Hatay’a doğru yola çıkmaya hazır mısınız? Bu yazı dizisinde Hatay’a özgü birbirinden lezzetli tariflerin inceliklerini öğrenip bir lezzet yolculuğuna çıkacağız. Hazırsanız başlayalım!
ABUĞANNUŞ TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Babagannuş adıyla da duyabileceğiniz abuğannuş, çok özel bir patlıcan yemeğidir. Hem meze olarak hem de yemek olarak tüketilebilir. Yapımı da oldukça çok kolay! Gelin bu tarif nasıl hazırlanıyor, beraber inceleyelim.
Abuğannuş Malzemeleri
- 3 orta boy patlıcan
- 5 biber
- 3 orta boy domates
- Nar ekşisi
- Zeytinyağı
- Tuz
Abuğannuş Nasıl Yapılır
Öncelikle patlıcanlarımızı yarım saat kadar tuzlu suda bekletiyoruz. Ardından domatesleri, biberleri ve patlıcanları bir tavada veya fırında közlüyoruz. Közlenen sebzelerimizin kabuklarını soyduktan sonra bir çatal yardımıyla iyice eziyoruz. İçine kendi damak tadımıza göre nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Abuğannuş hazır!
Abuğannuş Püf Noktaları
- Biber acı ya da tatlı olabilir.
- Tarife 2 diş sarımsak katabilirsiniz.
AŞİR TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Aşur adıyla da bilinen Aşir, İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh tarafından, Büyük Tufan’dan sonra elinde kalan son malzemelerle bu yemeği yapmıştır. Hem besleyici hem de lezzetli olan bu tarif nasıl yapılır beraber inceleyelim.
Aşir Malzemeleri
- Yarım kilo incik
- Yarım kilo dövme buğday
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı biber salçası ya da toz biber
- 1 yemek kaşığı tuz
- 150 g ceviz içi
Aşir Nasıl Yapılır?
Öncelikle buğdayı bir kaba koyup üzerini örtecek kadar su ekleyip bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün, suyunu süzerek yıkayıp tencereye alıyoruz. Buğdayların üzerine kıyılmış soğanı, eti, kimyonu, toz biberi ve tuzu ekleyip et dağılana kadar 1 buçuk saate yakın pişiriyoruz. Et piştikten sonra tahta bir kaşık yardımıyla eti ve buğdayı püre kıvamını alana kadar dövüyoruz. Ayrı bir tavada tereyağını kızdırıyoruz. Ceviz içlerini doğradıktan sonra yağın içine katıp kimyon ekliyoruz. Aşirimizi bir servis tabağına yayıp üzerine yağı ve cevizi gezdiriyoruz. Aşir hazır!
Aşir Püf Noktası
- Kırmızı et yerine tavuk eti de kullanabilirsiniz.
CEVİZ REÇELİ TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Tatlıda orijinallikle lezzet bir arada olsun isteyenler bu tarife buyursunlar…
Ceviz Reçeli Malzemeleri
- 1 kilo ceviz
- 1 su bardağı kireç kaymağı
- 1 kilo toz şeker
- 5 karanfil
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 6 su bardağı su
Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır
Öncelikle cevizlerin kabuklarını ince olacak biçimde soyup büyükçe bir kavanoza koyuyoruz. Üzerlerini geçecek kadar içme suyu ekleyip 2 gün suda bekletiyoruz. 2 gün geçtikten sonra, 7 gün boyunca günde 3 kez suyunu değiştirip cevizleri bekletmeye devam ediyoruz. 7 gün geçtikten sonra cevizleri sudan çıkarıp 1 gün boyunca kireç kaymağına yatırıyoruz. Ertesi gün, cevizleri birkaç kez yıkayıp 20 dakika haşlıyoruz. Hafif yumuşayan cevizleri süzüp soğuk suya atıyoruz. Bir kürdan ya da şiş yardımıyla cevizleri delip acı suyunun çıkmasını sağlıyoruz. Ayrı bir yerde; şekeri, suyu ve limonu kaynatıp şerbet hazırlıyoruz. Cevizleri karanfillerle birlikte bu şerbete atıp, kıvam alınca ocaktan alıyoruz. Tencerenin üstüne tülbent örtüp 1 gün boyunca güneş gören bir yerde bekletiyoruz. Ertesi gün, cevizleri süzüp ayrı bir yere aldıktan sonra şerbeti tekrar kaynatıyoruz. Şerbetin kıvamı biraz daha yoğunlaşınca cevizleri tekrar içine atıp soğumaya bırakıyoruz. Reçelimiz soğuduktan sonra kavanozlara paylaştırıp buzdolabında saklıyoruz. Ceviz reçeli hazır!
