Çeşitli mutfakları ve farklı kültürleri deneyimlemeyi sevenleri buraya alalım. Şimdi biraz uzaklara gidelim.. Güney Kore’ye kadar gitsek kafi… Çünkü bugün Güney Kore’nin en sevilen tatlarından Kimchi’yi ele alacağız? Kimchi Güney Kore açısından neden mi bu kadar önemli? Çünkü Kimchi neredeyse Kore’deki bütün yemeklerle birlikte tüketilmekte, her yemeğe daha çok lezzet katmakta.
Güney Kore son yıllarda çoğu kişinin gitmek istediği gözde destinasyonlardan biri. Geçmişten bu güne sempati duyulan bir topluluk olarak nitelemenin mümkün olduğu Güney Kore vatandaşlarıysa yemeğe oldukça düşkün… Hal böyle olunca ülkede çeşitli sokak lezzetleri doğmuş ve bu yiyeceklerin zamanla popülaritesi artmış. İşte ‘’Kimchi’’ tam da bu popülerleşen sokak lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Aslında bir turşu çeşidi olan Kimchi, Güney Kore’de sade olarak, yemeklere konarak ya da yemeğin yanında önünüze geliyor. Kore halkının severek tükettiği bu lezzetli turşu, Türk mutfağına aslında çok da uzak değil. Çünkü Kimchi, lahanadan yapılıyor. Eğer lahana turşusunu seviyorsanız Kimchi’yi sevmemek için de hiçbir nedeniniz yok.
Kimçiyle ilgili birkaç detay bilgi de aktaralım ve sizi bilgilendirelim. Kimçi ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinenen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeği olarak geçiyor. Kelimenin Korece’deki anlamına bakacak olursak; Kimchi, dilde sıvıya bastırılıp bekletilen sebze anlamında. Kore’de, kimçi daha çok yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir, ama bazı yemeklerde ana malzeme olarak kullanıldığı da olur. Başlıca kimçi yemekleri; Jjigae (kimçi güveç), Kimçi Bokkeumbap (kimçi kızartılmış pirinç) ‘tir.
Kimchi içerisinde yararlı bakteriler olan probiyotikler barındırması sayesinde vücuda oldukça faydalı bir yiyecektir. Özellikle Kimchi’de bulunan yararlı bakteriler kan kolestrolünü düşürücü ve kanser önleyici özelliğe sahiptir. Kimchi’nin içeriği o kadar etkilidir ki; vücuttaki cıva ve diğer ağır metal toksinlerden arınmaya bile yardımcı olur. Üstelik sindirimi de oldukça kolaydır. Kimchi’yi mutfağınızda uzun süre saklayabilir ve dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Çünkü uzun ömürlü bir yiyecektir. Kimchi’yi yediğinizde vücudunuzdaki zararlı maddelere karşı size sağlıklı bir bariyer ve koruyucu bir kalkan oluşturur. İşte tam da bu sebepten dolayı Kimchi tüketmek oldukça önemlidir. Sağlıklı yiyecekler arasına giren Kimchi ne yazık ki şu anda ülkemizde süpermarketlerde ya da gıda sitelerinde hazır olarak satılmıyor. Ancak sayılı bazı Kore restoranlarında yemeklerin yanında garnitür olarak sunulabiliyor.
Eğer bir gün Kore’ye yolculuk yapacak olursanız Kore sokaklarında dolaşırken mutlaka bu enfes yiyecekle karşılaşacaksınız. İşte o zaman Kimchi’yi deneyimlemeyi ve gönül rahatlığıyla bol bol yemeyi unutmayın. Peki Kimchi’yi yiyebilmek için taa Güney Korelere mi gitmek gerek dediğinizi duyar gibiyiz. Cevabımız hayır tabii ki. Çünkü Kimchi evdeki malzemelerle de kolayca hazırlayabileceğiniz bir turşu çeşidi. Eğer akşam yemeğinizin yanında garnitür olarak tüketmek isterseniz, size kolay bir tarifini aşağıda derledik.
Gelin birlikte bakalım.
Kimçi Turşusu Tarifi
Malzemeler
1 adet lahana
Yarım su bardağı deniz tuzu
1 adet havuç
2 adet yeşil soğan
1 adet cam kavanoz
5 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 adet elma
1 parça zencefil
2 tatlı kaşığı esmer şeker
1 çay bardağı balık sosu
Yarım su bardağı acı pul biber
1 çay bardağı su
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
Yapılışı
Lahanayı uzunlamasına dört parçaya bölün. Parçaların kök kısımlarına uzunlamasına kesikler atın. Hepsini iyice doğrayıp güzelce yıkayın. Suyu süzülünce bir kısmını derin bir kaseye alıp üzerine tuz serpin ve elinizle iyice ovalayın. Aynı işlemi marullar için de tuzunuz bitene kadar tekrarlayın. Sonrasında marulları bir kenara alıp suyunu salana kadar bekletin. Suyunu salınca marullarınızı 3-4 kez iyice yıkayıp tuzunu akıtın.
Başka bir yerde sarımsağı, kuru soğanı, elmayı, zencefili, şekeri, balık sosunu, pul biberi ve haşlanmış pirinci blender’da çekin. Yoğun kıvamlı ve homojen bir sos elde edin ve sosunuzu bir kenara alın.
Havuçlarınızı rendeleyin, yeşil soğanlarınızı da verev keserek doğrayın. Bu malzemeleri suyu süzülen marul yapraklarınızla iyice karıştırın. Üzerine hazırladığınız sosu dökün ve hepsini iyice harmanlayın.
Tüm malzemeleri hava almayan cam bir kavanoza doldurun. 6-8 saat oda sıcaklığında, ardından 1 hafta kadar da buzdolabında bekletin. Bu sürenin sonunda iyice kıvama gelmiş Kimçi’nizi dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
Şimdiden herkese bol sağlık ve afiyet dolu olsun!