Ana sayfa Genel ORGANİK SOKAK YEMEKLERİ TRENDİ

ORGANİK SOKAK YEMEKLERİ TRENDİ

455
0

ORGANİK SOKAK YEMEKLERİ TRENDİ

Artık devir doğal olana yönelme devri. Paketli ve katkı maddeli ürünlerden olabildiğince uzaklaşıp, organik olanı tercih ediliyor. Son dönemlerde paketli ürünlerin ve tarım ilaçlarıyla üretilen meyve sebzenin tüketimi tartışmalara yol açıyor. Bu konularda ki bilinç düzeyi git gide arttığı için organik ve doğal tarımla üretilmiş ürünler popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Eskiden organik ürünlere ulaşmak bir hayli zor ve maliyetliydi. Şimdi ise sokak satıcıları bile organik ürünler satıyor. Talep arttığı için üretim de artmış durumda. Özellikle kuzey Avrupa ülkelerinde fastfood tarzı sokak satıcılarının yerini organik ürünler satan tezgahlar almış durumda. Ülkemizde de organik pazarlar ve doğal ürünlerle üretilen ürünlerin satıldığı dükkanlar git gide sayısını arttırmakta. Özellikle bu yönde restoranlar açılıyor ve büyük ilgi görüyor. Sokaklarda daha sık görmeye başlayacağınız ve önümüzdeki yıllarda iyice yaygınlaşacağını düşündüğümüz birkaç organik sokak yemeğine beraber göz atalım.  İşte karşınızda yeni nesil organik sokak yemekleri. 🙂

Vejetaryen Hamburger

Tüm dünyanın kabule ettiği en sağlıklı beslenme modeli olan Akdeniz Beslenme modeli et tüketimini sınırlandırıyor. Özellikle kırmızı et tüketiminin sürdürülebilir yaşam ve ekolojik çevre için bir tehdit olduğu beslenme uzmanlarının gündemin en önemli konuları arasında. Bundan sonraki dönemde kırmızı et tüketimini sınırlandırmak ve sebze- meyve ağırlıklı beslenmek en çok tavsiye edilen beslenme modelleri arasında yer alacak. Uzmanlar ekolojik çevreyi korumak ve doğal besi yöntemi ile yetiştirilen hayvanların tüketimini yaygınlaştırmak amacıyla konveksiyonel hayvan etinin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini öneriyor.

Tüketmeyi en çok sevdiğimiz atıştırmalıklardan biri olan hamburgerlerimizi de etsiz, oldukça lezzetli ve ekolojik çevreye daha az zarar veren şekilde yapmamız mümkün. Çoğu hamburger restoranında ve popüler kafelerde vejetaryen hamburgerler yerini almış durumda. Daha popüler markalarında ilerleyen dönemde bu tarz hamburger çeşitlerine menülerinde yer vereceklerini umuyoruz. Köfte kısmı olarak kinoa köftesi, mercimek köftesi, mantarlı karışım köfteler tercih ediliyor. Sizlerde bu hamburgeri evlerinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Üstelik zayıflama diyeti uygulayan bireyler içinde menülerinde yer verebilecekleri sağlıklı bir seçenek vejetaryen hamburgerler.

https://www.recipetineats.com/wp-content/uploads/2018/04/Veggie-Burgers_9a-landscape-650×464.jpg

MALZEMELER

  • 250gr mantar, dilimlenmiş
  • 2 çay kaşığı zeytinyağı
  • 400gr fasulye
  • 1 büyük havuç, rendelenmiş

Köftesi:

  • 1/2 su bardağı (70g) kaju fıstığı, çiğ tuzsuz
  • 1/2 bardak (55 gr) ekmek kırıntıları
  • 1/2 bardak (50g) rendelenmiş parmesan
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • 1 diş sarımsak, kıyılmış
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı biber, tuz ve karabiber
  • 3/4 bardak (150g) pişmiş bulgur
  • 3/4 su bardağı dilimlenmiş soğan veya yeşil soğan