Ceviz Reçeli Püf Noktası
- Cevizler ham olmalı.
- Kireç kaymağını aktarlardan bulabilirsiniz.
MÜTEBLE TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Hatay yöresine ait, katma ve dövme çorbası adıyla da bilinen müteble, oldukça besleyici ve lezzetli bir çorbadır. Soğuk tüketilen bu çorba özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Gelin tarif nasıl, beraber bakalım!
Müteble Malzemeleri
- Yarım kg dövmelik buğday
- Yeteri kadar su
- 1 kg yoğurt
- Tuz
Müteble Nasıl Yapılır
Öncelikle bir tencerede dövmelik buğday ile suyu pişirmeye başlıyoruz. Tuzunu da ayarlayıp kaynayınca kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Buğday iyice açıldıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan buğdayın içine yoğurdu katarak iyice karıştırıyoruz. Ardından istediğimiz kıvamı alana kadar su ekleyip buzdolabına soğumaya bırakıyoruz. Müteble hazır!
KÖMBE TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Kömbe, yöreden yöreye değişse de, neredeyse her memlekette yapılan bir börektir. Gelin bu lezzetli börek nasıl yapılır, beraber bakalım!
Kömbe Malzemeleri
- 2 kg un
- Yarım kg tereyağı
- 1 bardak sıvıyağ
- 1 kg pudra şekeri ya da toz şeker
- 2 yemek kaşığı kömbe baharatı
- 1 pakete karbonat ya da kabartma tozu
- 1 çay bardağı süt
- 100 g susam
Kömbe Nasıl Yapılır
Öncelikle büyük bir kapta tereyağını, sütü ve şekeri karıştırıyoruz. Ardından içine sırasıyla kömbe baharatı, un ve karbonat ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Son olarak sıvıyağı da ekleyip iyice yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp susama batırıyoruz. Susamlı tarafı içe gelecek şekilde kömbe kalıbına bastırarak şekillendiriyoruz. Yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine dizip pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Kömbe hazır!
ISPANAK BORANİ TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Yöresel lezzetlerimizden ıspanak borani, hem sağlıklı hem de lezzetli bir tariftir. Gelin, nasıl yapıldığına beraber bakalım!
Ispanak Borani Malzemeleri
- 1 kg ıspanak
- 250 g incik
- 6 yemek kaşığı tuzlu yoğurt
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1 baş soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 2 baş kuru kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Ispanak Borani Nasıl Yapılır
Öncelikle ıspanakları ayıklayıp iyice temizledikten sonra doğruyoruz. Eti bir tencerede susuz bir şekilde pişirip yağı ekleyip kavuruyoruz. Soğan ve sarımsakları doğradıktan sonra ete ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Ispanakları da ekleyi, ıspanaklar kendini bıraktıktan sonra nohudu, naneyi ve tuzlu yoğurdu da ekliyoruz. Üzerini örtecek kadar su ilave edip tencerenin kapağı açık bir şekilde pişiriyoruz. Biberleri sıcak suda yumuşattıktan sonra pişmesine yakın boraninin üzerine ekliyoruz. Malzemeler özdeşleşinceye kadar pişirip servis ediyoruz. Ispanak borani hazır!
Ispanak Borani Püf Nokta
- Yemeği hazırlarken tencerenin kapağı kapatılmamalı.
MORTADELLA TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Mortadella sadece İtalya‘ya özgü sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Hatay’ın meşhur lezzetlerinden biri olan Mortadella, et ve Antep fıstığının en güzel buluşmasıdır! Gelin nasıl yapılır, beraber bakalım!
Mortadella Malzemeleri
- 500 g köftelik et
- 1 su bardağı galeta unu
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 100 g Antep fıstığı içi
- 1 yumurta
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon ve tuz
- Sıvıyağ
Mortadella Nasıl Yapılır
Öncelikle fıstık içlerini suda bekleterek ya da haşlayarak soyuyoruz. Sarımsakları övüp galeta ununu etin üzerine katıyoruz. İyice çekilmiş etin içine karabiber, yumurta, tuz, sarımsak, tereyağı ve doğranmış fıstığı da ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Hazırladığımız harcı 3 veya 4 parçaya bölüp her birini rulo yapıyoruz. Tavada sıvıyağı kızdırıp ruloları içinde kızartıyoruz. Başka bir tencereye salçayı, suyu ve sirkeyi koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca ruloları içine koyarak 20 – 25 dakika kadar pişiriyoruz. Ardından tencereden alıp dilimleyerek servis ediyoruz. Mortadella hazır!
Mortadella Püf Noktası
- Servis ederken üzerine yemeğin salçalı sosundan dökerseniz daha lezzetli olacaktır.
