Ana sayfa Genel HANGİ GIDA BUZDOLABINA KONUR, HANGİSİ KONMAZ?

HANGİ GIDA BUZDOLABINA KONUR, HANGİSİ KONMAZ?

704
0

Çoğumuz besinleri korumak için en doğru yolun buzdolabında saklamak olduğunu düşünürüz. Yiyeceklerimizin buzdolaplarında daha uzun süre bozulmadan kaldığını, besin değerini kaybetmediğini ve daha sağlıklı olduğunu söyleriz. Fakat bu bilgiler her besin için geçerliliğini korumuyor maalesef. Bazı sebze ve meyveler oda sıcaklığında daha doğru muhafaza ediliyor. Buzdolabına girdikleri zaman besin değeri ve lezzet kaybına uğruyor. Bazı besinlerin ise kesinlikle buzdolabında saklanması gerekiyor. Yiyecekleri nasıl saklayacağınızı bilmek, sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli. Ayrıca besinlerinizin çürümesini ve atılmasını istemezsiniz.

 

 

Herkes market veya Pazar alışverişi sonrası buzdolabının önünde, neyi nereye yerleştireceğini bilmeden dikilmiştir. Tıka basa doldurduğunuz bu dolaplarının yiyeceklerinize zarar verdiğini biliyor muydunuz? Aslında buz dolabına konulmasına gerek olmayan besinleri dolaba koyarak, asıl dolapta durması gereken yiyeceklerinize zarar veriyor olabilirsiniz. Buzdolabında hava akışını engellemek, yiyeceklerin dolap duvarına değmesi gibi durumlar yiyeceklerinizin bozulmasını hızlandıracaktır. Oysa ki bazı besinler sadece ışıktan uzak oda sıcaklığında kuru bir ortamda saklanmak ister. Doğru besinleri buzdolabına yerleştirerek hem yer kazanabilir hem de yiyeceklerinizi taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

Peki hangi yiyecekleri buzdolabında saklamalı, hangilerini saklamamalıyız, beraber inceleyelim.

Öncelikle buzdolabında saklanması gereken yiyeceklere göz atalım. Süt ve süt ürünleri kesinlikle buz dolabında saklanmalıdır. Kutusu açılmamış sütleri kuru serin bir yerde saklayabilirsiniz. Fakat kutusu açılmış süt, yoğurt, peynir, tereyağı vb. süt ürünlerini mutlaka buz dolabında saklamalısınız. Buzdolaplarında özellikle süt ürünleri (peynir, tereyağı, kaymak, lor vb.) için üretilmiş bölmeler bulunmaktadır. Bu bölmeler buzdolabının iç sıcaklığından 1-2 derece daha düşük ayarlanmıştır. Bu bölmelerde süt ürünlerinizi daha sağlıklı saklayabilirsiniz. Ayrıca doğranmamış yeşillikleri buzdolabında tutmalısınız. Yeşillikleri doğradıktan sonra buzdolabında saklamanıza gerek yoktur. Salatalarınızı buzdolabında saklamak, salatanıza kötü koku sinmesine sebep olabilir. Yine bir diğer mutlaka buzdolabında saklanması gereken besinlerden biri balıklar. Balıklar o gün pişirilecekse buz dolabında, daha sonra pişirilecekse buzluk kısmında muhafaza edilmelidir. Daha uzun süre saklanmak için dondurucular tercih edilmelidir. Et ve et ürünleride kesinlikle buzdolabında saklanmalıdır. Uzun süre muhafaza edilmek istenilenler buzluk ve dondurucularda saklanmalıdır.  Enginar, kereviz, mantar gibi sebzelerin buzdolabında saklanması gerekir. Yumurtanın buzdolabında saklanması ise tartışmalı bir konudur. Kimi araştırmacılar yumurtanın oda sıcaklığında tutulmasının besin değeri açısından hiçbir kaybı olmadığı görüşünü savunurken kimileri ise yumurtanın buz dolabında saklanması görüşünde.

Buzdolabı dışında tutmanız gereken yiyecekleri inceleyecek olursak:

1. EKMEK

Çoğumuz ekmeği bayatlamaması için buzdolabına koymayı tercih ederiz. Fakat buzdolabı ekmekler için uygun bir ortam değildir. Ekmek buzdolabına konulduğu zaman küflenmesi hızlanır ve çabuk bozulur. Ekmeği serin ve kuru bir ortamda, ekmek sepetinde saklamak daha doğru olacaktır.

