şekerinizi dengelemeye ve gün içinde yapacağınız gereksiz atıştırmaların önüne geçmeye yardımcı olur. Dolayısıyla yapacağınız sıkı bir kahvaltı sayesinde ilerleyen saatlerde şeker alma ihtiyacınız azalacaktır.

Meyveli kahvaltılar şeker ihtiyacınızı azaltır.

2)Tok kalacak şekilde beslenin.

Bu noktada bir diyetisyenden destek almak yapacağınız en doğru şey olacaktır. İştahınızı bir uzman yardımıyla kontrol altına alarak şeker isteğinizin önüne geçebilirsiniz. Özellikle şeker tüketme isteğini çok yoğun hissettiğinizde proteinden zengin besinleri tercih edebilirsiniz. Proteinlerin sindirimi uzun sürdüğünden aynı zamanda uzun süre tok kalmanızı da sağlayacaktır. Et, kuru baklagiller, yoğurt ve baklagiller proteinden zengin besinler arasında yer almaktadır.

Proteinler gün içindeki tatlı krizlerini yok edecektir.

3)Fast Food tüketme alışkanlığınızdan kurtulun.

Hayatınızda fast food yiyeceklere yer vermeyin. Dışarıda yemek yediğiniz zamanlarda da olabildiğince ev yapımı, doğal ve sağlıklı yemekleri tercih etmeye çalışın. Evde hazırladığınız yemekleri yanınızda taşımak da fast food tüketmemek için alabileceğiniz başlıca önlemlerden biri olacaktır. Ayrıca bu durum sayesinde maddi olarak da kar edeceğinizi vurgulamak isteriz.  

Fast Food tüketmeyin!

4)Şekerin gizlice hayatınıza girebileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Şeker aslında çok sinsidir. Siz farkında olmasanız bile severek tükettiğiniz salata soslarında, gevreklerde, ketçaplarda fazlasıyla şeker bulunmaktadır. Dolayısıyla dikkatli olun. Besinlerin içeriklerini araştırarak nelerin içinde şeker olup olmadığını keşfederek daha bilinçli hareket edin.

Ketçap, şeker içeriği yüksek bir gıdadır.

5)Şekeri yavaş yavaş hayatınızdan uzaklaştırın.

Şeker söz konusu olduğunda her ne kadar içecekler bize daha masum gelse de aslında durum biraz farklı. Çünkü mesela gazlı içecekler de şeker oranı yüksek yiyecekler kadar tehlikelidir. Şekeri bırakmakta kararlıysanız, her gün severek tükettiğiniz gazlı içecekleri önce haftada bir sefere ardından da ayda bir sefere düşürerek hayatınızdan tamamen çıkarın. Çay ve kahveye atılan şeker ise aslında boş kaloriden başka bir şey değildir. Bu içecekleri şekerli tüketmektense yanında kuru meyve tercih etmek daha sağlıklı bir seçenektir. Tabii kremalı ve şuruplu kahveleri tercih etmemeniz de şekeri hayatınızdan uzaklaştırmanızın önemli şartlarından biridir.  

Kahvenizi şekersiz ve kuru meyve eşliğinde tüketin.

6)Her zaman daha sağlıklı ve doğru bir alternatifin olduğunu unutmayın.

Meyveli yoğurtlar, hazır granolalar gibi ürünler yerine evde meyveli yoğurdunuzu ve granolanızı hazırlayın. Sade yoğurt içerisine katacağınız kuru ve taze meyveler, katkı maddesi bulunmadan kendinizin yapacağı granola sizi gereksiz şekerlerden kurtaracaktır. Ayrıca sevilen yiyeceklerin daha temiz içeriklisini evde hazırlayabilmek; her zaman daha sağlıklı bir seçenek olduğunun kanıtlarından yalnızca biridir.

Ev yapımı gronala ile daha az rafine şeker tüketin.

7)Etiket okuma alışkanlığı edinin.

Çoğu zaman atladığımız ve dikkat etmediğimiz bir durum aslında. Halbuki adına veya görünüşüne aldanıp çoğu zaman vücudumuza eklenti şekerli birçok ürünü almış oluyoruz. Bunların önüne geçebilmek için ise satın alacağınız her ürünün etiketini mutlaka okuyun. Sonu “-oz” (glikoz, maltoz, sakkaroz…) ile biten içeriklerin şeker olduğunu unutmayın.

Etiketini okumadan ürünleri satın almayın.

8)Kendinizi dinleyin.

Bedeninizi doyurmadan önce ruhunuzu doyurmanız gerektiğini unutmayın. Gerçekten şeker tüketme isteğinizin temelinde duygusal açlığınız yatıyor olabilir mi? Tatlı isteğiniz geldiğinde önce kendinize bu soruyu sorup daha sonra kendinizi keyif alacağınız bir aktivite ile oyalamayı deneyin. Camları açın, temiz hava alın ya da en sevdiğiniz film veya şarkıyla duygusal açlığınızın üstesinden gelmek için kendinize fırsat tanıyın.

Karnınız acıktığında yiyin, duygusal değişimler yaşadığınızda değil!

9)Alkol de şekerdir, unutmayın.

Alkolün büyük kısmı şekerden oluşmaktadır. Tüketiyorsanız eğer sıklığını azaltmaya ve miktarını minimum düzeyde tutmaya özen gösterin.

Şeker yüklü alkole hayır demeyi öğrenin.

10)Kendinize inanın.

Şimdiye kadar birçok şeyi başardınız, birçok hedefinize ulaştınız. Bu durumun da üstesinden gelebileceğinizi unutmayın. İstedikten ve kendinize inandıktan sonra başaramayacağınız bir şey yok. Yani sadece isteyip kendinize inanarak kesinlikle şekersiz yaşama da alışacaksınız! Emin olun. 🙂  

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here