PATLICAN YOĞURTLAMA TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Özellikle et yemeklerinin yanına oldukça yakışan patlıcan yoğurtlama, en sevilen mezelerden biridir. Gelin, nasıl yapıldığına beraber bakalım!
Patlıcan Yoğurtlama Malzemeleri
- 3 kemer patlıcan
- 2 diş sarımsak
- 200 g süzme yoğurt
- Kuru nane
- Zeytinyağı
- Tuz, toz biber
Patlıcan Yoğurtlama Nasıl Yapılır
Öncelikle patlıcanları bir tavada ya da fırında közlüyoruz. Kabuklarını ayıkladıktan sonra bir çatal yardımıyla eziyoruz. Sarımsakları da ezip patlıcanlara ekliyoruz. Ezilmiş patlıcan ve sarımsağı tuzlayarak yoğurtla karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp üzerine nane ve toz biber ekleyip ateşten alıyoruz. Patlıcanların üzerine gezdirip servis ediyoruz. Patlıcan yoğurtlama hazır!
SARMA İÇİ TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Hatay usulü sarma içi, aslında kısır olarak tüketilir. Bu sağlıklı ve lezzetli tarif nasıl yapılır, beraber inceleyelim!
Sarma İçi Malzemeleri
- 3 çay bardağı köftelik bulgur
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 bağ maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Marul ya da asma yaprağı
Sarma İçi Nasıl Yapılır
Öncelikle bulguru ılık su ile ıslatıp 15 – 20 dakika bekletiyoruz. Bir kapta maydanoz ve soğanları ayıklayarak yıkayıp doğruyoruz. Bulguru, biber ve domates salçası ile yoğurmaya başlıyoruz. İyice yumuşayan bulgura nar ekşisi ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Zeytinyağı, doğranmış soğan ve maydanozları da ilave edip iyice karıştırıyoruz. Marul ya da asma yaprağıyla beraber servis ediyoruz. Sarma içi hazır!
SİNİ KEBABI TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Yapılması için ustalık istemeyen kebaplardan, sini kebabı; tepsi kebabı adıyla da anılır. Gelin bu tarif nasıl yapılır, beraber bakalım!
Sini Kebabı Malzemeleri
- 1 kg orta yağlı kıyma
- 3 kırmızı ya da yeşil biber
- 1 demet maydanoz
- 1 küçük soğan
- 3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber
Üzeri için:
- 3 domates
- 3 biber
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı su
Sini Kebabı Nasıl Yapılır
Öncelikle maydanozları, biberleri, sarımsakları ve soğanları incecik kıyıyoruz. Kıymayı biraz tuz ve karabiber ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz. Kıydığımız malzemeleri de ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız eti yayvan bir fırın tepsisinin içine bir parmak kalınlığında açıyoruz. Domatesleri dört parçaya bölüp biberlerle beraber üzerine koyuyoruz. Son olarak 1 bardak suda salçayı eriterek üzerine gezdiriyoruz. Fırında 30 – 40 dakika pişirerek servis ediyoruz. Sini kebabı hazır!
YOĞURT AŞI TARİFİ, NASIL YAPILIR?
Hem yoğurtlu, hem köfteli leziz bir tarif olan yoğurt aşı çorbası, biraz zahmetli yapılsa da kesinlikle değecek bir lezzet. Bu tarif nasıl yapılır, gelin beraber bakalım!
Yoğurt Aşı Malzemeleri
- 100 g pirinç
- 5 yemek kaşığı tuzlu yoğurt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 6 su bardağı tuz
Köfte için:
- 300 g köftelik bulgur
- 300 g köftelik et
- 100 g iç yağ
- 1 yemek kaşığı un
- Yarım çay bardağı kıyılmış ceviz içi
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı kimyon
- 2 rende soğan
- 1 tatlı kaşığı kuru nane, toz biber, tuz
Yoğurt Aşı Nasıl Yapılır
İşe öncelikle köfteleri hazırlayarak başlıyoruz. Bulguru ılık su ile ıslatıp açılana kadar 2 saat bekletiyoruz. Bulgurların içine 2 defa çekilmiş eti, biber salçasını, 1 rendelenmiş soğanı, kimyonu, unu ve tuzu ekleyip yoğuruyoruz. Hazırladığımız harcı et kıyma makinesinden iki defa çektiriyoruz ve küçük köfteler yapıyoruz. Çorba için, ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri suda açılana kadar kaynatıp tuzlu yoğurdu ilave ediyoruz. 20 dakika sonra köfteleri çorbanın içine katıp 20 dakika daha pişiriyoruz. Tavada yağı kızdırıp nane ekleyip çorbanın üzerine gezdiriyoruz. Yoğurt aşı hazır!
Yazı dizisine ait diğer yazılar için tıklayınız: