Ana sayfa Okumadan Geçme Kasım Ayı Sebze ve Meyveleri

Kasım Ayı Sebze ve Meyveleri

507
0

Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde her mevsim birbirinden faydalı çok çeşitli sebze meyveler yetişir. Sağlıklı beslenmenin temel şartı taze meyve-sebze tüketmektir. Bu nedenle hangi ayda hangi meyve ve sebzelerin yenileceği bilgisi oldukça önemlidir.

Başlıca Kasım ayı meyveleri şunlardır: Mandalina, greyfurt, Trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, zeytin, nar, balkabağı.

Şimdi bu meyvelerin faydalarını inceleyelim.

Nar: Oldukça yararlı olan meyvelerden biri olan nar, tam bir antioksidan deposudur. 1 adet nar, 10 bardak yeşil çay ile 4 bardak kızılcık suyunda bulunan antioksidan değerini içerir. Narın yararları arasında idrar söktürücü, kan şekeri düzenleyici ve kolesterol düzenleyici özelliği vardır. Enfeksiyona karşı vücut direncini de artıran narın kabuğunda glikozit, alkaloit ve tanen bulunur.

Elma: Günlük C vitamini ihtiyacının %14’ünü bir elma karşılayabilir. Yüksek oranda antioksidan kaynağı olan elma, metabolik sendrom rahatsızlığının oluşmasının da önüne geçebilmektedir.

Karnabahar: Kasım ayının meyvelerinden birisi olan karnabahar, içeriğindeki sülfür bileşeni ile toksinleri nötralize eder ve karaciğere yardımcı olur. Öte yandan kalsiyum kaynağı da olan karnabahar kemiklerin gelişmesine katkıda bulunur.

Balkabağı: Kış aylarında özellikle bağışıklık sistemine iyi gelen besinler birinci plandadır. Bağışıklık sistemini koruma konusunda balkabağı da önemli bir yere sahiptir. Yüksek miktarda A vitamini ve beta karoten içeren balkabağı, bağışıklık sisteminin dostu olan meyvelerden birisi. Potasyum, demir, fosfor ve magnezyum da içeren balkabağı, tansiyon düzenleyici ve kalp sağlığını kontrol altında tutucu etkilere sahiptir.

Kasım Ayı Meyveleri ile Tatlı Tarifi

Kabak Tatlısı

Malzemeler: 2 kg balkabağı, 1,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz.

Yapılışı: Kabak ince ince dilimlendikten sonra soyup çekirdekleri çıkarılır. İstenilen uzunlukta doğranıp yayvan bir tencereye üzerine şeker serperek dizilir. En az 2-3 saat boyunca ağzı kapalı şekilde bekletilir. Suyunu salan kabak orta ateşte pişirilir. Şerbetin katılaşması için bir süre kapağını açarak pişirin. Soğuduktan sonra üzerine ceviz dökülerek servis edilir.

Fırında Greyfurt Tatlısı

Malzemeler:

2 Greyfurt

1 Kahve Fincanı Tozşeker

2 Çorba Kaşığı Portakal Likörü

Yapılışı: Greyfurtlar yıkanıp soyularak kabuklarıyla beraber ikiye bölünür. Kenarlarına bıçak ile çapraz şekillerde çizikler atılır. Toz şeker ile likör greyfurtun üzerine dökülür. 10 dakika sonra önceden ısıtılan 200 derecedeki fırında 5 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Kasım Ayı Sebzeleri: Yer elması, kereviz, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, Brüksel lahanası, kırmızı turp, karnabahar, havuç, ıspanak, şalgam, pancar.

Kasım Ayı Sebzeleri Faydaları

Kasım ayı itibariyle yetişen çeşitli meyvelerin yanı sıra çok sayıda sebze de sofralarda yerini almaya başlar. Soğuk kış aylarına hazırlık döneminde yetişen sebzelerin faydaları saymakla bitmez. Şimdi Kasım ayı sebzelerinin yararlarını inceleyelim.

Pırasa: Tam bir lif deposu olan pırasa, etkili bir antioksidandır. A, C, E ve K vitaminlerinin de bolca bulunduğu pırasa; sodyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi mineraller ile metabolizmayı da olumlu yönde etkiler.

Kereviz: Antioksidan özellikleri açısından dikkat çeken bir diğer sebze de kerevizdir. Sodyum, manganez vb. minerallerin bol miktarda bulunduğu kereviz, A ve K vitamini oranı olarak da hayli yüksektir. Kerevizin bilinen bir diğer faydası da afrodizyak etki sağlamasıdır.

Kasım Ayı Sebzeleri ile Yemek Tarifi

Kış artık kapıda. Soğuk havalar ülke genelini etkisi altına almaya başlıyor. Soğuk havalar ile beraber mevsimine göre yetişen sebze meyveler de birlikte geliyor. Bilindiği gibi her sebzenin meyvenin mevsiminde tüketilmesi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Şimdi yukarıda belirttiğimiz Kasım ayının sebzeleri ile ne tür yemekler yapılabileceğine bir göz atalım.

Pırasa Kavurması

Malzemeler:

125 gr tereyağı

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet yumurta

1 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurta akı

4 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı kabartma tozu

İç harcı malzemeleri:

500 gr. ufak doğranmış pırasa

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı un

2 adet yumurta

1 adet yumurta sarısı

Yapılışı: Bir tavada sıvı yağ kızdırıp içerisine doğranmış pırasaları tuz ve pul biberle beraber ekleyin. Güzelce piştikten sonra soğumaya alın. Soğuyan harca yumurta ve un ekleyip karıştırın.

Hamur için yoğurt, zeytinyağı, tereyağı, 1 adet yumurta ve 1 yumurta akı ile tuzu kaba koyup karıştırın. Üzerine un ve kabartma tozu da katıp yoğurun. Hamuru ikiye bölüp yarısını taban şeklinde açın. Pişirme kağıdı tepsiye hamuru ekleyin. Üzerine delikler açıp kalan hamuru halat şeklinde kenarına sarın. Üzerine harcı ekleyin. Kenar kısma yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında 30 dakika boyunca pişirin.

Ispanak Yemeği

Malzemeler:

1 adet kuru soğan

1 kg ıspanak

Yarım çay bardağı pirinç

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz

Karabiber

Pul biber

Yapılışı: Öncelikle ıspanaklar temizlenir. Ispanaklar temizlenirken bir yandan da soğanlar sıvı yağ ile tavaya konup pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salça ilave edilir ve sonra ıspanak ilave edilir. Ispanaklar eriyene dek kavrulur. Yarım çay bardağı kadar yıkanmış pirinç, tuz ve baharatlar ile beraber eklenir. Üzerine 1 su bardağı kaynar su eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yoğurt ile servis edilmesi önerilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here