Ana sayfa Genel HAFIZAYI GÜÇLENDİREN YİYECEKLER

HAFIZAYI GÜÇLENDİREN YİYECEKLER

498
0
blackboard

Öğrenciler ve çalışanlar, bu yazı özellikle sizler için! Günlük yaşamımızda, hayatımızı ilerleten rutinlik bazen peşimizi hiç bırakmaz. Bundan en çok beyin etkilenir. Programlı bir şekilde sürekli aynı uğraşta olmak, bazen hafızamızda bir düşüşe sebep olabilir. Oysaki sınavlarımızda daha iyi net yapmak için, okuduğumuz kitabı unutmamak için veya izlediğimiz bir filmden replik alıntılamak için hafızamızın kuvvetli olması gerekir. Aksi durumu yaşadığımız zaman ise özgüven eksikliği gibi psikolojik sorunlara maruz kalırız. Bunu değiştirmek, elbette elimizde. Sağlıklı beslenmek, beden ve beyin egzersizi yapmak, hafıza zayıflığını tersine çevirebilir. Özellikle birkaç yiyecek var ki, düzenli tüketildiğinde hafızamızı güçlendirecek minerallere sahip. Haydi onlara bir göz atalım:

YAĞLI BALIKLAR

Hafızayı güçlendiren besinler diyince aklımıza ilk önce yağlı balıklar gelir. Başta somon, alabalık ve sardalya gibi balıkları kapsayan bu balık türü, zengin Omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Beynimizin yaklaşık % 60’ı yağ ile kaplıdır ve bu yağın yarısı Omega-3’tür. İşte beynimiz de beyin ve sinir hücrelerini inşa etmek için omega-3’leri kullanır ve dolayısıyla hafıza ve işleyiş bakımından önemli bir faktör sahibidir. Omega-3’lerin beynimiz için yararlarını kısaca toparlarsak, ilk olarak, Omega-3 takviyesi yaşa bağlı zihinsel düşüşü yavaşlatabilir ve Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur. Eksikliği, öğrenme bozukluğunun yanı sıra depresyona meyilli olmayı kolaylaştırır. Bir araştırma, pişmiş veya ızgara balık yiyen insanların düzenli olarak beyinlerinde daha fazla gri madde bulunduğunu ortaya çıkardı. Gri madde karar verme, hafıza ve duyguları kontrol eden sinir hücrelerinin çoğunu içermektedir. Bu yüzden yağlı balık tüketimi çok önemlidir.

KAHVE

Kahvede hafızamız için önemli iki ana bileşen vardır: kafein ve antioksidanlar. Kafein, bizi uykulu yapan kimyasal bir uyarıcı olan adenosini bloke ederek beyinin dinçliğini korur. Ayrıca serotonin kenimizi iyi hissettiren gibi bazı nörotransmiterlerini de artırabilir. Bunun için yapılan bir çalışmada, katılımcıların sabahları büyük bir fincan kahve içtiklerinde, gün boyunca daha küçük fincanda tüketen insanlara göre, konsantrasyon gerektiren işlerde daha etkili olduklarını bulmuşlardır. Uzun vadede kahve tüketimi, Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalık riskinin azalmasıyla da bağlantılı bir eylemdir.

YABANMERSİNİ

Yaban mersini ve türevi meyveler (böğürtlen gibi), antienflamatuvar ve antioksidan etkiye sahip bir grup bitki bileşiği olan antosiyaninler içerir. Antioksidanlar hem oksidatif strese hem de enflamasyona, beyin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara katkıda bulunabilecek koşullara karşı savaşır. Yaban mersini içindeki antioksidanların bazılarının beyinde birikir ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi geliştirmeye yardımcı olur. Yapılan çalışmalar yaban mersininin hafızayı geliştirmeye yardımcı olduğunu ve hatta kısa süreli hafıza kaybını geciktirebileceğini göstermiştir.

BROKOLİ

Brokoli, yüksek miktarda antioksidanlar içeren bir sebzelerden biridir. Aynı zamanda K vitamini bakımından çok yüksektir, 1 günlük (91 gram) porsiyonda, önerilen günlük alım miktarının (RDI) % 100’ünden fazlasını sunar. Bünyesinde bulundurduğu vitamin, yağda çözündüğünden, yoğun şekilde beyin hücrelerine doldurulmuş bir tür yağ olan sfingolipidlerin oluşması için oldukça gereklidir. K vitamini dışında, brokoli, beyni hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek antienflamatuar ve antioksidan etkiler sağlayan bir dizi bileşik içerir. Böylesine önemli bir sebzeyi biz yemeyelim de ne yapalım?

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Kabak çekirdeği, vücudu ve beyni serbest radikal hasarından koruyan güçlü antioksidanlar içerir. Aynı zamanda mükemmel bir magnezyum, demir, çinko ve bakır kaynağıdır. Çinko, hafıza sinir sinyali için çok önemlidir. Çinko eksikliği, Alzheimer hastalığı, depresyon ve Parkinson hastalığı gibi birçok nörolojik hastalıklarda görülmüştür. Magnezyum, öğrenme ve hafıza için gereklidir. Düşük magnezyum seviyesi, migren, depresyon ve epilepsi dahil olmak üzere birçok nörolojik hastalığın sebebidir. Diğer yandan bakır, beynimizde sinir sinyallerini kontrol etmede kullanıldığı için oldukça kilit bir elementtir. Normal diyetinize de ekleyeceğiniz bir avuç kabak çekirdeği, hayatınızı gerçekten etkileyecek.

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata ve kakao tozu flavonoidler, kafein ve antioksidanlar dahil olmak üzere çok sayıda hafıza güçlendirici bileşik ile doludur. Flavonoidler bir grup antioksidan bitki bileşiğinin adı. Çikolatadaki flavonoidler, beynin öğrenme ve hafıza ile ilgilenen alanlarında toplanır. Araştırmacılar, bu bileşiklerin hafızayı güçlendirdiğini ve aynı zamanda yaşa bağlı zihinsel düşüşün yavaşlamasına yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Ayrıca, pek sürpriz olmayacak gerçi ama, bitter çikolata insanı mutlu yapıyor. Tabi bu durum içindeki bileşiklerden ötürü mü yoksa lezzetinden dolayı mı ruh halini pozitif yönde etkiliyor, henüz belli değil. Ne olursa olsun, çikolata hep en yakın arkadaşımız!

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here