Ana sayfa Nerede Ne Yenir? TÜRKİYE’DE LEZZET DENİLİNCE AKLA GELEN 5 KENT

TÜRKİYE’DE LEZZET DENİLİNCE AKLA GELEN 5 KENT

701
0

Türkiye, gerek doğa güzellikleri, gerek hemen her bölgesinin kendine özgü leziz mutfak kültürüyle uzun yıllardır turistleri kendine çeken bir ülkedir. Sadece turistler değil, aynı zamanda ülkede yaşayanlar bile her tatili ülkenin farklı yerlerindeki lezzetleri ve doğa güzelliklerini keşfetmekle değerlendirmektedir. Her ne kadar gideceğiniz her yerinde farklı güzelliklerle karşılaşacak olsanız dahi Türkiye’de özellikle yemek kültürü denildiğinde öne çıkan bazı kentler bulunmaktadır. Tabii ki Türkiye’nin taşı toprağı altın. Sadece 5 şehir ile sınırlamak olmaz. Yemek kültürü ile öne çıkan daha bir sürü şehri burda sıralayabilirdik. Fakat sizler için en öne çıkan kentlerden bir derleme yaptık. Keyifli okumalar.

 

ADANA

Türkiye’nin eşsiz lezzetlerine ev sahipliği yapan, aynı zamanda en kalabalık şehirlerinden biridir Adana. Benzersiz lezzetleri birçok yerde yiyebilecek olsanız bile Adana’da yiyeceğiniz yemekler bir daha aklınızdan çıkaramayacağınız türdendir. Ülkemizde kebap kültürünün en güzel temsilcisi olan Adana, bunun yanında yemeklerde bol baharat kullanımı ve farklı kültürlerden izler taşıması ile de dikkat çekmektedir.

Adana yemeklerinin olmazsa olması et, kuyruk yağı ve baharattır. Bu üç malzemeye eşlik eden tatlar yörenin mutfak kültüründe zengin bir çeşitlilik meydana getirmektedir. Şehrin yaygın lezzetleri arasında koyun eti ve kuyruk yağından yapılan bol yeşillik ve sumakla sunumu olan Adana kebap, kıyma ve bulgurun hamur şekline getirilip yapıldığı misket köfteye benzer olan analı kızlı, diğer içli köftelerden haşlama oluşuyla ayrılan içli köfte yer almaktadır. Bu lezzetleri tanınması ülke sınırlarını aşan lahmacun, mantı çorbası diye de adlandırılan nar ekşili yüksük çorbası izlemektedir. Et ve kebaplar dışında Adana’da sık tüketilen bir diğer yemek ise sakatat yemekleridir. Adana’nın bu konudaki ünlü tatlarından biri kuzunun mide kısmından hazırlanan, içi pirinçle doldurulan dolma tipi şırdandır. Şırdanla birlikte kıkkat, kuzunun bağırsaklarının içi doldurularak yapılan maydanoz, domates ve soğanın birleşiminden meydana gelen mumbar dolması, ünü şehir sınırlarını çoktan aşmış yemeklerdir. Bu sakatat yemeklerini bir tattıktan sonra gecenin bir yarısı dahi yollara şırdan ve mumbar yemeye çıkanları meşhurdur.

Bu kadar çeşitli etli yemeği var da tatlısı yok mu demeyin. Tatlı çeşitliliğinde de bir marka olan Adana’nın şerbetli bici bici tatlısı denendikten sonra başka tatlı yok mu dedirtmeyecek türden. Ve yine Adana dışına yayılmış olan lezzetlerden biri haline gelmiştir.

 

GAZİANTEP

Gaziantep, ülkemizin en kalabalık şehirlerinden biridir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Gaziantep aynı zamanda yoğun bir nüfusa da sahiptir. Yemek kültürüyle ön plana çıkan bu şehrimiz kendisini sanayi ve gelişmişlik olarak da göstermektedir.

Antep, mutfak kültürü denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri olmasının hakkını fazlasıyla vermektedir. Mutfağında kullanılan araç gereçler, çeşitli baharatlar, birbirinden farklı ürünler ile kendine özgü ve bambaşka bir medeniyettir aslında… Yemeklerinde kullandıkları acı soslar, salçalar, meyve sebzeler, tahıllar farklı kombinlerle karşımıza çıkmakta ve damaklarımıza unutulmayacak lezzetler sunmaktadır.

Zengin Gaziantep mutfağının içeriğine biraz daha girecek olursak sabahları bile yenilen haşlama etler, kebaplar bizleri biraz şaşırtacak noktadır. Uyandıktan sonra haşlama et ve kemik iliği ile yapılan bir çorba olan beyran, öğle yemeğinde küşleme, daha sonra da günü sonlandıran baklava midelere adeta bayram havası yaşatmaktadır.

 

Elbette bu kadar değil, saymakla bitmeyecek yemekler arasında nohut dürüm, binbir çeşit kebaplar ve bir yedikten sonra tadını unutamayacağınız kömürde kadayıf da çok sevilen ve ön plana çıkan lezzetler arasındadır.

