Ana sayfa Okumadan Geçme KARBONATIN FAYDALARI VE KULLANIM ALANLARI

KARBONATIN FAYDALARI VE KULLANIM ALANLARI

789
0

Kısa tabiriyle kimya dilinde karbonik asidin bir tuzu olarak nitelendirilen karbonat, asidin bazlarla birleşmesinden oluşan ortak tuzların adıdır. Başka bir ifadeyle karbonat sodyum bikarbonattır ve ayrıca karbonat ismi karbonik asidin esteri anlamına gelmektedir.

Karbonatın kullanım alanı oldukça yaygındır ve mutfaktan cilt bakımına dek uzanan bu durum günlük hayatta bizlere birçok fayda sağlayabilecek niteliktedir. Halk arasında daha çok hamur kabartıcı olarak bilinen karbonat genel olarak karın ağrısını geçirici, sindirime yardımcı, hastalıklarla savaşıcı, böbrekleri destekleyici, kas ağrıları ve yorgunluğu azaltıcı, pH dengesini koruyucu ve idrar yolu enfeksiyonlarında tedavi edici etkilere sahiptir.

Karbonatın farklı kullanım alanları

Şimdiye dek genellikle ev işlerinde, kek, poğaça yapımında ve bir nebze ev temizliğinde kullanımıyla bilinmekteydi. Ancak yakın zamana kadar faydaları ve kullanım alanlarının bu denli yaygın olabileceği düşünülmeyen karbonat, günümüzde özellikle sağlık uzmanları ve biyologlar tarafından çok sevilen ve tavsiye edilen bir ürün haline gelmiştir. Bu sayede hemen herkesin evinde yerini alan bu ürünün bizlere her alanda fayda sunabilmesine en önemli etken ise suda çözünebilme özelliğidir. Elbette bu özelliğinin yanında kolay ulaşılabilirliği, ekonomik oluşu ve olumsuz yan etkilerinin bulunmaması da karbonatı bizler için baş tacı haline getirmektedir.

Günümüzde her ne kadar gelişen teknolojiyle birlikte çeşitliliği artan ürünler ve aradığımız her şey için ayrı ayrı üretilmiş maddeler karbonat yerine kullanılabilecek etkileri gösterebilse de hiçbiri tek başına onca sorunumuzla mücadele edememektedir. İşte tüm bunlar bizi evlerimizde karbonata geniş bir yer açmaya ve bizlere sunabileceği faydalara daha yakından göz atmaya itmektedir. Gelin karbonatı hangi alanda ne amaçla kullanabiliriz, hangi sorunumuza nasıl çözüm üretebiliriz birlikte inceleyelim…

Karbonat evlerinizde ahşap temizlemeye yardımcı birebir bir üründür. Bunun için gereken sadece bir çorba kaşığı karbonat ve ılık su içeren bir karışımdır. Aynı zamanda mutfak yüzeylerinde derinlemesine temizlik sağlayabilmek için süngerinizi karbonatla birleştirip temizleyeceğiniz alana uygulamanız yeterli olacaktır.

Daha güzel bir koku sağlamak için ise karbonatınıza limon, lavanta veya nane yağı ekleyebilirsiniz. Tencere ve tavalarınızı da 15 – 20 dakika kadar karbonatta bekletmek yağ, kir ve tortu oluşumunu gidermeye yardımcı olacaktır. Bunun yanında bulaşık makinelerinizde yıkama işlemine karbonat eklemek yine istenmeyen yağ ve kiri yok etmeye katkı sağlar.

Kozmetik alanında kullanımı da yaygın olan karbonatın bir çay kaşığı kadarını su ile karıştırıp ellerinizi ovuşturmak size yumuşak ve temiz bir his verecektir. Daha çok içinde bulunduğumuz yaz aylarında alerji gibi durumlarda cilt çok hassaslaşır ve böyle zamanlarda da aynı işlemin cilde uygulanması rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkiler göstermektedir. Sivrisinek sokması, güneş yanığından kaynaklı ağrı ve kaşıntıları dindirir. Bunun için bir miktar su ile birleştirip macun kıvamına getirmek yeterli olacaktır.

Karbonat, dişleri beyazlatmaya birebir bir üründür. Direkt olarak diş fırçanızın üzerinde veya diş macununuzla karıştırıp kullanabileceğiniz karbonat, nefesinizi ferahlatır, çürükleri önler ve tartarı azaltır. Aynı zamanda karbonatı su ile karıştırıp gargara yaparak ağız kokularını önlemek için de kullanabilirsiniz.

İpek gibi yumuşak ve kolayca taranabilen saçlar için çözüm yine karbonattır. Şampuanınızın içine karıştıracağınız karbonat bu etkileri gözlemenizi sağlayacaktır. Buna başka bir çözüm ise kepeği de önleyebilmek adına saç derinize bir avuç karbonatla masaj yapmak ve her zamanki gibi yıkamaktır. İşlemi 5 – 6 defa tekrarlamanız sorununuzu gidermeye yardımcı olacaktır.

Karbonatın sağlığa faydaları

Tüm bu etkilerinin yanında karbonatın sağlık için faydaları da mevcuttur. Karbonat bu etkisini mide ağrılarını önleyici, hazımsızlığı giderici, kanserden koruyucu, böbrek fonksiyonlarını geliştirici ve ülser ağrılarını azaltıcı şekilde yapmaktadır. Bu tür sorunlarınıza çözüm oluşturabilmesi adına iki bardak suya yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve yemekten bir saat sonra için. Üstelik sadece suyla karıştırarak değil, kuru baklagil gibi gaz yapıcı yemeklerinizde bu etkiyi önlemesi açısından yemeklerinize ilave ederek de kullanabilirsiniz.

Yine egzersizlerinizden sonra bir çay kaşığı karbonatı su ile karıştırıp içmek kaslarda biriken laktik asidi emici güce sahip olduğundan egzersizlerinizi vücudunuz için daha etkili hale getirecektir.

Karbonatın kullanım alanları ve sonucunda alınan olumlu etkiler saymakla bitmez. Kısacası sizler evlerinizde bu etkin ürüne geniş bir yer açın ve önerilerimizi dikkate alıp rahatlığın tadını çıkarın…

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here