Ana sayfa Okumadan Geçme EVDE YOĞURT NASIL MAYALANIR?

EVDE YOĞURT NASIL MAYALANIR?

1210
0

Kalsiyum kaynağı olarak bildiğimiz yoğurt, tüm dünyada tüketilen oldukça sağlıklı bir besin maddesidir. Yoğurdun kalsiyum kaynağı olduğundan hepimizin haberi var ama diğer faydaları da göz ardı edilemeyecek kadar önemli. Hatta diğer faydalarını yoğurtlarımızı ev yapımı yaparak artırabileceğimiz bilgisi pek çok insanın sevineceği bir haberdir. Sağlıklı yaşamın kıymetinin günden güne daha iyi anlşaıldığı  dünyada organik besin maddeleri kavramı daha çok önem kazandı. Lezzetli mi lezzetli ev yoğurduğunun faydalarına göz atalım.

BAĞIRSAKLARIN DOSTU

Katkı maddesinden uzak evde yapılan doğal yoğurtlar, hazır yoğurtlara göre daha yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsakların koruyucusu bakteriler ise, bağırsak duvarında bulunan ve besin emiliminde görev yapan  villusların yapısını koruyarak bağırsak hareketlerini düzenliyor. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi bağırsak sıkıntılarının da önüne geçmektedir.

YAĞ DÜŞMANI

Yoğurt içerdiği kalsiyum sayesinde özellikle karın bölgesinde oluşan yağlanmanın azaltılmasında etkili olur. Kalsiyum yağ yakmada önemli rol oynayan bir mineraldir. Bu yüzden yoğurt tüketimi diyetlerde çok önemli rol oynar.

ETKİLİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Yoğurt, bağışıklık sistemini destekleyen, hastalık ve enfeksiyon gibi durumlarla savaşan T hücrelerinin aktivasyonunu artırır. Daha da iyisi T hücrelerini daha güçlü hale getirir. Bağırsak sağlığı için önemli dost bakteriler sayesinde de bağışıklığı destekleyerek vücudu enfeksiyona karşı dirençli hale getirir.

DİŞ VE KEMİKLER İÇİN VAZGEÇİLMEZ

İçerdiği kalsiyum sayesinde çocuklarda diş ve kemik oluşumunu destekleyen ve geliştiren yoğurt, yetişkinlerde de özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber oluşan kemik erimesi, kemik yoğunluğunda azalma gibi hastalıkların önüne aşılmaz bir set çekmektedir.

DAHA GÜÇLÜ PAZULAR

Yoğurt içerdiği protein sayesinde özellikle egzersiz sonrası yıpranan kasların onarılmasında görev alıyor ve aldığı görevi de layıkıyla yerine getiriyor. Protein dokuların gelişmesi ve onarılmasını sağlayan temel besin öğesidir. Doğru protein kaynaklarını tüketerek de kas gelişimini ve yıpranan kasların onarımını sağlamak mümkündür. Yoğurt ise bulunduğu her ortamda doğru olarak addedilebilecek bir gıdadır.

MALZEMELER

  • 1 litre süt (organik, doğal ya da pastörize olabilir)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (süzme yoğurt daha iyi sonuç verir)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Bir fiske tuz

YAPILIŞI

Öncelikle sütü tencerenin ağzı açık vaziyette orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatın. Daha sonra ocağı kapatın ve sütün ılımasını bekleyin. 45 derece civarında soğuyunca bir kâse içerisine maya olarak kullanılacak damızlık yoğurdu koyun. Üzerine şeker ve tuz atıp iyice karıştırın. Tenceredeki sütten bir miktar kâseye alın ve maya ile sütü iyice çırpın ardından tencereye dökün, maya her yere dağılana kadar karıştırın. Tencerenin kenarlarını bir bez ile sarın, hava alması ve fazla nemin dışarı çıkması için tel bir süzgeçle kapatın ve kapattıktan sonra onun üzerine de bez örtü örtün. 4 saat sonra tencerenin üzerini açıp kontrol edin. Bir sorun yoksa hemen buzdolabına kaldırın ve bir gün dinlendirin.

YOĞURT YAPIMINDA OLASI SORUNLAR

  • Fazla sıvı olması: Çok fazla sarmalayınca yoğurt fazla sulu ve vıcık olur. İstenilen kıvamı tutmaz.
  • Erken ekşimesi: Cıvık olan yoğurt çabuk ekşir. Bu yüzden fazla cıvık yapmayın. Bir tutam tuz atmanız daha sert bir yoğurt elde etmenizi sağlayacaktır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here