TRABZON

Türkiye’nin an kalabalık illeri arasında yer alan bir diğer şehir de Trabzon’dur. Ülkenin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon eşsiz doğa güzellikleri yanında eşsiz mutfak kültürüne de sahiptir. Karadeniz sahili ve Zigana Dağları arasındaki Trabzon’a gidecekseniz eğer birkaç gün kalıp hem doğa güzelliklerinin hem de mutfağının tadını mutlaka çıkarmalısınız.

Karadeniz’in başkenti olarak da anılan Trabzon denildiğinde akla ilk olarak hamsi gelmektedir. Hamsi yanında pideler, lahana sarmaları, fasulye turşuları sevilen tatlar arasında yer almaktadır. Sabahları mısır unu ve kolot peyniri ile yapılan kuymakla başlayan güne öğlenleri yöreye özgü peynirin hamur üzerine konulması ve yumurta kırılması ile bol tereyağında yapılan Trabzon pidesi konuk olur. Akşam yine mısır unu, tereyağı ve barbunya ile hazırlanan karalahana çorbasının ardından çeşitli sebzeler ve hamsiyle yapılan hamsi tava leziz bir menü ortaya koymaktadır. Yemeklere eşlik eden ve bölgenin en meşhur lezzetlerinden olan mısır ekmeği aynı zamanda yoğurt içine de doğranıp tüketilerek adeta tek başına bir öğün haline gelebilmektedir.

Eğer gözünüz tatlı arıyorsa da ince ve birçok kat şeklinde açılan hamurun pişirilmesi ve üzerine de şerbet eklenmesi ile yapılan laz böreği yine yörenin en sevilen tatları arasında yer almaktadır.

 

MARDİN

Ülkenin en kalabalık şehirleri arasına giren ve aynı zamanda büyükşehir statüsünde bulunan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Büyüklüğünden ziyade aslında baharatlı, yağlı yemek kültürü ile dikkat çeken Mardin zengin bir mutfağa da ev sahipliği yapmaktadır.

Tadı damakta bırakacak yemekleri arasında Mardin’e özgü içli köfte olan irok, Mardin denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerinden olan dana etli ve yumurtalı accin, küçük soğanların yarılıp içine kıymalı karışım konulmasıyla yapılan salçalı soğan kebabı yer almaktadır. Kuzu etinin hemen her yemekte kullanıldığı mutfakta kuzu kolu eti olarak da bilinen dobo, kapalı pidesi olan sembusek, kuş üzümlü kaburga dolması, kuzu eti ve erikli alluciye bulunmaktadır.

Tatlı severler için ise lokma benzeri şerbetli zingil tatlısı, yörenin kendine özgü çöreği olan un, mahlep, süt, şeker, tarçın ve anasonlu kiliçe iyi birer alternatiftir.

İZMİR

İzmir, ülkemizin en kalabalık şehirlerinden ilk üçü arasında yer alan Ege Bölgesinin bir kentidir. Hem önemli bir fuar kenti, hem bir liman kenti, aynı zamanda da leziz mutfağa ev sahipliği yapan bir şehirdir. Doğası, capcanlı havası, birbirinden güzel yemekleriyle ziyaret edenlerine mükemmel vakit geçirme olanağı sunan bu şehir mutlaka gidilmesi gerekenler arasında yerini almaktadır.

İklimi her ne kadar soğuk olmasa da kendini gösteren ılıman, serin havalarda sevilerek tüketilen İzmir tarhanası, İzmir’e özgü özelliğiyle et suyundan yapılmaktadır. Yapımı meşakkatli tarhana bir hafta kadar ara ara yoğurularak bin bir özenle yapılmaktadır. Öne çıkan lezzetler arasında tarhanayı İzmir’e has sebzelerin kuzu etiyle birleştirilmesi ile yapılan şevketi bostan, İzmir’den tüm ülkeye yayılan lezzet haline gelen kumru, İzmir köfte ve keşkek takip etmektedir.

Duyanlara şaşırtıcı gelen ama yedikten sonra da tekrar tekrar tadılmak istenen sütlü balık ise ilgi çeken lezzetler arasında yer almaktadır. Balık, mantar, kaşar peyniri, midye ve beşamel sosun enfes birleşimi olan sütlü balık hemen herkesin seveceği bir yemektir.

İzmir’in leziz zeytinyağlı yemeklerini çeşit çeşit yapılan tatlılar takip etmektedir. Tatlılardan en ilginci ise et ile yapılan gerdan tatlısıdır. Tuz ile haşlanan ete et suyu, şeker, tarçın, karanfil ilave edilir ve pişirildikten sonra kuru erik, kayısı, kavrulmuş badem, çam fıstığı ile süslenip servis edilir. Şehrin içini dolaşırken elinizde tatlı bir lezzet arayacak olursanız da tercihiniz lokmadan yana olmalıdır. Üstelik lokma öylesine yöresel bir tat haline gelmiştir ki özel günlerde ücretsiz olarak dahi dağıtılmaktadır. Bir diğer leziz tatlı ise yoğurt, irmik ve unun eşsiz birleşiminden meydana gelen şerbetli şambali tatlısıdır.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here