2. DOMATES

Domates buzdolabına konulduğu zaman lezzetini kaybedecektir. Domates sıcak ortamı seven ve olgunlaştıkça daha lezzetli olan bir sebzedir. Domatesi dolaba koymak bu süreci durdurarak domatesin lezzetini alamamasını sağlar. Bu yüzden domateslerinizi hasır sepet içinde saklamak daha doğru bir saklama yöntemi olacaktır.

3. MUZ

Muz dalından koparıldıktan sonra da olgunlaşma sürecine devam eden bir meyvedir. Bu sebeple muzu buzdolabına koymak olgunlaşmasını durdurarak muzun bezin değeri ve lezzet kaybına yol açacaktır. Muz uygun bir sepette serin bir yerde saklanmalıdır.

4. BAL

Bal buzdolabında saklanmaması gereken besinlerden biridir. Bal buzdolabına konulduğu takdirde kıvamını ve akışkanlığını kaybederek lezzet kaybına uğrayacaktır. Balı cam bir kavanozda ağzı kapalı bir şekilde serin ve kuru bir ortamda saklamak en uygun saklama yöntemidir.

5. ÇİKOLATA

Çikolatanın erimesini engellemek için buzdolabında saklanması yanlış bir yöntemdir. Çikolata buzdolabına konulduğu zaman kendine has kokusu ve kıvamını kaybedecektir. Çikolatayı serin ve kuru bir ortamda ağzı kapalı bir kapta veya kesede saklamak çikolatanızın lezzetini korumasını sağlayacaktır.

6. PATATES-SOĞAN-SARIMSAK

Soğuk ortamlar patatesin nişastasının şekere dönüşüm sürecini hızlandıracaktır. Patatesleri buzdolabına koymak sert ve lezzetli tadını kaybederek yumuşak ve tatsız bir hal almasını sağlar. Soğanda aynı şekilde kesinlikle buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler arasında yer alır. Soğanda buzdolabına konulduğu takdirde küflenir ve sert dokusunu kaybeder. Soğan ve patatesleri hasır bir sepet içinde serin ve kuru bir ortamda, mümkünse güneş ışığından uzak tutarak muhafaza etmelisiniz. Sarımsak ise buzdolabına konulduğu takdirde buzdolabında bulunan diğer yiyecekleri kokutarak tatlarını bozabilir. Ayrıca kendi lezzetini de kaybedecektir. Sarımsağın aromasını kaybetmemek için cam bir kavanozda ağzı kapalı olarak muhafaza etmek daha doğru olacaktır.

7. BAHARATLAR-KAHVE

Baharatları ve kahveyi buzdolabına koyduğunuz takdirde kendilerine has aromalarını kaybedeceklerdir. Buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokularını kendilerine çekerek hoş olmayan kokulara dönüşebilirler. Bu ürünler kesinlikle buzdolabına konulmamalıdır. Kahveyi ışık almayan bir kapta, baharatları cam şişelerde saklamak aromalarını korumalarına yardımcı olacaktır.

8. YAĞLAR

Özellikle zeytinyağı buzdolabına asla konulmaması gereken bir yağdır. Hem lezzet hem de besin değeri kaybına uğrar. Akışkan ve yoğun kıvamını kaybeder. Rengi bulanıklaşır. Tortular oluşmaya başlar ve yağ çökebilir. Zeytinyağı saklarken ışık almayan cam şişeler tercih edilmeli, serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.

9. ELMA-ARMUT

Elma ve armut oda sıcaklığını seven meyvelerdir. Uygun sepetlerde muhafaza edildikleri zaman lezzetlerini kaybetmezler. Bu meyvelerde beklerken olgunlaşmalarını sürdürdükleri için, buzdolabında beklemektense oda sıcaklığında beklemeyi severler.

10. ANANAS

Ananas meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, yeterince olgunlaştıktan sonra toplanıyor. Toplandıktan sonra olgunlaşma sürecine devam etmediği için, ananası oda sıcaklığında muhafaza edip hızlıca tüketmek en sağlıklısı olacaktır. Doğranmış ananas dilimlerini buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz.

 

 

 

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here