Granola, kolesterol dengesini koruyan, sindirimi düzenleyen, kilo kaybına yardımcı olan ve kalp sağlığını iyileştirme becerisine sahip, sağlık yararları açısından zengin bir kahvaltı ve atıştırmalıktır. Yapılan gözlemler sonucu granola tüketimi kan basıncını düşürmeye, bilişsel aktiviteyi arttırmaya, cilt kalitesini iyileştirmeye, daha güçlü kemikler oluşturmaya, diyabeti önlemeye yardımcı olur.
Granola, preslenmiş ve hafifçe buharda pişirilmiş kırma yulaf ve ayrıca bal, fındık ve pirinç patlağından oluşur. Tüm karışım çıtır çıtır oluncaya kadar pişirilir ve daha sonra enerji artırıcı bir atıştırma olarak tüketilir. Yüksek besin değeri ve her yere taşınabilmesi sayesinde özellikle seyahatçiler, yürüyüşçüler ve kampçıların dostudur. Evde hazırlarken, besin değerini artırmak için yoğurt, bal, çilek, muz gibi yiyeceklerle birleştirildiğinde, size mükemmel bir kahvaltı olur. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’da tüketimi oldukça popülerdir.
Granolanın besin değerlerine baktığımızda, aslında pek de şaşırmıyoruz. Çünkü kendisi yüksek oranda bir lif deposu. Buna ilaveten, içinde zengin miktarda sodyum, potasyum, çinko, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demir, ayrıca, E vitamini, C vitamini, niasin ve tiamin bulunur.
Sağlık yararları açısından daha yakından baktığımızda, bir sindirim yardımcısı olarak, granola neredeyse eşsizdir. Çünkü granola hem çözünür hem çözünmez lif içerir. Bağırsak hareketlerine kütle ve ağırlık ekleyerek, sindirim kanalından geçmelerini daha sağlam ve kolaylaştırır. Aynı zamanda, bağırsak sistemindeki düz kasların kasıldığı ve böylece mide ve sindirim suyunun serbest kalmasına neden olan ve böylece tüm sistemdeki stresi hafifleten, peristaltik hareketi de uyarır. Yüksek bir lif deposu olarak ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi kalp rahatsızlıklarına yol açabilecek tehlikeli LDL kolesterol veya omega-6 yağ asitlerini temizleyerek arterleri tam anlamıyla kazıyarak kalp sağlığını korur. Diğer yandan, Granolanın en iyi yanlarından biri, hafif olması ve midede doygunluk hissi yaratmasıdır çünkü midedeki besinleri toplar ve suyu emer. Bu nedenle iştahı azaltır ve vücudun açlık hormonu grelin salınımını engeller.
Yukarda bahsettiğimiz gibi, doğa yürüyüşçülerinin ve kampçıların yanlarına granola koymasının bir başka nedeni de, yorulup enerjiye ihtiyaç duyduklarında, işte bu enerji depolarını tüketip vücut direncini arttırmaktır. Vücudu şekerle doldurmadığı için, enerjiyi de uzun sürede korur ve nefes darlığını önler. Diğer yandan Granoladaki manganez içeriği şaşırtıcı derecede yüksektir ve vücut üzerinde oldukça etkilidir. Diyabet yönetimi açısından, manganez vücuttaki kan şekeri düzenleyicisi görevi görür ve insülin salınımını uyarabilir veya engelleyebilir. Böylece ani kan şekeri fırlaması veya düşmesi gibi tehlikeli durumları ortadan kaldırır.
Gördüğümüz üzere, böylesine sağlıklı, doyurucu ve lezzetli Granola’yı sevmemiz için birçok neden var. Biz de sizler de onu hayatınızın bir parçası haline getirin diye, yapması çok kolay ve en lezzetli 5 Granola tarifi derledik. Afiyet olsun.
1. ÇİĞ FINDIK VE TARÇINLI GRANOLA
MALZEMELER
- 4 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı çiğ fındık veya ceviz
- 1 çay kaşığı ince taneli deniz tuzu
- ½ çay kaşığı tarçın
- ½ fincan eritilmiş hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı
- ½ bardak akçaağaç şurubu veya bal
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- ⅔ fincan kurutulmuş meyve, büyükse doğranmış
- Tamamen isteğe bağlı ilave karışımlar: ½ fincan çikolata cipsi veya hindistancevizi
Yapılışı:
Fırını 180 dereceye açın ve bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Büyük bir karıştırma kabında yulaf, fındık ve / veya ceviz, tuz ve tarçını karıştırın. Yağı, akçaağaç şurubunu ve / veya balı ve vanilyayı dökün. Hepsi yulafa iyice bulanana kadar karışıtırın. Ardından granolanızı tepsiye eşit şekilde yayıp fırına verin. Hafifçe kızarana kadar, yaklaşık 21 ila 24 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra en 45 dakika kadar soğumaya bırakın. Ardından üzerine kurutulmuş meyvenizi ve isteğe bağlı olarak koymak istediklerini ilave edip karıştırın. Granolayı 1 ila 2 hafta boyunca oda sıcaklığında hava geçirmez bir kapta veya dondurucuda kapalı bir dondurucu torbasında 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Kurutulmuş meyve donabilir, bu yüzden servis yapmadan önce 5 ila 10 dakika oda sıcaklığında ısınmasını bekleyin. Afiyet olsun.
