Ana sayfa Genel İSTANBUL’UN EN İYİ 5 KEBAPÇISI

İSTANBUL’UN EN İYİ 5 KEBAPÇISI

596
0

Kebap Türkiye deyince, akla gelen ilk kelimelerden biri yurt dışında. Öyle ki şanımız sınırları aşmış, tüm dünyanın dilinde. Etin, bazen sebzelerle beraber, şişlere dizilerek mangalda pişirilmesiyle elde edilen bir lezzettir kebap. Her ne kadar bu kebap işi bizim işimiz desek de Orta Asya’dan gelmiş bir lezzet bu. Arapça’da “kızarmış, pişmiş” anlamlarına gelmekte. Yine de yakınlıktan olsa gerek, kebap, ülkemizin güneydoğusunda hamlanıp şimdiki halini almış bulunmakta. Yeme-içme sektörünün de modern zamanda bu kadar ilerlemiş olmasıyla beraber açılan kebap salonları sayesinde başta Türkiye’nin gözde lezzetlerinden olmuş, sonra da dünyaya açılmış. Biz de durumlar böyleyken sizler için İstanbul’un en sevilen 5 kebapçısından bahsetmek istedik. Olur da giderseniz, afiyet olsun 🙂

 

HAMDİ RESTAURANT – EMİNÖNÜ

Hamdi Restaurant’ın tarihi 1960’ların sonuna doğru İstanbul’a göç etmiş olan Birecikli Hamdi Arpacı’nın yaptıklarına dayanıyor. Buraya gelince, Eminönü’ndeki Yeni Camii yakınlarında ilk tezgahını açmış. 7 yıl boyunca bu tezgahla satmış kebaplarını. Giden sevmiş, seven gelmiş… Günden güne artan müşterisi dolayısıyla o tezgahın yetmediğini anlayan Hamdi Usta Yeni Camii’nin yakınlarındaki otoparkın köşesinde Hamdi Et Lokantasını kurmuş. O zamandan beri Güneydoğu’nun o kendine has dokusuyla kebapları hala sunulmakta. Zamanla müşteri kesimi çevre esnafından, turist kafilelerine yayılmış. Manzarası Galata, Sultanahmet ve Boğaz’a çıkan 5 katlı güzel bir mekanda 105 çalışanı ve 320 kişilik konuk ağırlama kapasiteysiyle şimdi en gözde kebapçılardan biri Hamdi Restaurant. Eminönü dışında Şişli ve Pera’da şubeleri bulunmakta.

Adres: Tahmis Caddesi Kalçın Sokak No.11 Eminönü – İstanbul

Telefon: 0533 658 80 11–0212 528 03 90

Faks: 0212 528 49 91

DEVELİ KEBAP-SAMATYA

Develi Kebap, şimdiki İstanbul kurucusu olan, çok küçük yaşlarda mutfakla haşır neşir olan Arif Develi’nin dedesi tarafından 1912 yılında, Gaziantep’te kurulmuş. 1966 yılında, Arif Develi İstanbul’a gelerek Samatya’da Develi restaurantı açtı. Şimdiki zamanda kebap diyince İstanbul’da bir klasik olmayı başarmış Develi, aynı zamanda tam bir gurme mekanı. Artık sadece Gaziantep mutfağı ile yetinmeyerek Ege, Akdeniz, Orta Anadolu yörelerinin tatlarını da sunmakta. Develi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren Arif Develi’nin bayrağını, gelecek kuşaklara iki oğlu Ali ve Nuri Develi taşıyor. Arif Develi, restoranında sadece Gaziantep kebaplarını çok güzel bir şekilde sunmasının yanı sıra, kendi de bu ünlü mutfağa lezzetler katmıştır. Örnek vermek gerekirse, fıstık kebabı onun buluşudur. Tabi ki bu kadar rağbet gören Develi, Samatya’ya sığamayarak zamanla Kalamış, Etiler, Ataşehir, Florya, Eminönü ve Tuzla’da şubelerini açmıştır. Tuzla Viaport Marina Corner şubesi aynı zamanda Develi’nin fast food konseptinde hizmet verdiği ilk şube olma özelliğini taşımaktadır.

Develi Samatya, 2002 yılında Avrupa’nın en iyi restaurantlarını belirleyen Zagat Survey 2002 tarafından “İstanbul’un en iyi 5. restoranı” seçilmiş, 2006 yılında İngiltere’nin The Observer gazetesi tarafından Dünyadaki “En iyi 100 lokanta” listesinde yer almaya hak kazanmıştır.

Adres: Gümüşyüzük Sokak No:7, Samaya/İstanbul

Tel: 0212 529 08 33-34

GSM: 0530 822 0936

GAZİANTEP BURÇ OCAKBAŞI – KAPALIÇARŞI

1957 yılında Gaziantep’te kebapçılığa başlayan Hacı Ökkeş Usta kardeşi Süleyman Usta ile 1987’de bu işi İstanbul’a Maltepe’ye taşımışlar. 1998 yılından beri de Kapalıçarşı’nın o tarihi dokusu içinde envai çeşit kebap yapıyorlar. Özellikle dana şişi o kadar meşhurmuş ki ocakbaşı hiç boş durmuyor. Küçük ve salaş bir mekan olan Gaziantep, Burç gerçek bir lezzet diyarı. Kebaptan başka lahmacunları da Antep işi ve gerçekten çok lezzetli.

Adres: Parçacılar Sok. Kapalı Çarşı No:12, Fatih/İstanbul

Tel: (0212) 527 15 16

EMİN USTA- KARAGÜMRÜK

Birecikli Emin Usta, Karagümrük’e açmış olduğu lokantası ile kalpleri tam ortasından vurmuş. Giden gelen kebaplara öyle hayran ki. Çoğunda kuyruk yağı kullanıyor ve her şeyin doğalını sunuyor sizlere. Pişirdiği kuzu bile doğal otlatılmış. Özellikle patlıcan kebabı çok seviliyor. Bunun dışında incecik, sarımsaklı, çıtır çıtır ve bol isotuyla sizlere has bir Urfa lahmacunu hazırlıyor.

Adres: Prof. Naci Şensoy Cad. Karabulut Sok. No: 6 Fatih/İstanbul
Tel: 0212 621 00 83

ADANA OCAKBAŞI- KURTULUŞ

1978’de Erkan Ezer ve Cahit Coşkun tarafından Kurtuluş’ta açılan Adana Ocakbaşı, girdiğiniz an gerçekten de Adana’daymış hissi yaşatıyor. Buranın ustası Doğan Usta yıllardan beri bu işi yapıyor. Sandığınızın aksine, kebaplık etlerinin hepsi Balıkesir, Gönen’den geliyormuş. Kebap dışında uykuluk, dalak gibi sakatatların da hakkıyla üstesinden gelmekte.

Adres: Bozkurt Mahallesi, Ergenekon Caddesi, Baysungur Sokak, No 2/D, Şişli, İstanbul

Tel: 0531 836 6111- 0212 247 0143

 

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here