Karadeniz bölgesinin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize, mutfak kültürünün son dönemlerde halk kültürünün genelinde olduğu gibi değişimler gösterse de özellikle köy bölgelerinde geleneksel yapısını sürdürmektedir. Aynı zamanda Karadeniz mutfaklarının en güzel örneklerinden birini oluşturmaktadır. Bölgedeki tarım alanlarının darlığı ve iklimin etkisi ile sınırlı sebze üretimi gerçekleştirilmektedir. Balıkçılığın yaygın oluşu ise Rize mutfağına yansımıştır.
Bölgedeki tarım alanları daha çok çay ve 1990’larda birlikte kısmen kivi yetiştiriciliğine ayrılmış durumdadır. Pekmez üreticiliğinin (üzüm pekmezi, armut pekmezi) devam etmesinin yanında arıcılık ve bal üretimi (Anzer Balı, Delibal) de yaygın bir şekilde sürdürülmektedir.
Rize ilimizde sebze olarak özellikle mısır, karalahana, kabak, fasulye üretimi yapılmaktadır ve bu üretim daha çok bireysel tüketim için yapılmaktadır. Bu durum ise sebzelerin Rize mutfağında önemli bir yere sahip olmasını ve farklı tekniklerle çeşitli yemekler hazırlanmasını sağlamaktadır. Birçok bölgede ilk yemek olarak sulu çorbaların tercih edilmesine karşın Rize’de genelde ilk yemek olarak tava yemekleri tercih edilmektedir.
Mısır ekmeği, fındıklı veya fındıksız karalahana, pazı turşusu, tavali, pazı tavalısı, pazı dolması, bal kabaklı pilav, lahana sarması, mıhlama, laz böreği Rize yemekleri içerisinde en çok bilinen ve tercih edilen yemeklerdir. Bunlar Rizeliler tarafından en çok tüketilen yemekler olmakla birlikte bölgenin de sembolü haline gelmişlerdir.
Balıkçılığın yaygın oluşunun ürünü olarak hamsi buğulama, hamsi tava, hamsili ekmek, hamsi cıgırtası, pelekide hamsi, kiremitte hamsi köftesi gibi birçok lezzet de ön plana çıkmaktadır.