Ana sayfa Okumadan Geçme MERCİMEK HAKKINDA GENEL BİLGİ

MERCİMEK HAKKINDA GENEL BİLGİ

1693
0

Mercimek bitkisi (lens culinaris), Asya ve Kuzey Afrika’dan geliyor ve en eski besin kaynaklarından biri aslında. Bezelyenin bir kuzeni olan bu besin kaynağı, zengin bir protein ve karbonhidrat deposu olmakla beraber aynı zamanda kalsiyum, fosfor, demir ve B vitaminlerini ihtiva eden bir besindir. Bu da dünyanın heryerinde önemli bir diyet unsuru olmasına sebeptir.

Dükkanlarda puy ve sarı çeşidine sık rastlamamıza rağmen, birkaç farklı çeşidi vardır. Pişirmek için en sık kullanılan çeşitleri kahverengi, kırmızı ve yeşil mercimektir.

Ne Zaman Tüketilmeli?

Tüm yıl boyunca tüketebilirsiniz.

Nasıl Seçilmeli?

Mercimek, süpermarketlerden bir kutu içinde veya poşetlerde paketlenmiş halde satın alınabilir. Salatalara eklemek için de mükemmel bir seçenek olan mercimek yaygın olarak kurutulur ve sağlam, temiz pürüzsüz olarak satışa sunulur. Seçtiğiniz mercimek türü, kullanım amacına bağlı olarak değişecektir.

Yeşil ve Kahverengi Mercimek: Pişirildikten sonra da şeklini koruyabilen bu mercimek türü; sıcak salatalar, güveçler ve dolmalar için idealdir.

Puy Mercimeği: Fransa’nın Le Puy bölgesinde yetiştirilen bu gri-yeşil mercimek, diğer yaygın pişirme çeşitlerine göre daha pahalıya mal olan ve diğer mercimek ırklarından daha sağlam ve üstün olduğu düşünülen bir türdür. Bu da bu mercimek türünü balık, sosis ve et ürünleri gibi pahalı malzemelerle mükemmel şekilde eşleştirir.

Kırmızı Mercimek: Bu mercimek türü, pişirildiğinde kıvamlı bir doku oluşturur ve bu nedenle çorba ve güveç gibi yemeklerin dokusunu kalınlaştırmak için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca genellikle Hint baharatlarıyla pişirilir.

Sarı Mercimek: Kırmızı mercimeğe oldukça benzer olan sarı mercimek, kırmızı mercimeğe benzer bir şekilde kullanılır ve kışlık yemeklerinize renk katmak için idealdir.

Nasıl Hazırlanır?

Mercimek öncesinde bir ıslatma işlemine gerek duymasa da pişirme süresini yarıya indirmek için ıslatılabilir.

Pişirmeden önce, mercimekleri soğuk suda durulayıp çöplerini ayrıştırarak süzebilir ve pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Nasıl Saklanır?

Mercimekleri serin ve kuru bir yerde hava geçirmez bir kapta saklayın. Mercimek, süresiz olarak muhafaza edilebilir ve yenilebilir olsa da satın aldıktan sonra bir yıl içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Nasıl pişirilir?

Mercimekleri normalden üç kat daha fazla kaynatın ve sirke gibi asidik bir şeyle pişirmeyin.

Mercimek, çeşitlerine ve olgunluklarına göre farklı pişirme sürelerine sahiptir. Bu nedenle aldığınız paketi her zaman kontrol edin.

Pişirme sürelerine göre kabaca bir kılavuzluk yapacak olursak:

  • Yeşil ve kahverengi mercimekler için: 35-45 dakika
  • Kırmızı mercimek için: 15-20 dakika
  • Puy mercimeği için: 20-25 dakika
  • Sarı mercimek için: 15-20 dakika uygun olacaktır.

MERCİMEK YEMEĞİ TARİFİ

MALZEMELER

  • 1 fincan kurutulmuş yeşil-kahverengi mercimek
  • 2 fincan su
  • 1 defne yaprağı
  • 1 diş sarmısak
  • 1 çay kaşığı tuz

Ekipman:

  • Ölçü kapları
  • Süzgeç
  • Sos tavası

Hazırlanışı

Mercimekleri bir süzgeç yardımıyla süzün. Pislik veya taşları çıkarıp akan soğuk suyun altında durulayın.

Durulanan mercimekleri bir tencereye aktarın ve üzerine suyu boşaltın. Tuz ve diğer baharatları ekleyin.

Suyu orta-yüksek sıcaklıkta hızlı bir kaynama noktasına getirin, daha sonra nazikçe kaynatmak için ısıyı azaltın. Sadece birkaç küçük kabarcık ve hafif mercimek hareketlenmelerini görmelisiniz.

Mercimekleri 20-30 dakika boyunca pişirin. Mercimeklerin piştiğinden emin olmak için gerektiğinde su ekleyin.

Eski mercimeğin pişirilmesi daha uzun sürebilir ve bu esnada dış kabukları dökülebilir. Mercimekleri pişirdikten sonra suyunu süzün ve önceden içine eklemiş olduğunuz defne yaprağını çıkarın. Mercimeği tencereye geri döküp 1/4 çay kaşığı tuzu ekleyerek karıştırın. Tadına bakın ve gerekirse biraz daha tuz ekleyin.

Pişmiş mercimek, yaklaşık bir hafta buzdolabında saklanabilir. Ayrıca uzun ömürlü olması için zeytinyağı, limon suyu, sirke, taze otlarla harmanlayıp saklayabilirsiniz. Çorbalara, salatalara veya diğer tariflere de ekleyebileceğiniz mercimeği afiyetle tüketin.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here