Ana sayfa Genel 2023 Gastronomi Trendleri

2023 Gastronomi Trendleri

40
0

Her sene olduğu gibi bu sene de damak zevkinize damga vuran lezzetlerle karşı karşıya kalacaksınız. Bu noktada tıpkı 2022’de olduğu gibi yeni, farklı ve sağlam bir yıl olmasını temenni ettiğimiz 2023’te de birbirinden farklı gastronomi trendlerini sizlere anlattık. Dilerseniz gelin, hep birlikte 2023 gastronomi trendlerine göz atalım.

Sağlıklı ve Pratik Hava Fritözleri

Bir anda herkesin mutfağına giren hava fritözleri ya da diğer adıyla airfryerlar, artık biçok kişi için vazgeçilmez bir mutfak ekipmanları olarak sağlam bir şekilde yerini alıyor. Öte yandan her ne kadar zaman zaman canımız fast food çektiği zaman bol yağlı patates kızartmalarına hayır diyemesek de genel beslenme düzenimizden teknik adı deep fry olarak bilinen kızartma işlemini çıkaralı epey zaman oldu. Bu noktada hava fritözleri özellikle işten eve yorgun gelip sağlıklı, pratik ve hızlı bir yemek yemek isteyenler için en ideal tercih denilebilir. Aynı zamanda mini bir fırından çok daha hızlı bir şekilde, içerisinde bulunan sıcak havayı ürünün etrafında döndürerek ideal ve olması gereken kıvamda pişiren bu hava fritözlerinde bütün tavuktan musakkaya, balıktan patates kızartmasına, muffinden ekmeğe kadar birbirinden farklı ürünü hazırlamanız mümkün. Hayatınıza bu kadar kolaylık katan ve sağlık açısından da büyük önem taşıyan pratik hava fritözleri, 2023 yılında da oldukça tercih ediliyor.

Öğün Tozları

Kahvaltı, öğle ya da akşam yemeği yerine tüketilmek üzere üretilen ve içerisinde çeşitli vitaminler, mineraller, protein vb girdilerin yer aldığı tozlar, su ile karıştırılarak shake haline getirilip özellikle sporcular tarafından fazlasıyla tüketiliyor. Çoğu zaman reklamlarına rastladığımız bu ürünlerin ne kadar sağlıklı oldukları koca bir soru işareti de olsa birçok kişi, öğün tozları tüketimine 2023 yılında da tam gaz devam ediyor.

Sıfır Atık (Zero Waste)

Tıpkı eçen sene olduğu gibi bu sene de girizgahı ‘zero waste’ yani sıfır atık ile başlatıyoruz. Fakat bu sene adına ufak tefek farklılıklar mevcut. Bu sene işin içerisine dünyanın sürdürülebilirliği uğraşının yanında ekonomik krizin de beraberinde getirdiği zaruriyetler giriyor. Sebebi her ne olursa olsun gıda ürün fiyatlarının bir önceki seneye nazaran aşırı artışı, bireylerdeki yemekleri dönüştürme fikrini perçinliyor demek mümkün. Bu bağlamda olabildiğince az atık çıkartmak ve ertesi günü de düşünerek hareketlerini dizginlemek artık hayatımızın olmazsa olmaz bir rutini haline geldi. Bununla ilgili birçok farklı uygulamalar üretildi. Kendini 2023 yılında bu konu dahilinde geliştirip yeni bir yaşam stili geliştirmek isteyen çok kişi var!

Sağlıklı ve Hafif: Diyet Yemek Servisi

Her ne kadar yeni bir uygulama olmasa da özellikle bu sene adından oldukça fazla söz ettirecek ve çokça kişi tarafından tercih edilecek bir uygulamadan bahsedeceğiz. Bilindiği üzere diyet yapmak çoğu kişiden de gözlemleyebildiğimiz üzere çok da keyifli bir iş değil. Üstelik beslenme uzmanlarının verdiği listeleri hazırlamak da özellikle çalışan kesim adına bir hayli yorucu ve zorlayıcı olabiliyor. Bu sebepten ötürü artık diyetisyen ve beslenme uzmanları kliniklerini aynı zamanda birer mutfağa dönüştürmüş durumdalar desek yalan olmazç Öte yandan şu an için belli başlı sağlam şirketlerin başını çektiği uygulamada beslenme uzmanınızın sizin için belirlemiş olduğu bir program üzerinden yemekleriniz öğün öğün kapınıza kadar getiriyor. Her ne kadar maliyetli bir iş de olsa bu servis, son derece rağbet görüyor.

Konserve – Turşu

Piyasada cam kavanoz kapağı sıkıntısının yaşandığını ve bir hayli zorluk çekildiğini biliyor musunuz? Eylül ayından bu zamana kadar bütün kışı geçirmek için özenle yapılan domates konserveleri, menemenlik karışımlar, dondurucuya atılan taze fasulyeler, barbunyalar ve birbirinden çeşitli turşular…  . Bu gelenek elbette hiçbir zaman kaybolmadı! Fakat bu sene hem mevsimsellik hem de ekonomik anlamda yaşanan zorluklar sebebiyle konserve yapımı ve tüketimi oldukça revaçta.

Kürlerin En Lezzetlisi: Hamsi Ve Sardalya

Kür deyince aklınıza sadece kozmetik sektörü gelmesin! Sizler için oldukça farklı bir haberimiz var.  Son zamanlarda fazlasıyla popüler olan ve özellikle restoran şeflerinin en çok uyguladığı tekniklerden birisi olarak bilinen kürleme; tuz, şeker ve baharatlarla kaplanan balığın bir süre bekletilmesi ve akabinde zeytinyağına alınarak farklı şekillerde servis edilmesine dayanan bir sistem. Aynı zamanda konserve sardalya halihazırda kültürümüzde olan bir şey. Bu bağlamda gerek kendiniz gerekse şef eşliğinde gözlemleyebileceğiniz kürleme işlemi, 2023 yılında oldukça rağbet görüyor. Gerek yapılışı gerekse lezzeti size oldukça farklı gelecek!

Baklagil Makarnalar

Geçen sene adı fazlasıyla ön planda olan baklagil unlarından üretilen özel makarnalar, bu sene de revaçta diyebiliriz. Üstelik sadece glutensiz beslenmek isteyen kişilerin değil, içerdikleri zengin proteinler sayesinde makarna yemeyi seven sporcuların da göz bebeği. Bu noktada baklagil içeren markalar giderek artıyor ve tarifler zenginleşiyor. Birçok insanın bolca tükettiği bu ürün, sağlık açısından da büyük önem taşıyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here