Rengarenk, üzeri süslemeli, haşlanmış Paskalya Yumurtaları Hristiyanlıkta Mesih’in yükselişini anımsatan bir kutlama objesidir. Bununla birlikte haşlanmış yumurtaların boyanarak süslenmesi geleneğinin Hristiyanlık öncesi Pagan dönemine ait kökenleri bulunur. Dünyadaki birçok kültürde yumurtalar; yeni bir hayat, doğurganlık ve yeniden doğuşu sembolize eder.
Binlerce yıl boyunca Antik Mısır ve İran’da baharın gelişini anlatan Nevruz kutlamaları için yumurta süslenirdi. Yumurta süslemek çok kültürlü bir geçmişe sahip olup günümüzde Hristiyanlar için önem taşıyan bir bayram halini almış. Zamanla kültürel adetler, Hristiyanlıkla bütünleşerek İsa’nın hayata geri geldiği gün olan Paskalya ile özdeşleşmiştir.
Tüm bu renkli yumurtalar, sevimli küçük tavşanlar, civcivler, kuzular ve zambaklar nereden geldi? Bu semboller yeniden doğuşu simgelerken özellikle kuzu, kutsal dinlerde kurban edilmeyi işaret eder.
Paskalya Bayramı, uzun, soğuk bir kışın ardından doğanın kendisini yenilemesine dikkat çekmek için ilkbaharda kutlanır. Paskalya (Easter) sözcüğü ise Eostur, Eastar, Ostara ve Ostar kelimelerinden türetilmiş olup Pagan tanrıçası Eostre’den gelir. Tanrıça Eostre, doğan güneşi ve yeniden doğuşu simgeler. Paskalya Tavşanı ise tavşanın hızlı üreme alışkanlıkları nedeniyle doğurganlığın sembolü olarak kullanılmıştır.
Eski Mısırlılar, Persler, Fenikeliler ve Hindular dünyanın devasa bir yumurta ile başladığına inanıyorlardı. Yumurta çoğu eski uygarlık için hayatın başlangıcını ifade ediyordu. Paskalya Yumurtası ise isim olarak ilk defa bir kitapta 500 yıl önce geçiyor. Ancak, bu tarihten çok daha önce Hristiyanlığı kabul eden Kuzey Afrikalı kabilelerde yumurta boyama geleneği mevcuttur.
Geçmişte uzun sert kış mevsimi genellikle az yiyecek demekti. Baharın gelmesiyle yenilenen doğa ve yumurtalarsa adeta birer ödül. Daha sonra Hristiyanlar Paskalya’dan önce Lenten Sezonu boyunca et yemekten de alıkoyuldular. Bu nedenle Paskalya, uzun süren fakir ve kıt beslenmeden sonraki et ve yumurtadan doya doya yeme zamanıdır. Paskalya yumurtalarının kırmızıya boyanması Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliseleri’nde haç üzerine dökülen İsa’nın kanını temsil eder. Yumurtalar Paskal nöbetinin sonunda rahip tarafından kutsanarak üyelere dağıtılır. Yumurtanın sert kabuğu Mesih’in mühürlenmiş mezarını simgelerken kabuğunu çatlatmak İsa’nın ölümden sonra dirilişini betimler.
Yumurtalar boyanırken her zaman güvenli gıda boyaları kullanılır. Süslü yumurtaların bazıları da özel tanımlamalara sahiptir. Krashanky; Ukrayna kökenli bir sözcük olup renk anlamına gelir, bu yumurtalar sağlam, parlak renkte, çoğunlukla kırmızıdır. Pysanky; kelime anlamı yazmak olan bu yumurtalarda wax üzerine karmaşık tasarımlar çizilerek farklı renklere boyanır. Fabergé; bilinen en ünlü ve en pahalı Paskalya yumurtalarıdır. Bu yumurtalar, ilk olarak Rus bir kuyumcu olan Peter Carl Fabergé tarafından altın, gümüş ve çeşitli mücevherlerden yapılmıştır.
Evdeki yumurtaları soğan kabukları ile haşlayarak siz de evde masrafsızca kırmızı renkli Paskalya yumurtaları yapabilirsiniz. Paskalya ruhunu evinize getirin, yeniden doğuşu, baharı ve umudu bu kadim gelenek ile yeşertin. Paskalya Bayramınız kutlu olsun.