Bazlama, sözlükte sac üzerinde pişirilmiş yuvarlak ve kalınca yufka anlamına gelir. Türk mutfağından bir ekmek türdür. Sadesi kültürümüzde çok eski zamanlardan beri yapılır. Aslen Çukurova bölgesine ait bir ekmek çeşidi olarak bilinmektedir. Samsun yöresinde ise pıtpıt olarak da bilinir. Türklere özgü bir ekmek olduğu için yabancı ülkelere de bazlama olarak geçmiştir. Fakat Hint kültürüne özgü naan ekmeği bazlamaya çok benzemektedir. Bazlamadan farklı olarak içeriğine yoğurt katılır ve fırında pişirildiği için puf bir görünüme sahip olur. Bazlama ve naan genelde birbirine karıştırılmaktadır. Aslında temelde aynıdır. Sadece zamanla kültürlere göre bazı değişik şekillerde sofralarda yerini almıştır.
Ramazanların vazgeçilmezi, babaannelerimizin sobada ısıtıp mis gibi kokusunu tüm odaya yayan ekmeği bazlamalar aslında çok basit malzemelerle ve kolaylıkla yapılabilmektedir. Hatta isteğinize göre kıymalı, ıspanaklı ve patatesli olarak hazırlayabilirsiniz. Genel olarak un, maya ve tuzdan yapılan çok kolay bir ekmek türü olup, içeriğini kendi zevkinize göre zenginleştirebilirsiniz. İçeriği ne kadar çeşitlendirilse de genel olarak sadesi tüketilmekte ve sevilmektedir. Kahvaltı sofrasında dumanı tüten bazlamanın üzerine tereyağı sürüp yemek ise damaklarımıza adeta bir lezzet şöleni yaşatabilmektedir. Ya da arasına kaşar peyniri koyup eridikten sonra çay ile ikindi keyfi yapmak da ayrı bir zevktir.
Puf puf ve kıvamında bir bazlama yapmak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Öncelikle mayanızın taze olması çok önemlidir. Alırken buna mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamuru hazırlamak için kullanacağınız suyun eli yakmayan ılıklıkta olması lazım. Hamuru iyice yoğurmanız bazlamanızın daha puf görünmesini sağlayacaktır. Hamurunuzu hazırladıktan sonra temiz bir bezle kapatıp mayalanmasını bekleyin. En az 45 dakika beklediğinizden emin olduktan sonra hamurunuzu açın. Mayalanmasını kontrol etmek için hamurun boyutunun 2 katı olması gerekmektedir. Kısık ateşte ve sac üzerinde yavaş yavaş pişirin. Hamur işi olduğundan sık sık tüketmek kilo almanıza sebep olabileceği için porsiyonlu tüketmekte fayda var.
Sadeleri kahvaltılarda ya da ana yemeklerin yanında tüketildiği gibi içi harçlı olanlar çay saatlerinin vazgeçilmez birer atıştırmalığı olarak masalarda yerini almaktadır. Biz de farklı bazlama tariflerini sizler için derledik.
Afiyet olsun.
PEYNİR DOLGULU BAZLAMA
MALZEMELER
- 1½ fincan sıcak süt
- 2 çay kaşığı şeker
- 1 paket kuru maya
- 4 su bardağı un
- ½ bardak yoğurt, oda sıcaklığında
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 10 diş sarımsak, ince kıyılmış
- Eritilmiş 2 yemek k. tereyağı
Yapılışı
Bir kapta, süt ve şekeri birleştirin. Mayayı hafifçe karıştırın. Un, yoğurt ve tuzu ekleyin. İyice yoğurun. 1 saat kadar üzeri temiz bir bezle örtülü şekilde mayalanmasını sağlayın. Daha sonra toplar halinde bölün ve küçük daireler şeklinde açın. İçlerine rendelenmiş kaşar peynirlerini koyup yuvarlayın. Yağlanmış tavada veya sac üzerinde pişirin.
ISPANAKLI BAZLAMA
MALZEMELER
İç harç için:
- Yarım kilo ıspanak
- 1 orta boy soğan
- 1 tatlı k. biber salçası
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Hamur için:
- 4 bardak un
- 1 paket kuru maya
- 1 bardak süt
- Aldığı kadar un
- Tuz
Yapılışı
Unun ortasına mayayı tuzu ve sütü ekleyip yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 1 saat kadar mayalanmasını bekleyin. İç harcı hazırlamak için önce soğanları yağ ile kavurun daha sonra salçayı, ıspanağı ve baharatları ekleyin. Hamurunuz kabarınca parçalar halinde alıp hamurunuzu şekillendirip iç harcı koyduktan sonra ikiye katlayın. Tavada veya sac üzerinde az yağ ile pişirin.
KIYMALI BAZLAMA
MALZEMELER
- 250 g kıyma
- 1 adet soğan
- Yarım su b. Su
- 1 tutam tuz
- Alabildiği kadar un
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Unu suyu ve tuzu bir kapta yoğurun. Bir tavanın içine biraz yağ ekledikten sonra soğanları kavurun ve kıymayı karıştırın. Karabiber ve tuz ekledikten sonra iç harcı iyice kavurup ateşten alın. Daha sonra hamuru açın ve içine kıymayı koyun. İkiye katlayın ve biraz ya döktüğünüz tavada pişirin.
PATATESLİ BAZLAMA
MALZEMELER
Hamur için:
- 2 bardak un
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tutam karbonat
- 2 yemek kaşığı yağ
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- Hamur yoğurmak için ılık su
İç harcı için:
- 3-4 orta boy patates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 kıyılmış yeşil biber
Yapılışı
Patatesleri haşlayın. Ezin ve tuz, yeşilbiber ilave edip karıştırın. Unu maya ve ılık suyla karıştırıp hamur haline getirin. Diğer malzemeleri de ekleyip iyice yoğurun temiz bir bezle üzerini örtüp 1 saat bekletin. Mayalanan hamuru parçalara bölün. Parçaları elinizde açıp iç harcı ekleyip top haline getirin. Ve oklava ile hafifçe açın. Kısık ateşte ya eklenmiş tavada kızartın.
SARIMSAKLI YOĞURTLU BAZLAMA
MALZEMELER
- 2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3/4 bardak yoğurt
- 3 sarımsak diş (ezilmiş)
- 1 yumurta sarısı
- 1/2 fincan yağ
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1/2 çay kaşığı kimyon
Yapılışı
Un, kabartma tozu ve tuzu birlikte karıştırıp 2 yemek kaşığı yoğurt içinde yavaş yavaş karıştırın. Yavaşça yarım bardak ılık suyla karıştırın, sonra yumuşak bir hamur olana kadar ellerinizle yoğurun. Kapağını kapatın ve 1 saat boyunca dinlenmeye bırakın. Sosu hazırlamak için sarımsakları yumurta sarısı ile dövün. Krema kıvamını alınca yoğurt ve tuz ekleyin. Hamuru parçalara bölün ve tereyağı sürerek kızartın. Hazırladığınız sos ile servis edin. Arzuya göre kızartmadan önce çörek otu serpebilirsiniz.