Ana sayfa Genel İstanbul’daki Organik Pazarlar

İstanbul’daki Organik Pazarlar

440
0

Sağlıklı yaşama konusu, özellikle son yıllarda hepimizin gündeminin baş köşesine yerleşerek adeta bir moda akımı haline geldi. Ambalajlı ürünleri tüketmek yerine çoğu ürünü mutfağımızda yapıyor, alışveriş yaparken artık neredeyse her semtte bulabileceğimiz ekolojik pazarları tercih ediyor ya da market alışverişimizde üzerinde “organik” yazan ürünlere yöneliyoruz. Tükettiğimiz ürünün içeriğini bilmek, sağlıklı ürün tüketmek istemek, kısacası ne yediğimizi bilmek istemek en doğal hakkımız elbette ama bu konudaki bilgi kirliliğinden dolayı zaman zaman kafamızın karışması ve şüpheye düşmemiz de olası. Peki, nedir bu organik beslenme?

Açıklamaya organik kelimesinin tanımıyla başlayalım. Sözlük anlamı “Canlı organizmalardan türetilmiş” olan organik, günlük hayatımızda “hormon, sentetik kimyasal ve ilaçlar kullanılmadan yetiştirilen besin ürünleri” olarak karşılık buluyor. Daha düşük maliyetle daha fazla ürün alma, üretilen ürünün raf ömrünü uzatma gibi çeşitli sebepler, üreticileri çeşitli hormonlar, yapay gübreler gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen maddeler kullanmaya itmiştir.

Ekolojik tarım ise, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini kullanan bir tarım şekli olduğu için sürdürülebilir tek yöntemdir. Genetiği değiştirilmiş ürünleri ifade eden GDO kesinlikle yasaktır, sentetik ve kimyasal ilaçlar, hormonlar ve kimyasal gübreler kullanılmaz, tarım alanlarının otoyol ve sanayi bölgesi gibi kirli alanlardan uzakta bulunması şartı vardır ancak bir ürüne organik demek için bütün bunlar yeterli değil. Üretim aşamasından sonra tüketiciye ulaşana kadar ürünün geçtiği birçok aşamada da uyulması gereken birtakım kurallar mevcut. İçine raf ömrünü uzatıcı, koruyucu, renklendirici herhangi bir madde eklenmemesi, paketleme işleminde kimyasal kullanılmaması gerekiyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında neden marketlerdeki organik ibareli ürünlerin, diğerlerinin üç dört katına satıldığını anlamak güç değil. Organik gıda üretimi oldukça titizlik gerektiren maliyetli bir süreç ancak insan sağlığı için son derece önemli olduğu da tartışılmaz bir gerçek. İşte bu nedenle artık çoğu insan gıda ürünlerini büyük marketlerin manav ve şarküteri reyonlarından temin etmek yerine, çocukluğundaki meyve ve sebzelerdeki kokuyu, tadı yakalayabilmek adına biraz daha zaman ve emek harcayarak soluğu, sadece organik sertifikalı ürünlerin satıldığı ekolojik pazarlarda alıyor.

Bu yazımızda, İstanbul’da yaşayan ve zehirsiz beslenmenin önemine inananlar için İstanbul’daki ekolojik pazarları inceledik. Yazıyı okurken mis gibi domateslerin ve sulu limonların kokusu burnunuza kadar gelecek ve belki de çok yakınınızda olmasına rağmen yolunu bile bilmediğiniz yepyeni bir ekolojik pazarın varlığından haberdar olacaksınız.

Şişli Feriköy Organik Pazar

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin %100 Ekolojik Pazarlar projesinin Türkiye’deki ilk örneği olan Şişli %100 Ekolojik Pazar, Haziran 2006’da sadece 48 tezgahla işe başladı ve aradan geçen zaman içinde hem büyümeye hem de gelişmeye devam etti. Sebze ve meyvelerin yanı sıra organik süt ürünlerinin, pekmezin, kuruyemişin, helvanın ve daha birçok ürünün üreticilerinin bir araya gelmesiyle oldukça zengin bir pazar olan Şişli %100 Ekolojik Pazar’da, aynı zamanda Türkiye’nin ilk organik sertifikalı sarı kantaronu, siyez buğdayını ve karabuğday ununu bulmak da mümkün.

Şişli pazarının müdavimleri aradan geçen 13 sene içerisinde bir hayli artmış durumda, tabi bunda zaman zaman yapılan pazar etkinliklerinin de etkisi yok değil. Takas şenlikleri, zehirsiz ev ürünleri yapımı, bez çanta üretimi gibi atölyeler, konserler ve söyleşilerle Şişli %100 Ekolojik Pazar, sadece bir alışveriş mekanı olmanın çok ötesinde, oldukça renkli bir yaşam alanı.

Nasıl Gidilir?

Her cumartesi günü Cumhuriyet Mah. Gökkuşağı Sok. Feriköy Şişli adresinde kurulan pazar, konumu olarak oldukça merkezi bir yerde. Osmanbey metro durağında indikten sonra 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesiyle ulaşabiliyorsunuz.

