Ana sayfa Lezzet Köşe Yılın Trendi: Lokma

Yılın Trendi: Lokma

584
0

Geleneksel lezzetlerimizin en güzel örneklerinden biri olan lokma son dönemlerde değeri daha anlaşılır bir hale geldi. Bilinen haliyle yağda kızartıldıktan sonra üzerine bolca şerbet edilen bu efsane tatlı artık çok daha farklı bir boyuta ve lezzete ulaştı. Hatta ‘’Lokmanın çikolatalısı mı olur? Bir de üzerine meyve fazla abartı.’’ diyenleri uzun lokma kuyruklarının önünde beklerken görür olduk. İşte bu yazımızda içindeki leziz Alman kreması, üzerindeki Belçika çikolatası ve yanındaki taze meyveleriyle fenomen haline gelen lokmaya merceğimizi tutuyoruz.

Küçücük bir dükkan ile serüveni başlayan lokma bu yolculuğa Akaretler’deki Lokmata’dan çıktı. Açıldıktan sadece on gün sonra ise videolarına milyonlarca izlenme alarak hem yerli hem yabancı herkesin onun için uzun kuyruklarda sıra beklemesini sağladı. Şimdilerde ise hemen her yerde sokak başına bir lokma dükkanı açılır hale geldi. Neden bu kadar çok dükkan açılabiliyor sorusunun yanıtı da oldukça basit aslında…’’Hem çok sevilen bir lezzet hem de düşük maliyet!’’ Üstelik öyle büyük dükkanlar, işletmelere de gerek duyulmuyor. Çünkü aslında lokmacı olmanın bir önemli koşulu da küçük, sevimli ve sıcacık bir dükkana sahip olmaktan geçiyor. Önündeki kuyruklar her ne kadar uzun olsa da, beklemeye değer bir lezzet sizi kucaklayacağı için o sırayı da gözünüz görmüyor.

Yılın Trendi: Lokma

LEZZETLİ LOKMANIN SIRLARI

Lokmanın küçük bir sırrı yağda pişen hamurunun yağı çekmemesinden geçiyor. Bununla birlikte kullanılan hamur makinelerinin her gün düzenli olarak temizlenmesi de önemli bir nokta. Hamurun mayalanması, kıvamı ve mayalandıktan sonraki 7-10 dakikalık pişirme süreci lezzetini etkileyen en önemli hususlardan. Pişirildikten sonra ise kızarmış olan yuvarlak şekildeki hamurlara makinelerden çikolatalı veya vanilyalı dolgular basılıyor ve üzerlerine de Belçika çikolataları dökülüyor. İşin bu kısmı bittikten sonra müşterilerin isteğine göre lotus bisküvileri, çeşitli meyveler, dondurma ya da şekerlemeler ilave edilebiliyor.

Ben klasik halini seviyorum diyenler için ise bal ve tarçın hala kullanılan malzemeler arasında tabii ki. Yani artık lokma küçük plastik kaplarda dağıtılmaktan ziyade karton tek kullanımlık tabaklarında, soslarıyla süsleriyle elden ele dolaşmakta.

İşte tüm bunlar sonucunda midelerde bir kelebek etkisi, yüzlerde bir gülümseme yayılma başladı. E hal böyle olunca lokmacılar da artmaya başladı.

Gelelim nereden ve nasıl başladı bu lezzetli hikaye…

Lokmanın Yolculuğu

LOKMANIN HİKAYESİ

Türkçe karşılığında ‘’lokma’’, Arapçada ‘’lukma’’, Yunancada ‘’lukumades’’ olarak karşımıza çıkan bu lezzet aslında ağıza bir kerede götürülüp yenebilecek yiyecek anlamını taşıyor. Kelime benzerliğinden ötürü de birçok kültürde benzer tatlarda bizi karşılıyor. 

Lokmaya dair popülerleşme hikayesi ise 2013’ün sonlarına doğru Atina’daki bir markanın geleneksel lokmayı farklı şekilde ortaya koymak istemesiyle başlıyor. Avustralya’da da yakın tarihlerde festivallerde donut makinesiyle lokma satılmaya başlanıyor. Bir süre sonra Atina’da olduğu gibi Avustralya’da da St. Gerry’s isimli bir marka ile Yunan usulü ballı lokma dışında dolgulu lokma üzerine sos yapımına başlanıyor. Dolgular ise muz kreması, limon kreması, mastika kreması gibi kremalardan oluşuyor.

