Ana sayfa Okumadan Geçme BALIK TÜKETİMİ HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

BALIK TÜKETİMİ HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

1245
0

Bugünkü yazımızda hangi ay hangi balığın daha lezzetli olduğundan bahsedeceğiz biraz. Bu doğrultuda hangi balığı almanız gerektiğini önereceğiz.

Hava değişiklikleri elbette ki balıkların sayısını, lezzetini ve bolluğunu etkilemektedir. Her balığın yağlanmaya ve irileşmeye başladığı belirli bir dönem vardır ki bu dönem genelde etinin en lezzetli hale geldiği dönemdir. Genel olarak yağlı balıklar için tercih edilen pişirme yöntemi ızgara iken, yağsız balıklar için ise kızartmadır. Alışveriş yaparken aldığınız balığın tazeliğine bakmanızda fayda var; kırmızı solungaçlar, gergin deri, sıkı pullar, parlak ve dışa doğru olan gözler ve dik kuyruk tazeliğin işaretçisidir. Şimdi gelelim hangi ayda hangi balıkların daha lezzetli ve tüketilebilir olduğuna.

Ocak

Kefal ve hamsi tam olarak yağlanmıştır ve en lezzetli halindedir. Lüfer, uskumru ve istavrit ise halen lezzetlidir. Torik ve çipura boldur. Tekir çok tutulur.

Şubat

Kalkan ve kefalin mevsimi başlamış, bu balıklar yağlanmaya ve lezzetlenmeye başlamıştır. Tekir yine çok olmasına rağmen en lezzetli döneminden uzaklaşmaya başlamıştır. Aynı şekilde uskumru, lüfer, palamut ve hamsi da artık yağını kaybetmeye başlamış, mevsimlik lezzetini yitmiştir. Kefal hala lezzetlidir.

Mart

Kefal ve levreğin en lezzetli olduğu zamandır. Uskumru artık çok az çıkmaktadır. Açıkçası bu ayda yemenizi önermiyoruz. Lüfer yağını ve lezzetini kaybetmeye başlamıştır. Palamut çok az sayıdadır.

Nisan

Kalkanın en lezzetli ve en bol olduğu zamandır. Eşkinanın sezonu başlar, çok lezzetlidir. Levrek ve kırlangıç bollaşmaya başlar. Kefal, mezgit, tekir ve barbun lezzetlidir ve çok tutulur.

Mayıs

Levrek, barbun hala lezzetli ve çok sayıdayken; uskumru, palamut, hamsi ve istavrit artık yağını ve lezzetini kaybetmiştir. Kefal ve mezgit hala mevsiminde ve lezzetlidir.

Haziran

Haziran ayı balıkların geneli için verimsiz bir dönem olmakla birlikte sayıları azalmaya başlamıştır. Aslında bu ayın en lezzetli balığı karagöz ve kılıç balığıdır, iyice yağlanıp lezzetlenmişlerdir. Tekir ve barbun az da olsa tutulur ancak pahalıdır.

Temmuz

Sardalya mevsimidir. Bu mevsim Eylül bitene kadar devam edecektir. Bu dönemde sardalyalar yağlandığı için ızgara yapılmasını tavsiye edebiliriz açıkçası. Tekir ve barbun yine vardır ve barbun lezzetlenmeye başlamıştır. Yine çipura da bol ve lezzetlidir.

Ağustos

Sardalyanın en yağlı ve lezzetli zamanlarıdır. Barbun ve çipura da lezzetlidir.

Eylül

Balık sezonu açılmıştır diyebiliriz. Sardalya hala lezzetlidir. Palamut irileşmiş, bollaşmış ve lezzetlenmeye başlamıştır.

Ekim

Balıkların genel olarak lezzetlenmeye başladığı ay da diyebiliriz. Yazın Karadeniz’de beslenen bazı balıkların Marmara’ya göç etmeye başlaması, tutulan balık miktarında artışa sebep olur. Lüfer ve istavrit de yağlanmaya, lezzetlenmeye başlamıştır. Barbun ve tekirin en yağlı ve lezzetli zamanıdır.

Kasım

Bol, verimli ve en lezzetli balık dönemidir. Uskumrunun en iyi zamanıdır. Lüfer, palamut, zargana, levrek, mezgit ve istavrit bol miktarda çıkar ve de çok lezzetlidir. Hamsi de artık en lezzetli haliyle tezgahlardadır.

Aralık

Hamsi, tekir, palamut, lüfer, çinekop, barbun, mezgit, istavrit bol ve lezzetlidir. Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlıdır ve her türlü yemeği yapılır. Hamsi de lezzetlidir.

Balıkların mevsimlere göre lezzet takvimini de verdikten sonra değinmek istediğimiz önemli bir konu daha var aslında. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen avlanma yasalarına göre her balık için belirlenmiş bir boy sınırı var. Bu boylardan küçük olanları almayalım ki balıklarımızın gelecekte de var olmasını sağlayabilelim. Yasalarca belirlenmiş asgari boyundan küçük olan balıkların satıldığını gördüğünüz balık tezgahını veya restoranını, 174 Alo Gıda‘ya, 158 Sahil Güvenlik‘e ya da 156 Alo Jandarma‘ya şikayet edebilirsiniz. Balıklarımızın geleceğini korumak hepimizin görevi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here