GÜMÜŞ BADEMLİ GRANOLA
MALZEMELER
- 4 su bardağı yulaf
- 1 su bardağı gümüş badem
- 1/4 su bardağı chia tohumu
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 1/2 su bardağı eritilmiş hindistan cevizi yağı
- 1/3 bardak bal
- 2 çay kaşığı vanilya özü
- 1/2 fincan rendelenmiş hindistan cevizi
- 1/2 su bardağı kurutulmuş meyve
Yapılışı:
Fırını 180 dereceye açın. Bir karıştırma kabında yulaf, badem, chia tohumu, tarçın ve deniz tuzunu iyice harmanlayın. Ardından hindistan cevizi yağı, bal ve vanilya özünü ekleyip tekrar karıştırın. Pişirme kabına, kaşıkla bastırarak eşit düzeyde yayın ve fırına atın. 20 dakika boyunca pişirin. Hafifçe kızardıktan sonra hindistancevizini ve kuru meyveyi ekleyip 5 dakika daha pişirin. Çıkardıktan sonra tel bir rafa aktarıp tamamen soğumasını bekleyin. Afiyet olsun.
ESMER GRANOLA
MALZEMELER
- 8 su bardağı yulaf ezmesi
- 1+1/2 su bardağı buğday tohumu
- 1+1/2 su bardağı yulaf kepeği
- 1 su bardağı çekirdek
- 1 su bardağı ince kıyılmış badem
- 1 su bardağı ince doğranmış ceviz
- 1 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 fincan esmer şeker
- 1/4 bardak akçaağaç şurubu
- 3/4 su bardağı bal
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı tarçın
- 1 çorba kaşığı vanilya özü
- 2 su bardağı kuru üzüm veya kurutulmuş yabanmersini
Yapılışı:
Fırını önceden 165 dereceye kadar ısıtın. İki büyük fırın tepsisini parşömen veya alüminyum folyo ile kaplayın. Yulaf, buğday tohumu, yulaf kepeği, çekirdek, badem ve cevizleri büyük bir kapta birleştirin. Bir tencerede tuz, esmer şeker, akçaağaç şurubu, bal, yağ, tarçın ve vanilyayı karıştırın. Orta ateşte kaynatın, ardından kuru malzemeleri üzerine dökün ve karıştırın. Karışımı fırın tepsisine eşit şekilde yayın. Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20 dakika çıtır çıtır olana kadar pişirin. Çıkardıktan sonra soğutun, sonra hava geçirmez bir kapta saklamadan önce kuru üzüm veya yabanmersinini ilave edip karıştırın. Afiyet olsun.
FISTIK EZMELİ GRANOLA
MALZEMELER
- 2 su bardağı yulaf
- ½ çay kaşığı tarçın
- ¼ çay kaşığı deniz tuzu
- 6 tatlı kaşığı doğal fıstık ezmesi
- ¼ bardak bal veya akçaağaç şurubu (Veganlar için)
- ½ çay kaşığı saf vanilya özü
Yapılışı:
Fırını 165 dereceya açın. Büyük bir borcamı yağlayın ve bir kenara koyun. Küçük bir kapta, yulaf, tuz ve tarçını karıştırın, onu da kenara alın.
Mikrodalgaya dayanıklı bir tabakta veya set üstü ocakta, fıstık ezmesini ve balı (veya akçaağaç şurubunu) pürüzsüz hale gelinceye kadar eritin. Eridikten sonra ocaktan alın ve vanilyayı ekleyip hızlıca karıştırın. Ardından bu sosu kuru malzemlere dökün ve iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı borcama yayın. Granola hafifçe kızarana kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra soğumaya alıp dilediğiniz gibi tüketin. Afiyet olsun.
KARIŞIK TOHUMLU GRANOLA
MALZEMELER
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 fincan karışık kuruyemiş
- 1/4 su bardağı karışık tohumlar (ayçiçeği, haşhaş, kabak, susam)
- 3/4 fincan şekersiz rendelenmiş hindistan cevizi
- 1 çay kaşığı tarçın
- 5 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- Yaklaşık 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1+1/2 su bardağı kurutulmuş meyve
Yapılışı:
Fırını 165 dereceye kadar ısıtın. Bir fırın tepsisine yulaf ezmesi, karışık kuruyemiş, karışık tohum, hindistan cevizi ve tarçını koyun. İyice karıştırın. Akçaağaç şurubu ve zeytinyağını üzerinde gezdirip tekrar karıştırın. Pişirme tepsisinin her yerine yayıp 25-30 dakika pişirin. Her 5 dakikada bir fırından çıkarıp karıştırın, sonra bir tahta kaşıkla düzeltip tekrar fırına alın. Granola altın rengine döndüğünde, fırından çıkarın, kuru meyveleri ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Süt ya da yoğurtla servis yapın. Afiyet olsun.