Yunanistan ve Avustralya’nın yanı sıra lokma konsepti Türkiye’de de 2017’nin sonlarında kendini göstermeye başlıyor. Türkiye’de ilk temsilcisi ise İstanbul Yeşilköy’deki The LoQma isimli mekan oluyor. Doğrudan bir lokmacı olamayan bu mekanda günlük yiyecekler dışında hamuru el ile açılan lokmanın üzerine dökülen soslar dikkatleri çekmeye başlıyor.

Lokmanın Türkiye hikayesi tam olarak bundan ibaret değil tabi. Dedelerinden pastacılık mesleği konusunda epey bilgili olan ortaklar Atahan Yersel ve Emre Palancı ‘’Pasta Sanatı’’ isimli ekler pastanın sunulduğu bir mekan açıyorlar. Alışılmışın dışında çeşitli dolgulardaki eklerleri satışa sunan bu ikiliden örnekle ülkenin birçok yerinde farklı ekler satan işletmeler yayılmaya başlıyor. Ardından bu ortaklar İstanbul Beşiktaş’ta Mendel’s isimli yeni nesil çikolatacı açıyorlar. Bu işletmede dev bir çikolatanın sopa yardımıyla kırılarak içinden lokma, marsmelow, çikolata ve çeşitli meyvelerin döküldüğü çikolata topu ünlenmeye başlıyor. Özellikle içinden dökülen lokmaların çok sevilmesi ile bu iki ortak lokma üzerine araştırmalar yapmaya başlıyorlar ve Yunanistan’daki lokmacıyı buluyorlar. Yepyeni bir fikirle ve Mücahit Damgacı isimli yeni ortaklarıyla Atina’ya giderek araştırmalarını arttıran bu ortaklar İstanbul’a dönerek Akaretlerdeki Lokmata’yı açıyorlar. Ellerinde olan küçük bir dükkan, tek kullanımlık karton tabaklar, duvardaki sloganları, lokma makineleri, Belçika çikolatası ve şerbetsiz lokmayla kendilerinin bile tahmin edemeyecekleri uzun soluklu bir yolculuğa çıkıyorlar. Sonrasını ise zaten hepimiz biliyoruz. Ardı arkası kesilmeyen lokma satışları, açılan yüzlerce işletme, bol çikolata, bol krema ve gülen yüzler…

KLASİK LOKMA

MALZEMELER:

  • 6 su bardağı un
  • 6 su bardağı su
  • 2 paket maya
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı sıvıyağ
  • 3 su bardağı su
  • 3 dilim limon
  • 2 silme çay kaşığı tuz

Yapılışı: 4 su bardağı şekeri ve 3 su bardağı suyu küçük ve derin bir tencerede birleştirip karıştırın. Ardından içine bir limon atıp kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra soğuması için şerbetinizi bir kenara alın. Lokma hamurunuzu hazırlamak için belirlediğiniz geniş kabın içine un, kalan su, maya, 1 yemek kaşığı toz şeker ve tuzu ilave edin.  Malzemeleri mikser yardımıyla kek hamuruna göre daha yoğun hale gelinceye dek iyice karıştırın.

Daha sonra hamurunuzu mayalanması için 1 saat dinlenmeye bırakın. Hamurunuz mayalandıktan sonra büyük ve geniş bir tencereye yağı ekleyip kızmasını bekleyin. Yağ kızdıktan sonra mayalanmış hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Hamur bitinceye dek her bir parçayı yağın içerisine atın. Hamurlar kızarırken yapışmaması için kevgir yardımıyla ara sıra hafifçe çevirin. Tamamen kızaran hamurlarınızı kevgirle süzdükten sonra soğuyan şerbetin içerisine alın. Hamurlarınızı 3-5 dakika kadar şerbetin içinde beklettikten sonra servis yapın. 

Klasik Lokma

ÇİKOLATALI LOKMA

MALZEMELER:

  • 4 su bardağı ılık süt
  • 3 su bardağı sıvıyağ
  • 2 paket maya
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

Çikolata kreması için:

  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı kırılmış sütlü kare çikolata

Üzeri için:

  • Benmari usulü eritilmiş beyaz çikolata
  • Benmari usulü eritilmiş sütlü çikolata
  • 1 su bardağı kıyılmış fındık içi
  • 1 paket iyice parçalanmış lotus bisküvi
Çikolatalı Lokma

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here