Haftanın Malzemesi: Kapya Biber
Kapya biber denince hemen kırmızı rengi ve tatlı tadı hafızamızda canlanır ve o mis gibi kokan evlerinizde annelerinizin yaptığı kavanoz kavanoz salçalar.. Peki bu kapya ismi nereden geliyor. Almanya’da yaşayan Türklere sattıkları kapya biberin gümrükten geçebilmesi için bir isim bulmaları gerekmekteymiş ve İspanyolca’da biber anlamına gelen ‘’Capia’’ sözcüğünü türetmişler. Yani bildiğimiz kapya biberin ismi İspanyolca’dan geliyor. Aslında gümrükten geçebilmesi için konan bu isim artık tamamen kırmızı biberin adını Kapya bibere çevirmiş durumda.
Türkiye’deki öyküsü ise salça olarak başlıyor. Türk damak tadımıza kısa sürede uyum sağlayan kapya biberi gerektiğinde salatada, zaman zaman yemeklerimizde, bazen de közlenmiş halde sofralarda önümüze çıkıyor. Cezbedici kırmızı rengi ile adeta yemeklere bir tat katıyor. Dünyanın her köşesinde ve her iklim koşullarında yetiştirilebilen kırmızı biberin sağlığa faydası ise oldukça fazla. Çoğu uzmana göre aslında o tam bir ecza dolabı. Limondan daha fazla C vitaminine sahip bir kere. Yeşil bibere nazaran oldukça güçlü bir antioksidan. Dolayısıyla hastalıklara karşı vücudu kalkan görevini görüyor. A ve C vitamini, folik asit ve potasyum oranı yüksek olduğu için diyabeti önlüyor ve kolestrolü düşürücü etkisi bulunuyor.
Nottingham Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre acı kırmızı biberin kanser hücrelerini yok ettiği görülmekte. Ayrıca kapya biberin içeriğindeki antioksidanların fazlalığından dolayı kalp hastalıklarına yakalanma riskini minimuma düşürüyor. Kan dolaşımını olumlu yönde etkiler. Kalp krizi ve felce karşı resmen bir koruma görevi uygular. Kapya biber doğal yapısından dolayı aynı zamanda lifli bir yiyecektir. Bu yüzden bağırsak sağlığına sindirim sistemine, miğde ağrılarına ve kabızlığa da iyi gelmektedir. Miğde asitini azaltır. Stresi azaltır sinirleri yatıştırır. Neredeyse her derde deva olan bu yiyeceği peki yemeklerimize ve salatalara nasıl ekleyebiliriz ve ne şekillerde tariflerimizde uygulayabiliriz onlara bakalım. Aşağıda sizler için bazı tarifleri derledik. Gelin birlikte bakalım.
Közlenmiş Kapya Biber Salatası
Malzemeler
6 adet kapya biber
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Ceviz
Tarifi
Biberlerimizi yıkayıp önceden 190 derecede ısıtmış olduğumuz fırında 15 dakika pişirelim. Izagara kısmında ya da tepsiye koyup direkt pişirebilirsiniz. Fırından çıkardıktan sonra biberleri soğumaya bırakalım bu şekilde biberi soyması daha kolay olacaktır. Kabuklarını soyduktan sonra ikiye keserek içindeki çekirdekleri çıkaralım. Daha sonra biberleri doğrayabilirsiniz. Sarımsağı farklı bir kapta tuzla birlikte ezelim. Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyip güzelce karıştıralım. Hazırladığımız sosu doğramış olduğumuz biberlerin üzerine dökelim ve cevizi ezerek üzerine serpiştirelim. Mis gibi kırmızı biber salatası hazır. Afiyet olsun.
Kapya Biber Dolması Tarifi
Malzemeler
4 adet kapya biber
150 gram kıyma
1,5 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet domates
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
5-6 dal maydanoz
Üzeri için
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı sıcak su
1 adet limon suyu
Tarifi
Tencerenin içine zeytinyağı koyup güzelce ısıtalım. Soğanın kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Domatesleri ve sarımsakları da rendeleyelim. Ardından içine soğan ve sarımsağı ilave edip ocakta kavuralım. Önceden pirinci ıslatıp tuzlu suda biraz bekletelim. Bekletmiş olduğumuz pirinci de kavurduğumuz tencereye ekleyip karıştıralım. Üzerine domatesi de ekleyip suyu çekinceye kadar kavurmaya devam edelim. Suyunu çekmeye başladığında salçayı ve kıymayı ekleyip tüm malzemelere karıştıralım. Tüm malzemeleri kavurduktan sonra ocaktan alıp bir süre bekletin. Ardından iç harcına tuz ve baharatları ekleyin.
Gelelim kapya biberlerine biberlerin içine ve dışına bir fırça yardımıyla zeyinyağı sürelim. İçlerini hazırlamış olduğumuz harçla dolduralım. Dolmaları bir borcamın içerisine sıra sıra yerleştirebilirsiniz. Salça zeytinyağı su ve limon suyunu karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırına ekleyip biberler yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.
Kapya Biberli Nohutlu Salata
Malzemeler
3 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet domates
1 adet salatalık
1 çay kaşığı kekik
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kapya biber
1 adet kırmızı soğan
Yarım su bardağı siyah zeytin
Üzeri İçin
Karabiber
Tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
Tarifi
Domatesleri ve salatalıkları doğrayıp haşlanmış nohutu üzerine ekleyelim. Ardından küp küp doğramış olduğumuz kapya biberini ekleyelim. 1 adet küp küp doğranmış soğan ve zeytinleri karıştıralım. Üzeri için belirtilen baharatları birbirine karıştırıp peyniri serpiştirelim. Afiyet olsun.
Közlenmiş Kapya Biber Sarması Tarifi
Malzemeler
6 adet kapya biber
6 adet taze soğan
1 kalıp beyaz peynir
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Limon
Tarifi
Biberleri közleyip kabuklarını soyalım ve içindeki çekirdeklerini çıkaralım. Beyaz peynir kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve zeytinyağını karıştırın. 1 yemek kaşığı peynirli karışımdan koyun ve börek gibi sarın. Taze soğanın yeşil kısımlarını kesip üzerine kaynar su dökün ve yumuşayana kadar bekleyin. Yumuşamış taze soğanlarla biberleri bağlayın. Üstlerine zeytinyağı ve limon suyunu döküp servis edin. Afiyet olsun.
Kapya Biberli Mantar Sote Tarifi
Malzemeler
400 gr mantar
1 parça tavuk göğsü
1 kırmızı biber
1 yeşil biber
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kekik
Nane
Maydanoz
Tarifi
Zeytinyağını orta büyüklükte bir tencerede kızdıralım. Soğanları küp küp doğrayıp yağı eklediğimiz tencere kavuralım. Tam kavrulmadan doğradığımız kapya biberleri de ekleyip hepsini birlikte iyice kavuralım. Dilimlediğimiz tavuk göğsünü de ekleyip kavuralım. Doğramış olduğumuz mantarları ekleyip baharatları ilave ederek pişirelim. Tencerenin kapağını kapatıp mantarın suyunu salıp çekmesini bekleyelim. Pişmemişse sıcak su ekleyip en son maydanozu üzerine serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.