Yemek yemek artık çok farklı boyutlara taşındı. İnsanlar artık besinlerin gerçek önemini unutmuş vaziyetteler. Bu yazı eskiye dönüş şeklinde yemek yemenin öneminin enerji almak vücudu ayakta tutmak ve zevk olduğunu hatırlatacağız.
1-Ufkunuzu Genişletin
Sayılarda boğulmadan tüketin. Yediğiniz her şeyin kalorisini hesaplamak yemenin “temel” amacına hizmet etmez.”Dünyanın en sağlıklı ve mutlu insanı diyette değil” diyor beslenme uzmanı Darya Rose. Bunun yerine tabağınızı renklendirin sebzelerle süsleyin, protein alımınıza önem verin aynı zamanda karbonhidratlarınız da yağlı ve şekerli şeylerden ziyade kaliteli karbonhidratlar olsun.
2-Yerken tadını çıkarın
Yemek yeme süresi iyice kısaldı ve yemek yerken insanlar artık yemekten ziyade yaptıkları işe veya televizyona odaklanıyor. Yapılan araştırmalara göre yemekten keyif almak yemeyi çok daha sağlıklı hale getiriyor bununla kalmayıp yediğiniz yemekten zevk almanızı da artırıyor. Yemek yerken yemeğe odaklanmak, yavaş yemek, yemeği paylaşmak ve en önemlisi yemekten keyif almak size önerilerimizden.
3-Nişasta kullanımı
Dilimizde yeni bir tat reseptörü geçtiğimiz sene bulundu. Genel olarak nişasta tadı da acı ekşi tatlı ve tuzlunun arasına girdi. Aslında zararlı olarak bilinmesine rağmen vücudumuz nişastaya fazlasıyla aç. Sebebi ise nişasta fazlasıyla lezzetli ve tatmin edici bir lezzet. En uzun yaşayan kadınların bulunduğu Okinawa’da 1 günde yediklerin %60 pirinç veya tatlı patateslerdir. Sizde bu karbonhidratları öğünlerinize ekleyebilirsiniz ama patatesi kızartamamak koşuluyla.
4-Yavaş pişirin
Yüksek ateşte pişirmekten ziyade suyla pişirmek veya çorba yapmak yemekleri daha sağlıklı hale getirebilir. Yüksek ateşe hızlıca pişirince yemeklerde glikasyon diye tabir ettiğimiz zararlı enzimler meydana gelmekte ama yavaş piştiğinde böyle bir şey söz konusu değil. Ayrıca yavaş pişen veya haşlanan yiyeceklerde besin değerleri koruması çok daha yüksek.
5-Deniz ürünlerine farklı bir bakış
Deniz ürünleri yemesi kesinlikle önerilen gıdalar arasında. Tamamen vücuda faydalı besinlerin yanı sıra B 12 gibi hayati bir vitaminin de kaynağıdır fakat her balık aynı etkiyi yaratmayabilir. Yapılan araştırmalara göre ton balığı, kılıç balığı gibi büyük balıkların yüksek miktarda cıva içermesi gibi bir sorun var bunun yerine daha küçük balıklar denenebilir.
6-Tam yağlı beslenme
Süt ve süt ürünleriyle aranız iyiyse mutlaka tam yağlı ürünleri tercih edin daha lezzetli hem de yapılan araştırmalara göre süt ürünlerindeki yağların alınması bizler için faydalı değil. O yağlarda pek çok vitamin ve besin değeri vardır. O halde tam yağlı süt ve süt ürünlerini tercih etmeniz sizin faydanıza olacaktır. Ek olarak tam yağlı ürünler daha lezzetlidir.
7-Lifli gıdalar
Lifli gıdalar genelde sebzelerdir. Sebze yemenin asıl gereksinimi ise içerdiği vitaminlerin yanı sıra lif kaynağı olmasıdır. Enfeksiyon, kan basıncının dengesi, sindirim gibi pek çok şeyde en önemli yardımcı beni liflerdir. O yüzden yemeklerin yanına mümkün olduğunca sebze eklemeye çalışın.
8-Tatlandırın
Besinleri baharatlarla tatlandırmak önerilen yollardan biridir. Kalori alımı artırır, iştah açar aynı zamanda vücudunuza daha çeşitli gıdalar girmesine yardımcı olur.Limon,sirke,fesleğen nane gibi lezzetler yemeklerde kullanılması gereken tatlandırıcılardır.Her günü farklı farklı baharatlarla tatlandırabilirsiniz.
9-Tatlı tüketimi
Diyet yapanlarda en sık görülen zorluklardan biri tatlı tüketimini engelleyememek. Eğer tatlı tüketimini engellemek size de zor geliyorsa çözümü çok basit engellemeyin. Tatlıları şeker oranlarına göre tüketmek sizin için faydalı olabilir. Haftada 2 kere tatlıyla kendiniz şımartmak ölçü kaçmadığı ve şeker dengesine dikkat ettiğiniz sürece sorun yaratmaz.
10-Hayatınıza yerleştirin
Yemek yemenin hayatınızdaki yerini sağlamlaştırın. Kendiniz pişirin pişirirken zevk alın hata yapmaktan korkmayın ve farklı şeyler deneyin. Pişirirken zevk almaya bakın. Emin olun hem daha sağlıklı olacaktır hem de daha lezzetli.