Burger:

  • 2- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yumuşak hamburger ekmekleri
  • Marul, domates, peynir, turşu, avokado, pancar

Yapılışı:Fırını önceden 180 derece ile ısıtın.Fırın tepsisine mantarları dizin. Üzerine yağ sürün ve tepsiye yayın.Fasulyeleri başka bir tepsiye yayın, her tarafına havuç serpin.Fasulyeleri üst rafa, mantarı alt rafa koyun.15 dakika pişirin. Fasulyenin yüzeyi kuru ve ayrılıncaya kadar, tepsinin kenarındaki havuçlar biraz altın renkli olana kadar pişirin. Fasulyeli tepsiyi fırından çıkarın.Mantarları en üst rafa alın, kuruması ve kırışması için 10 dakika daha pişirin. Fırından çıkarın, soğutun.
Kajuları mutfak robotuna yerleştirin. Ekmek kırıntı büyüklüğüne kadar kajuları çekin. Fasulye, mantar ve havuçları ekleyin. 10 saniye boyunca veya büyük kırıntı büyüklüğüne gelene kadar çekmeye devam edin. Ekmek kırıntıları, yumurta, parmesan, sarımsak, kırmızı biber, mayonez, tuz ve karabiber ekleyin. Et burger karışımınız gibi bir araya gelinceye kadar 15- 30 saniye karıştırın. Bulgur pilavını ekleyin.Köfte karışımı bir arada durmalı ve ellere yapışmamalıdır. Islaksa, ekmek kırıntıları ekleyin. Çok katıysa robottan geçirmeye devam edin. Köftelerin büyüklüğüne göre 6 adet köfte elde edebilirsiniz. Avuç içi büyüklüğünde 1 parmak kalınlığında köfteler yapın ve buz dolabında 1 saat bekletin.Orta-yüksek ateşte 2- 3 çorba kaşığı zeytinyağı tavada ısıtın. Köfteleri dizin ve 4 dakika çıtır çıtır olana kadar pişirin. Dikkatlice çevirin ve diğer tarafı kızarana kadar 4 dakika daha pişirin, daha sonra fazla yağı süzmek için kâğıt havlu kaplı plakaya aktarın. Hamburger köftenizi hazırladıktan sonra dilediğiniz malzemeyle tatlandırarak hamburgerinizi hazırlayabilirsiniz.

Katkısız Dondurma

Şüphesiz yaz aylarının en çok tercih edilen tadı dondurmadır. Sıcak havaların gelmesiyle birlikte dondurma dolapları marketlerin önüne çıkar. Dondurma dükkanları satış yapmaya ve önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başlar. Önümüzde ki dönemlerde dondurma üretiminde de organik olana yönelerek, butik dondurmacıların çoğalacağı düşünülmekte. Hali hazırda bu tarz dondurma markaları büyük marketlerde yerini almış durumda. Fiyat olarak bildiğimiz dondurmalara kıyasla biraz daha pahalı olsa da talep arttıkça fiyatlarında bir ayarlama yapılabilir. Yazlık mekanlarda bu tarz dondurmacıları görebiliriz. Doğal inek sütüyle katkı maddesi konulmadan, organik aromalarla üretilmiş dondurmalar için şimdiden arayışa geçebilirsiniz.

Kızarmış Değil Fırınlanmış

Derin yağda kızarmış atıştırmalıkların sağlıksız olduğu yönünde herkes hemfikir. Artık bu tarz ağır ve zararlı yiyeceklerin yerini kurutulmuş veya fırınlanmış sebze-meyveler alıyor. Fırınlanmış patates, kurumuş Hindistan cevizi, kurumuş mango gibi atıştırmalıklar popüler olmaya başlıyor. Hem rahatlıkla yanınızda taşıyıp ara öğün yapabilir hem de evde kolaylıkla kendiniz yapabilirsiniz. Fırınlanmış yemekler de bu dönemlerde popülerliğini korumaya devam edecek gibi gözüküyor. Sizde film izlerken, çalışırken veya sohbet ederken atıştırmalık olarak kurutulmuş sebze meyveleri tercih edebilirsiniz. Misafirlerinize yoğurtlu bir sos hazırlayıp yanında fırınlanmış pancar, kabak, patates cipsi ikram edebilirsiniz. Üstelik baharatlarla tatlandırarak paketli cipslerden çok daha güzel ve sağlıklı lezzetler elde edebilirsiniz.

