Günümüzün gelişen imkanları ve teknolojinin ilerlemesi sayesinde artık neredeyse her mevsim her meyve ve sebzeyi marketlerde, manavlarda bulabiliyoruz. Hal böyle olunca da bazen hangi meyve sebzenin hangi aylara ait olduğunu bilemez oluyoruz. Ancak şunu unutmamalıyız; mevsiminde tüketilmeyen gıdalar sağlığımız için risk taşıyor.
Mevsiminde Tüketilmeyen Meyve ve Sebzelerin Sağlımıza Zararları
Doğal yollarla yetişmeyen besinlere hormon takviyeleri ve kimyasal ilaçlar uygulanmaktadır. Dolayısıyla da besin değerleri oldukça düşüktür ve tatları da daha lezzetsizdir. Çoğu kokusuz ve yapay bir tada sahiptir. Mevsiminde tüketmediğiniz besinler o mevsime ait olmadığından piyasada az miktarda bulunur ve fiyatları da yüksektir.
Halbuki mevsiminde tüketilen besinlerin besin değerleri yüksektir. İçindeki vitaminler daha boldur. Tatları çok daha lezzetlidir ve mevsiminde tüketilen bütün meyve ve sebzeler bol olduklarından dolayı daha ucuzdur.
Eğer tüketmekten çok hoşlandığınız, çok sevdiğiniz bir meyve ya da sebze varsa mevsiminde bu besinleri alıp konserve yapabilir ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Örneğin yazın domates konservesi yapmak ve kışın bu konserveleri kullanmak ülkemizde çok yaygın bir metottur.
Meyve ve Sebze Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Manavlardan ya da marketlerden meyve sebze alırken genellikle hata yapılmaktadır. İnsanlar çoğunlukla en büyük, en parlak, en pürüzsüz ürünleri almak isterler. Maalesef ki bu yanlış bir seçimdir. En gösterişli olanlar genellikle doğal yöntemlerle üretilmeyen ürünler olmaktadır. O yüzden meyve sebze alırken daha orta boylularına, pörsümemiş olanları ve özellikle diri görünenleri olanları tercih ediniz. Yapraklı sebzeler alırken yemyeşil ve yaprakları bol olanları alın.
Mevsiminde Tüketilen Meyve ve Sebzelerin Sağlımıza Faydaları
Yediğiniz meyve ve sebzelerden en yüksek oranda verim almak istiyorsanız ayına göre tüketmeye özen göstermelisiniz. Pazarlara gittiğinizde dikkat ederseniz soğan ve patates dışında diğer tüm sebze ve meyvelerin sürekli değiştiğini görürsünüz. Mevsiminde tüketilmeyen ürünlerin hormon dengesiyle oynandığından dolayı bunları tüketmek sağlığınızı tehlikeye sokmaktadır. Ayrıca zamanında tüketilen meyve ve sebzeler yüksek vitamin değerlerine sahiptir ve vücudunuzun bağışıklığını yükseltirler.
Önümüzde soğuk günler olması dolayısı ile vücudumuzun yüksek derecede vitamine ve minerale ihtiyacı vardır. Bu yazımızda ekim ayında tezgahlardan güvenle alabileceğiniz meyve ve sebzeleri sizler için hazırladık.
Ekim Ayında Tüketmeniz Gereken Meyveler
- Mandalina
- Mürdüm eriği
- Elma
- Armut
- Muz
- İncir
- Üzüm
- Hünnap
- Kızılcık
- Nar
- Greyfurt
- Portakal
- Muz
Ekim Ayında Tüketmeniz Gereken Sebzeler
- Yer elması
- Patlıcan
- Karnabahar
- Havuç
- Pırasa
- Lahana
- Turp
- Mantar
- Ispanak
- Yeşil biber
- Bamya
- Domates
- Pazı
Ekim Ayında Tüketmeniz Gereken Yemişler
- Kestane
- Taze ceviz
Ekim Ayında Tüketmeniz Gereken Yeşillikler
- Fesleğen
- Marul
- Nane
- Tere
- Soğan
- Dereotu
- Marul
- Maydanoz
Sizler için ekim ayına ait sebzelerle lezzetli, sağlıklı ve kolayca hazırlayabileceğiniz üç farklı tarif hazırladık. Şimdiden afiyet olsun.
Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi
Malzemeler
- 7-8 tane yer elması
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet havuç
- 2 diş sarımsak
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı limon
Yapılışı
Yer elmalarınızı soyup yıkayın. Derin bir kap alıp yer elmalarınızı geçecek kadar su koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı limon ilave edin. Yer elmalarınız güzelce pişerken siz başka bir tencereye küçük küçük doğradığınız soğan ve havuçları ekleyin. Daha sonra üzerine sarımsak ve zeytinyağı koyarak 3-4 dakika daha kavurun. Toz şeker ve domates salçasını da ilave edip kavurmaya devam edin.
Yer elmalarınız piştikten sonra ince ince doğrayın. Doğradığınız yer elmalarını diğer tencerenizin içine boşaltın. Aynı tencerenin içine pirincinizi ve 1 yemek kaşığı limon da ekleyin ve güzelce karıştırın. Yemeğinizin yarısına gelene kadar su ilave edin. Pişmeye bırakmadan önce tercihinize ve zevkinize göre tuz ve karabiber de ilave edin. Yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra en az 30 dakika soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Kestane Tatlısı
Malzemeler
- 350 gram kestane
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
Yapılışı
Kestanelerinizi rahat soymak için öncelikle bir tencerenin içine kestanelerinizi boşatın ve üzerini örtecek kadar su ilave edin. Yaklaşık 15 dakika kaynatın. 15 dakikanın sonunda soğuması için bir süre oda sıcaklığında bekletin. Ilındıktan sonra bir bıçak yardımı ile kolayca kestanelerinizi soyabileceksiniz.
Kestane tatlınızın şerbetini yapmak için bir tencere alın ve su ve şekeri kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ve kestanelerinizi tencereye ilave edin. Ocağınızın altını kısın ve yaklaşık 15 dakika kestanelerinizi şerbet ile birlikte pişirin. Daha sonra ocaktan alın soğumasını bekleyin. Daha lezzetli olması için en az 12 saat buzdolabında bekletin. Buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Sütlü Mantar Çorbası
Malzemeler
- 500 gram mantar
- 3 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı su
- 1 kahve fincanı et suyu
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım limon suyu
Yapılışı
Mantarlarınızı ince ince doğrayın ve derin bir tencerenin içine koyun. Mantarlarınızın üstünü örtecek kadar su ilave edin ve kaynatmaya bırakın. Mantarların kararmaması için yarım limon suyunu da ilave edin.
Bir sos kabında tereyağı, sıvı yağ ve unu kavurun. Renk aldığını fark ettiğiniz zaman sütü üzerine ilave edin ve kaynamasını bekleyin. Bu sırada kaynayan mantarlarınızı süzün ve tencerenizin içine tekrar koyun. Suyunuzu, sos kabında hazırladığınız terbiyenizi ve et suyunuzu mantarlarınızın üzerine dokun ve kaynamasını bekleyin. Çorbanız kaynadıktan sonra tuz ve karabiber ilave edin. Ve çorbanız servis edilmeye hazır.