Ana sayfa Genel Evde Pastırma Yapma Tarifi

Evde Pastırma Yapma Tarifi

601
0

Pastırma yapımı geçmiş zamanlarda göçebe yaşayan, çok fazla yolculuk yapan atalarımızın bulduğu bir yöntemdir. Pastırma onların yolculuk sırasında hem gerekli proteini alabilmek için hem de etlerin bozulmasını önlemek için yarattıkları bir yiyecektir.

Ana vatanı Orta Asya olan pastırma, “bastırmak” sözcüğünden türemiş Türkçe bir kelimedir. Orta Asya’da yaşayan Hunların aylar süren savaşlara çıkarken yanlarına aldıkları tuzlanmış eti hiç bozulmadan yiyebildikleri ortaya çıkmıştır. Etin atların eyerinde bir poşetin içinde ezilerek pastırma formunu almasından dolayı o zamanki insanlar pastırmaya bastırmak ismini koymuşlar. Pastırma daha sonra Selçuklular vasıtasıyla Anadolu’ya giriş yapmış.

Şimdilerde ise Kayseri yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Kayseri’de bin bir özenle hazırlanan pastırmalar şehrin insanları için çok değerlidir.

Pastırma günümüzde Mısır, Ermenistan, Arabistan ve birçok Müslüman ülkede çok sevilen bir yiyecektir.

Evde yapılan pastırma hem daha sağlıklı hem daha lezzetli hem de daha ekonomik olduğu için pastırmanızı tarifimizi okuduktan sonra sık sık ellerinizle yapmak isteyebilirsiniz. Unutmayın, her gün 2-3 dakikanızı ayırırsanız bir ay sonra ev yapımı lezzetli bir pastırmaya sahip olabilirsiniz.  Lezzetli pastırma yapmak için ihtiyacınız olan tüm bilgilere içeriğimizin devamında yer verdik. Şimdiden hepinize afiyet olsun.  

Pastırma

Evde Pastırma Malzemeleri

  • 1 kilo dana eti
  • 30 gram dövülmüş sarımsak
  • 50 Gram un
  • 15 gram mısır unu
  • 100 gram çemen tozu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı Kırmızı biber
  • 1 su bardağı ılık su
  • Göz kararı kaya tuzu
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı

Evde Pastırma Tarifi

Pastırma yapmak için tercihinize göre dananın bonfile, antrikot ya da but kısmını kullanabilirsiniz. Ekonomik olması açısından genel olarak but daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca but etin lezzetli bir bölümü olduğu için eğer pastırmanızı butla yaparsanız tat olarak da çok fazla bir fark olmayacaktır. Evde pastırma yapmak için et satın alırken kasabınıza eti pastırma yapımında kullanacağınızı söylemenizi öneririz.  

Pastırma yaparken ilk olarak tepsinize güzelce kaya tuzu serin. Dilerseniz normal tuz da kullanabilirsiniz ama kaya tuzunun hem daha sağlıklı hem de daha dayanıklı olduğunu bilmenizi isteriz. Serptiğiniz tuzun üzerine etinizi koyup üzerine tuz ilave ederek ovuşturun. Eğer tuzlanmayan yerler olursa o bölgeler kurumayacaktır. Bu nedenle etinizin her tarafını tuzladığınızdan emin olun. Tuzladığınız etinizin etrafını yağlı kağıt ile iyice sarın. Etin yağının akmasını istediğimiz için eğik durması adına bir ucuna bir destek koyun. Etin tepsinin içinde eğik bir biçimde durduğundan emin olup üstüne taş ya da içi su dolu sürahi koyun (en az 1 kg’luk). Et bu şekilde 10-14 gün boyunca bekleyecek.

Bu süre boyunca etin içindeki suyu bırakması ve tuzla pişmesi için her gün üstündeki ağırlığı kaldırıp eti ter yüz edip tekrar koyun. Eğer tuz ilave etmek gerekirse etinizin üzerine biraz daha et eklemeyi unutmayın. Yaklaşık 2 hafta sonra etiniz iyice katılaştığı ve rengi kahverengine döndüğü zaman pastırmanızın bu aşamasının sona erdiğini kolaylıkla anlayacaksınız. Etin fazla tuzunu atmak için öncelikle yıkayınız. Bir kaba tercihen ılık içme suyu koyup etinizi bir gece içinde bekletin. Kabın içindeki suyu 2-3 kere değiştirebilirsiniz.

Kurutma işlemine geçmek için ilk olarak etin kenarından mesafe bırakarak ortasına doğru olacak şekilde iğne ile delin. Güneş görmeyen bir yere ip ile asın. Herhangi bir sinek ya da böcek gelmemesi için üstüne ince bir örtü serebilirsiniz. Bu süre boyunca etin yüzeyinin sertleştiğini göreceksiniz.

Eti kuruttuktan sonra sıra son işlem olan çemenlemeye gelecek. Çemeni hazırlamak için, toz kırmızı biber, sarımsak, zeytinyağı ve tuz, çorba kaşığı kimyon ve karabiber ve pul biberi iyice karıştırın. Dilerseniz başka baharatlarda ekleyebilir ya da tercihinize göre miktarlarını azaltıp, arttırabilirsiniz. Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyup iyice püre olana kadar çektirin ve bu esnada karışımın içine yavaş yavaş 2 su bardağı su ekleyin. Çemeniniz macun kıvamını aldığı zaman hazır demektir. Çemenin elinize yapışmaması için zeytinyağı sürebilirsiniz. Etin dış kısmını güzelce çemenle kaplayın.

Çemenlenmiş etinizi tekrar asın ve 10 gün boyunca bu şekilde bekletin. Bu esnada pastırma kokusunu alacağınız için tercihinize göre balkonda ya da başka kapalı bir odada bekletmek isteyebilirsiniz. Önemli olan pastırmanın güneşe maruz kalmaması ve rüzgar alan bir yerde beklemesi. ..10 günün sonunda çemeninde kuruduğunu göreceksiniz. Pastırmanızı dilimleyerek servis ederek yiyebilirsiniz.

Enfes Lezzet: Pastırma

Ev Yapımı Pastırma Kaç Gün Saklanır?

Evinizde yaptığınız lezzetli pastırmanızı en fazla 1 ay buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer ki pastırmanızı dilimleyip vakumladıysanız bu süre maksimum 3 aya çıkar.

Ev Yapımı Pastırmanızın Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

Evde yaptığınız pastırmanızın bozulması durumunda görebileceğiniz kıvamsal, kokusal ve görsel bozukluklar şunlardır;

  • Renginde herhangi bir değişiklik görülebilir.
  • Görünümünde farklılaşmalar  (yüzeyinin kıvrımlaşması, büzülmeler olması, aşırı yağlandıysa) olabilir.
  • Kokusundan herhangi rahatsız edici bir değişiklik olabilir.
  • Yüzeyinde ufak ufak küflenmeler başlamış olabilir.
  •  Yüzeyinde bir takım lekeler meydana gelebilir. (bunlar tuz lekeleri ya sarı, yeşil, kahverengi, siyah renkte lekeler olabilir)

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here