Kadıköy Organik Pazarı

Organik zeytinyağları, reçeller, ballar, mısır unları… Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen üreticilerin yerel ürünlerini İstanbullularla buluşturdukları oldukça zengin bir pazar olan Kadıköy Organik Pazarı, 2010 senesinden bu yana Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda kuruluyor. Sadece Kadıköy’de oturanların değil, tüm Anadolu yakasındakilerin yoğun olarak rağbet ettiği pazar, bir yönüyle diğer pazarlardan ayrılıyor; Kadıköy Organik Pazarı’nda bağırarak satış yapmak yasak! İçine girip yürümeye başladığınız anda bir eksiklik olduğunu fark ediyorsunuz, etrafta kimse “Gel abla, gel vatandaş!” diye bağırmıyor. Herkes sakince alışverişini yapıyor. Bir pazar yeri için oldukça alışılmışın dışında bir ortam ancak sadece bu bile başlı başına bir tercih sebebi olabilir kimileri için.

Nasıl Gidilir?

Her Çarşamba, Göztepe Selamiçeşme’de bulunan Özgürlük Parkı’nda kurulan pazara ulaşmak oldukça kolay. Bölgenin akciğeri olarak nitelendirilen ve toplamda 12 bin metrekarelik yemyeşil bir alan olan Özgürlük Parkı’na Kadıköy-Fenerbahçe seferlerini yapan otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Beylikdüzü Organik Pazarı

Organik sertifikalı gıda maddelerinin yanı sıra kişisel bakım ürünleri ve temizlik malzemelerini de bulabileceğiniz pazar yeri, özellikle Beylikdüzü ve Avcılar taraflarında oturanların sıkça rağbet ettikleri bir yer. Beylikdüzü Organik Pazarı, kapalı alışveriş alanı sayesinde kışın soğuk ve yağışlı havalarda da ziyaret edilebiliyor.

Nasıl Gidilir?

Beylikdüzü Organik Pazarı her cumartesi Anadolu Caddesi ve Osmanlı Caddesi’nin kesiştiği noktada kuruluyor.

Organikanyon

Levent’teki büyük alışveriş merkezi Kanyon’un içerisinde kurulan ve ORGANİKANYON ismiyle hizmet veren ekolojik pazarda diğer sertifikalı ürünlerin yanı sıra organik kumaşlardan yapılmış kıyafetleri de bulabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

Oldukça merkezi konumu nedeniyle tüm toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşabileceğiniz ORGANİKANYON, her Cuma saat 10.00 ile 20.00 arasında ziyarete açık.

Sarıyer Köylü Pazarı

Sarıyer’deki köylerden gelen çiftçilerin kendi yetiştirdikleri ürünleri ilk elden tüketiciyle buluşturdukları Sarıyer Organik Pazarı, Sarıyer Belediyesinin “Üreticiden Tüketiciye” sloganı ile desteklediği ve gidenler tarafından fiyatlarının da oldukça makul olarak nitelendirildiği bir pazar yeri.

Nasıl Gidilir?

Sarıyer Köylü Pazarı her pazartesi, Merkez Mah. Mithat Yılmaz Cad. üzerinde bulunan ilköğretim okulunun yanındaki alanda kuruluyor.

Kartal %100 Ekolojik Pazar

Buğday Derneği’nin desteğiyle 2009 yılında kurulan pazar, organik sertifikalı ürünleri uygun fiyata tüketiciye ulaştırma hedefiyle çıktığı bu yolda yürürken büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Derneğin kurucusu Victor Ananias’ın “Bu pazar bir alışverişten, ekolojik sebze meyveden çok öte; bir hareket, bir halk platformu, bir paylaşım mekânı” olarak tanımladığı Kartal %100 Ekolojik Pazar, Mersin’den, Hatay’dan, İzmir’den ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticilerle açıldığı günden bu yana sadece Kartal’a değil, tüm Anadolu yakasına hizmet veriyor.

Pazarda organik sertifikalı sebze ve meyvelerin yanı sıra bitkisel yağlar, bakım ürünleri ve oyuncak gibi ürünleri de bulabiliyorsunuz. Alışverişinizi yaptıktan sonra ekolojik yaşam ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenleri bekleyen bir de çadırı mevcut.

Nasıl Gidilir?

Kartal %100 Ekolojik Pazar, her pazar günü Kartal Meydanı’nda kuruluyor.

Maltepe Organik Pazarı

Maltepe Belediyesinin “Yeşil Belediye” konsepti dahilinde 2009 yılında faaliyete giren Maltepe Organik Pazarı’ndaki tüm ürünler düzenli olarak ziraat mühendisleri tarafından denetlenmektedir.

Pazar günleri Ekolojik Üreticiler Derneği’nin iş birliği ile kurulan bu pazarda ürünler, ziraat mühendisleri tarafından denetleniyor.

Nasıl Gidilir?

Altayçeşme Mahallesi, Kışlalı Caddesi, No: 18’de kurulan Maltepe Organik Pazarı’nı, her pazar saat 10.00 ila 19.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here