Ana sayfa Yemek Hikayeleri VİYANA KUŞATMASI, TÜRKLER VE BAGEL’IN ŞAŞIRTAN TARİHİ

VİYANA KUŞATMASI, TÜRKLER VE BAGEL’IN ŞAŞIRTAN TARİHİ

1327
0

Bagel; gevrek, parlak kabuklu, donut biçimli mayalanmış hamurdur. Bir nebze simite de benzer diyebiliriz. Uzun yıllar bir Yahudi spesiyalitesi olarak kabul edilen Bagel, genellikle krem peynir ve tütsülenmiş somon ile birlikte kahvaltılık veya atıştırmalık olarak yenir.

SOMON BAGEL

Bagel; un, maya ve tuzla yani temel ekmek yapımında kullanılan malzemelerden yapılır. Yüksek-glütenli un, yumurta, süt ve tereyağının da eklenmesi bagel’a süngerimsi yapısını verir. Gelenek olarak, hamur, el ile bir halka şeklinde şekillendirilir, kısa bir süre suda haşlanarak hamurun sıkı bir dokuya ulaşması sağlanır. Modern seri üretimde, halka şekilleri makine ile yapılırken kaynatma yerine buharlama usulü uygulanır. Her iki işlemde de, pişirmeden önce uygulanan bir yumurta sarısı, kabuğa parlaklığını verir. Üzerine serpilen susam gibi tohum ve baharatlar pişirmeden önce eklenebilir. Tam tahıl ve çavdarlı versiyonları da vardır.

MARUL BAGEL

Bagel’in Türklerle olan enteresan ilişkisi

Bagel’in nerede doğduğu tam olarak bilinmese de, en eski bagel tarifleri Orta Avrupa’dan gelmektedir. Yaygın bir efsaneye göre, 1683’te Viyana’daki Türk kuşatmasına karşı, Polonya Kralı III. Sobieski’nin başarılı savunmasıyla başladı bagel’in hikâyesi. Bu başarılı süvari ustasının zaferini kutlamak ve yüceltmek isteyen bir fırıncı, ekmeğini bugünkü bagel halinde yaparak dört bir yanda ünlenmesini sağladı. 19. yüzyılın sonlarında, Avrupalı Yahudi göçmenler, New York’a Bagel’i getirerek bugünkü popülerliğinin temelini atmış oldu. Amerikan Bagel endüstrisi, 20. yüzyılın sonlarında hızla genişledi.

Bagel’den bu kadar bahsedip de onu tatmamak olmaz. Çoğumuz sırf bagel için atlayıp New York’a gidemediğimize göre onu evlerde denemenin vakti geldi demektir. Hem kendiniz için hem de konuklarınız için yaratacağını bu “Amerikan rüyası”nın tarifi için sizleri dilerseniz şöyle alalım.

YUMURTALI BAGEL

NEW YORK STİLİ BAGEL

MALZEMELER

  • 2 çay kaşığı kuru aktif maya
  • 1+ ½ çorba kaşığı toz şeker
  • 1 +¼ bardak / 300 ml ılık su
  • 3+ ½ bardak (500 g) ekmek unu veya yüksek glütenli un
  • 1 +½ çay kaşığı tuz

Yapılışı

Yarım su bardağı ılık suyun içine, şeker ve mayayı dökün. Karıştırmayın. Beş dakika bekletin ve ardından maya ve şekeri tamamen suda çözünene kadar karıştırın. Unu ve tuzu büyük bir kapta karıştırın. Ortasına bir kuyu yapın, maya ve şeker karışımını dökün. Kalan ılık suyu kuyuya boşaltın. Karıştırmaya başlayın. Hamur sonunda nemli ve sert olmalı dolayısıyla fazladan suya ihtiyaç duyarsanız ekleyebilirsiniz. Tezgahı biraz unlayın. Pürüzsüz ve elastik bir hale gelene kadar hamuru yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurun. Sert bir hamur elde etmek için unu olabildiğince kullanın. Büyük bir kâseyi hafifçe yağla fırçalayın ve hamurun üzerini onunla kapatın. Kabı nemli bir bez ile örtün. Hamurun boyutu iki katına çıkana kadar 1 saat boyunca ılık bir yerde bekletin. Ardından bezi açıp hamuru kâsenin içine koyup on dakika daha dinlendirin.

Hamuru 8 parçaya ayırın. Her bir topu alın ve yavaşça tezgâhın üstüne hafifçe bastırın ve elinizi dairesel hareketlerle topun içine doğru hafifçe bastırın. Parmağınızı unlayıp hamurun tam ortasından delik açın. Yağlı fırın kâğıdı serdiğiniz tepsiye hamurları dizin. Nemli mutfak havlusunu tepsinin üzerine serip 10 dakika dinledndirin. Bu arada, fırınınızı 220 dereceye önceden ısıtın. Byük bir tencerede suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra sıcaklığı azaltın. Delikli kaşıkla hamurları teker teker kaynar suya atın. Her birini en fazla 2 dakika kaynatıp alın. Tüm bagel’ları kaynattıktan sonra hepsini fırın tepsisine alın ve fırına atıp altın kahverengiye dönene kadar 20 dakika pişirin.

Bagel tüketmek biraz zevk işi aslında. Bir çay veya meyve suyu yanına sade halinde de tüketilebilir, sıcak sıcak tam ikiye bölüp güzel bir tereyağı ile de mideye indirilebilir. İster peynir ister jambon, domates, marul… Canınız ne isterse onunla beraber tüketebilirsiniz. Afiyet olsun…

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here