Ana sayfa Lezzet Köşe Anadolu Mutfağından Beş Çorba Tarifi

Anadolu Mutfağından Beş Çorba Tarifi

491
0

Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğuması ile soframızın başköşesine oturan o mis gibi kokan çorbalar, yöresel çorbalarımız… Bir nevi antibiyotik deposu gibi kullanılan, şifa niyetine içilen birbirinden farklı, birbirinden leziz birçok çorba çeşidine sahibiz. İşte biz de Anadolu mutfaklarından gelen o güzel kokuların büyüsüne kapıldık ve sizlere yöresel çorba tarifleri hazırladık.

Anadolu’nun bu lezzetlerini siz de keşfetmek istiyor ve bu dillere destan çorbaları sofranızdan eksik etmek istemiyorsanız sizleri de buraya alalım. Bu doyurucu çorbalar sayesinde bu kış sofranız hiç olmadığı kadar lezzetli, renkli ve sıcak.

Kaz Dağı Çorbası Tarifi

Ülkemizin en önemli doğa zenginliklerinden biri olan Kaz Dağları antik dönemde İda Dağı olarak geçen bir doğa harikası. Efsaneleriyle, şelaleleriyle ünlü, dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Kaz Dağları şimdi de çorbasıyla karşımıza çıkıyor. Çorbadan ziyade doyurucu ana öğün de diyebiliriz. İçinde tavuk eti, tarhana, börülce ve bol bakliyat içeren bir tat. Bu çorba için adeta tam bir vitamin deposu diyebiliriz. Haydi, o zaman yapmaya başlayalım. Ellerimize sağlık.

Malzemeler:

-3 yemek kaşığı tarhana

-200 gr haşlanmış nohut

-200 gr haşlanmış börülce

-1 yemek kaşığı salça (domates)

-2 tane tavuk but

-2 tane biber

-2 tane domates

-1 tatlı kaşığı tuz

-2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Öncelikle tavuk butlarını koyup üstlerini su geçecek şekilde tencereye doldurun. Ocağın altını orta ateşte haşlamaya bırakın. 20 dakika haşlayın. Tavuğun butlarını etlerini kemiklerinden güzelce ayırın. Sonra bu etleri doğrayın. Haşlama suyunu dökmeyelim bir kenara koyalım. Domateslerin kabuklarını ayırıp küçük küçük doğrayın. Biberleri de çekirdeklerinden ayırıp küçük küçük doğrayalım. Tereyağını bir tencereye alın eritin ardından doğradığımız domates ve biberleri yağda kavurun. Yumuşayan domateslerin üstüne tarhanayı ekleyin ve biraz karıştırıp salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Sonrasında önceden haşladığımız nohutu, haşladığımız börülceyi ve haşlamış olduğumuz tavuk etlerini de ekleyip karıştırmaya devam edin. Ve daha önce ayırdığımız tavuk suyunu ekleyin. Su yetersiz ise üzerine bir miktar kaynamış su ekleyebilirsiniz. Son olarak tuzu ekleyip 20 dakika bu şekilde pişirmeye devam edin. Sıcak sıcak servis edip yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Püf Noktaları:

Börülce ve nohutu haşlamak için bir gece önceden suda bekletirseniz daha kolay haşlanmış olur. Börülcenin taze olması önemli. Üzerine hafif zeytinyağı gezdirip de servis edebilirsiniz.

Sakala Çarpan Çorbası

Afyon yemek çeşitliliği açısından yöresel bir zenginliğe sahip bir şehirdir. Soğuk kış ayları boyunca bu sımsıcacık çorba insanların gönüllerini ve damaklarını fethetmiştir. İçinde bulunan malzemelerinin çeşitliliğinden ötürü sakala çarpan çorbası farklı bir lezzete sahiptir.

Bu yöresel çorbanın halk tarafından aktarılan bir hikayesi de vardır. Eski zamanlar da bir dedeye ikram edilen bir çorba ile başlıyor hikayemiz. Dede çorbayı içerken kaşığı kullanmak yerine kaseden içince içindeki erişteler sakalına yapışıvermiş  ve bu çorbanın adı o tarihten itibaren Sakala Çarpan Çorbası adı ile anılır olmuş.

Malzemeler:

-100 gr yeşil mercimek

-6 su bardağı et suyu ya da tavuk suyu (bunlar elinizde yoksa normal su da olur)

-2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı

-2 adet soğan

-yarım su bardağı erişte

-3 yemek kaşığı un

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 çay kaşığı nane

-1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı: Soğanları küçük küçük doğrayın. Tereyağını ve zeytinyağı tencerede eritin. Soğanları renklenene kadar kavurun ve unu ekleyip kısık ateşte kavurmaya devam edin. Renk alan ve hafif kokusu çıkan una sıcak tavuk suyunu azar azar ilave edin. Bir yandan da çırpıcı ile karıştırmayı ihmal etmeyin, kıvam alabilmesi için bu işlem önemli. Hafif diri kalana kadar haşlanmış mercimekleri tencereye alın ve tuz ilave edin. Orta ateşte kaynayan tavuk suyuna erişteleri ekleyip 15-20 dakika pişirin. Ayrı bir sos tenceresinde tereyağını eritin ve kızan yağa pul biber ve nane ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığımız baharatlı yağı çorba tenceresine döküp karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın. Sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

