Ana sayfa Yemek Hikayeleri KARABİBERİN “ACILARLA” DOLU HİKÂYESİ

KARABİBERİN “ACILARLA” DOLU HİKÂYESİ

2643
0

Biber, dünyadaki en yaygın baharat türüdür. Aslında biber, bitkinin meyvesidir ve hasat edildikten sonra işlenme ve kurutulma şekline bağlı olarak siyah, yeşil veya beyaz biber üretilebilir. Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri vardır, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Karabiber, tropik ormanlarda 10 metreye kadar ulaşabilen sarılıcı bir bitkidir.

KARABİBER NEREDE YETİŞİR?

Karabiberin, bilimsel adıyla piper nigrum’un, anavatanı Güney Hindistan’da Malabar Sahilleri‘dir. 2000 yıl önce tarım alanı Endonezya ve Malezya’ya kadar genişlemiştir. Güney Doğu Asya haricinde bazı yerlerde de karabiber yetiştirilmeye başlanmıştır. Bugün Hindistan, Çin, Endonezya, Vietnam, Malezya, Tayland, Sri Lanka, Filipinler, Brezilya, Ekvator, Gana, Nijer, Etiyopya gibi ekvator kuşağında yer alan ülkelerde yetiştirilmektedir. Dünyada toplam 500-550 bin hektarlık alanda yetiştirilmektedir ve 450-470 bin ton civarında da bir üretimi vardır.

KARABİBERİN TÜRLERİ NELERDİR?

Uzmanlar tarafından dünyanın en önemli baharatları arasında gösterilen karabiberin üretiminin önemli bir bölümü ihraç edilmektedir. Günümüzde, karabiber tüketiminin yılda yaklaşık 400.000 ton olduğu tahmin edilmektedir ve bu sayı giderek artmaktadır. Tane karabiber hava almayan teneke bir kutuda yıllarca saklanabilir ama toz halinde ömrü kısadır. Zamanla kokusunu ve lezzetini kaybeder. Raflarda paket halinde duran toz karabiber, gerçek özelliğini kaybetmiştir. Değirmende çekildikten sonra ise yaklaşık 60 gün içinde tüketilmelidir. Tohumunu satın alırken tanelerinin içi dolu olması sağlam karabibere işarettir. Karabiber meyveleri tam olgunlaşmadan toplanırsa bu “yeşil biber” olur. Olgunlaşıp kızarıp kuruyup toplanırsa “karabiber” olur. Siyah kabukları çıkarılırsa “beyaz biber” olur. Her çeşit hali sofralarımızda ki yemeklerimizi lezzetlendirmektedir. Yemeğe; yemek piştikten sonra ekilmesi lezzeti artırır.

KARABİBERİN TARİHSEL ÖNEMİ NEDİR?

Biber; dünyanın şekillendirilmesinde ve baharat ticaretinin büyük kısmının katalize edilmesinde en önemli etkiye sahip olan baharat olarak gösterilebilir. Orta Çağ boyunca ve Rönesans Dönemi’nde Avrupalılar biberi öyle yüksek değerlendiler ki çoğu zaman bir hediye, kira, çeyiz olarak değerlendirdiler. Bunun yanında Antik Yunanistan’dan beri biber, para ve kutsal bir ürün olarak kullanılmak üzere yüksek bir prestij de kazanmıştır. Biber, hem tanrılara sunmak hem de vergileri ve fidyeleri ödemek için kullanılıyordu. Buna ek olarak, Orta Çağ’da bir erkeğin serveti biber stokuyla ölçülmüştür. Başta karabiber olmak üzere milattan önce 3000’li yıllardan bu yana baharat ticari ürün olarak önem kazanmış; önceleri Arap tüccarlar tarafından Mısır ve Orta Doğu’ya, Akdeniz çevresi ülkelerden de Avrupa’ya götürülmüştür. Bu baharat, doğudan kara ve deniz yoluyla getirilip yüksek fiyatlara satılan bir üründü. Baharat ticareti önce Roma İmparatorluğu’nun kontrolüne girmiş, 176 yılında, ithal edilen karabiber ve diğer baharatlara vergi konulmuştur. 409 yılında Roma’ya yaklaşık 1.500 ton karabiber ithal edildiği belirtilmektedir. Daha sonra baharat ticareti Venediklilerin kontrolüne geçmiştir. Avrupa’ya giren tüm baharatlar Venedik ve Cenova şehirleri tarafından kontrol ediliyordu. Biber talebi arttıkça ticareti de o kadar arttı. 10. yüzyıla gelindiğinde biber Avrupa’da önemli hale gelmişti.

KARABİBER YAĞI NE İÇİN KULLANILIR?

Karabiber baharat olarak başta et ürünleri olmak üzere pek çok yemek ve çorbanın vazgeçilmez bir baharatıdır. İştah artırıcı, hazımsızlığı gidericidir. Karabiber vücut ısısını doğal olarak artıran bir yağa sahiptir. Örneğin, yoğun bir antrenmandan sonra sıkışan kasların olduğu bölgeye masaj yapılarak karabiber yağı uygulandığında, o bölgenin ısısı yükselir ve kan dolaşımı hızlanır. Bu da kas ağrılarından kurtulmayı sağlar. Ayrıca hem kanın pıhtılaşmasını sağlar hem de doğal bir antibakteriyel olduğu için minik kazalar, yaralanma ve kesiklerde etkili olur. Karabiber gösterdiği antioksidan özellik sayesinde çok güçlü bir cilt temizleyicisi olarak kullanılabilir. Ayrıca, ısıyı artıracağı için kan dolaşımını hızlandırır. Bunun dışında özellikle koyu renkli çamaşırların fazla yıkanmaktan solmasını engellemek için de, çamaşırları yıkamadan önce çamaşır makinesinin kazan kısmına; çamaşırların üzerine bir çay kaşığı karabiber koyulduğunda gözle görülür bir farkın olduğu da kayıtlara geçmiştir.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here