PANCAR VE KABAK CİPSİ

MALZEMELER

  • 3 adet pancar
  • 2 adet kabak
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım saç bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı nane
  • 2 çay kaşığı kaya tuzu

Yapılışı: kabakları ve pancarları soyup cips inceliğinde dilimleyin. Bir sos kasesinde zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, tuz ve naneyi karıştırın. Kabak ve pancarları sosa bulayın. 15 dakika sosta bekletin.Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine gelişigüzel yerleştirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika kontrol ederek pişirin. Arada kapağını açıp bakın. Yanında yoğurt ile servis edin.

Bitkisel Sütler

Son dönemde adından sıklıkla söz edilen bitkisel sütler önümüzdeki dönemlerde popülerliğini iyice arttıracağının sinyallerini veriyor. Market raflarında yerini almaya başlayan bu bitkisel sütler vegan tarzı yaşamın daha fazla konuşulmasına sebep olabilir. Hayvansal süt ürünlerinin ekolojik çevreyi korumak adına bitkisel olanlarıyla değiştirilmesi oldukça gündemde. Artık keklerin içinde süt yumurta değil hinidistan cevizi sütü, Hindistan cevizi tozu, badem sütü gibi ürünler kullanılıyor. Bu tarz bitkisel sütlerin çoğu kuruyemişlerden elde ediliyor. Ceviz, badem, kaju gibi kuruyemişlerin sütünü çıkarmak, hatta evlerde üretmek çok kolay. Artık hayvansal ürün kaynaklı birçok atıştırmalığı örneğin puding, kek, cheesekek, kurabiye smoothie evlerimizde bitkisel ürünlerle hazırlayabiliriz. Üstelik bu şekilde daha az atıkla daha az çevreye zarar vermiş oluyoruz. Peki ev ortamında bitkisel sütü nasıl hazırlarız bir göz atalım.

KAJU SÜTÜ

MALZEMELER

  • 250 gr çiğ kaju fıstığı
  • 1,5 litre sıcak su
  • Tatlandırmak için 1 yemek kaşığı bal

Yapılışı:kaju fıstıklarını su dolu bir kaba koyun. Fıstıkların üzerini geçecek kadar su olduğundan emin olun. 8 saat suda bekletin. Daha sonra bu suyu süzün ve fıstıkları mutfak robotuna alın. Üzerlerine sıcak 1,5 litre içme suyunu dökün. Mutfak robotundan geçirin. Fıstıklar pürüzsüz olana kadar bu işleme devam edin. Homojen bir karışım elde ettikten sonra temiz bir tülbent yardımıyla posa kısmını süzdürün. Tatlandırmak için bal ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz sütü 4 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Kalan posayla da kurabiye yapabilirsiniz.

Çiçekli İçecek Trendi

Yaz aylarının serin içeceklerinde, kokteyllerde, çaylarda, meyve sularının içinde rengarenk çiçekleri görmeye hazır olun. Gül yaprakları oldukça popüler çiçekler arasında olsa da artık daha sık görmeye başlayacağımız kesin. Hibiskus çiçeğini de çaylarda ve kokteyllerde görebiliriz. Özellikle son dönemin popüler içeceği olan kombu çaylarını lavanta çiçekleriyle tatlandırmayı mutlaka denemelisiniz. Yenilebilir çiçek ile süsleme yapılmış içecek ve yiyeceklerde gittikçe yaygınlaşmakta.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here