Mercimekleri bir gece önce suda bekletin .Bekleme sonucu şişen mercimekleri kısık ateşte haşlayın. Haşladığınız mercimek suyunu çorba yapımında kullanabilirsiniz .Çorbayı domates salçası ya da rendelenmiş domates ilavesi ile renklendirebilirsiniz ve önceden  kızdırdığınız yağ karışımına ilave edebilirsiniz

Kokina Çorbası

Aksaray bölgesine ait Kokina çorbası yöresel çorba sevenlerin sofralarında sıklıkla yer ediniyor. Birçok yörede beğenilerek tüketilen Kokina çorbasının nasıl hazırlandığını merak ediyor. Aslında Kokina çorbası pratik yapımıyla ön plana çıkıyor  ve lezzetiyle büyük beğeni topluyor. Aksaray yöresine ait bu içimizi ısıtan çorbayı özellikle ramazan aylarında tüm güzelliği ile sofralarda görebilirsiniz.

Malzemeler:

200 gram lahana turşusu

1 diş sarımsak

400 gram kuzu kuşbaşı

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı salça

1 çay bardağı bulgur

1 soğan

5 su bardağı et suyu ya da su

Karabiber

Tuz

Yapılışı: Tencereye kuzu etini alın. Üzerine 5 su bardağı su koyup haşlayın. Farklı bir tencerede tereyağını eritin. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı üzerine ekleyip soteleyin. Haşlanmış eti sotelediğimiz tereyağlı karışımın üzerine ilave edip karıştırın. Kıydığınız lahana ve domates salçasını da tencereye ekleyin. Et suyu, bulgur, tuz ve karabiberi de ilave edip orta ateşte 15 dakika kaynamaya bırakın. Sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

Şorbik Çorbası

Görüntüsü ile çorbanın aksine daha çok sulu yemeğe benzeyen Şorbik çorbası içinde sütün, nohutun ve etin buluştuğu leziz bir tarif. Bir de süt ile etin buluşması ağır ateşte olunca değmeyin keyfinize, etler yumuşacık oluyor ve çorbanın lezzetine lezzet katıyor. Bol proteinli, bol bakliyatlı bu tarif, enerjinize enerji katmakla birlikte  oldukça da doyurucu. Ve gelin artık tarifimize geçelim

Malzemeler:

Yarım kilo dana kuşbaşı

4 yemek kaşığı yağ

200 gr haşlanmış nohut

2 soğan

Karabiber

Tuz

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

Yapılışı: Tereyağı ile birlikte bir tencerede etleri kavurun.Soğanları üzerine ilave edin ve et ile beraber kavurun. Karabiber nohut ve tuzu da ilave edip etlerin üzerini geçecek kadar su ekleyip 15 dakika pişirin. Son olarak sütü de ilave edip karıştırın ve 40-45 dakika kısık ateşte pişirin ve bu lezzetli çorbayı afiyetle tüketebilirsiniz

Arabaşı Çorbası

Yozgat’a özgü bu yöresel çorba yanında yenen hamur parçaları ile dikkat çekiyor ve çorbaya batırılarak yenen  bu hamur parçaları çorbayı  bu dillere destan  lezzetli haline getiriyor. Siz de mutfağınızı daha renkli bir hale getirmek istiyorsanız bu yöresel çorbayı deneyebilirsiniz ve sevdiklerinizin asla bir tabak ile yetinmediği anlara şahit olabilirsiniz. Gelin İç Anadolu’da maharetli ellerle sunup hazırlanan sağlıklı ve besleyici çorbanın tarifini inceleyelim.

Malzemeler:

2 parça tavuk göğüs eti

1 çorba kaşığı tereyağı

12 kaşık kırmızı biber (arzuya göre miktarı değiştirebilirsiniz)

12 kaşık salça

1 çorba kaşığı un

1 limon

6 su bardağı su

Hamur İçin Malzemeler:

7 su bardağı su

Tuz,1 su bardağı un

Yapılışı: Suyu bir tencereye koyarak tavuk, kırmızı biber ve bir kaşık salçayı koyup kaynatın. Etler yumuşayınca küçük küçük didikleyin Başka bir tencerede tereyağı ile unu rengi fazla koyulaşmayacak şekilde kavurun. Unlu tereyağlı karışımın içine salçanın ve kırmızı biberin geri kalan kısmını ekleyip 3-4 dakika daha karıştırın. Sıcak tavuk suyuna bu karışımı karıştırarak ilave edin ve didiklenmiş tavuk etlerini de ekleyin kaynatın.

Hamurun Hazırlanışı

5 su bardağı suya tuz ilave ederek kaynatın. Kalan 1 bardak su ile unu bulamaç hale getirin. Bulamaç haline getirdiğimiz unu kaynayan suya hızlı hızlı ilave edip muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırın. Bir tepsiye boşaltıp soğutun ve soğuduktan sonra çorbanın yanında servis yapmak için baklava dilimi şeklinde kesin

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here