Ana sayfa Dünya Mutfağı Hint Yemekleri Hint Esintisiyle Gelen Lezzet: Gulab Jamun

Hint Esintisiyle Gelen Lezzet: Gulab Jamun

602
0

Şüphesiz dünyanın her köşesi birbirinden ilginç ve lezzetli yemekler, tatlılar, şerbetler, yiyeceklerle doludur. Her bölgenin kendine özgü gıdaları ve gelenekleri, yine kendi ellerine özgü maharetlerle birleşerek, sofralardaki yerlerini almakta ve damaklarda farklı lezzetler bırakmaktadır.

Hindistan edebiyatı, sineması ve tarihi gibi mutfağıyla da dünya mirasına önemli katkılar sunan bir medeniyettir. Tatlı ikramlar, Hint mutfağının ayrılmaz bir parçası olmuştur her zaman.

Bu tatlılardan bazılarının kökenleri oldukça eskilere kadar gitmektedir. Bu yazımızda Hint mutfağının pek bilinmese de oldukça leziz bir tatlısını sizlere tanıtacağız. Tatlımızın adı; Gulab Jamun. Şerbetli tatlılar arasında yer alan bu tatlı türü Hint mutfağında önemli yer tutmaktadır. Biz de bu lezzete kayıtsız kalamadık ve onu sizlerle tanıştırmaya karar verdik.

Gulab Jamun İçin Gerekli Malzemeler

Ne kadar egzotik olsa da Gulab Jamun için de tüm tatlıları yapımında orak olan bazı malzemeler dikkatinizi çekecektir. Tabii bazı farklı malzemeler de içerecek tarifimiz… Gözünüzün korkmasına hiç gerek yok çünkü hepsi ülkemizde rahatça bulabildiğimiz ürünler.

Malzemeler:

– 2 çay bardağı süt tozu (Kahve için kullanılan kahve beyazlatıcı değil, hamur işlerinde kullanılan ve sütten üretilen süt tozu olmalı)

– 2 yemek kaşığı irmik

– 1 yemek kaşığı tereyağı

– 1 çay kaşığı karbonat

– Yaklaşık bir çay kaşığı kadar un (Süt miktarını çok kullanacaksanız, unu da fazla kullanmanız gerekecek. Bu nedenle çok az miktarda süt kullanmanızı öneriyoruz)

– Yoğurmak için süt

– Kızartmak için bolca sıvı yağ

Şerbet İçin Malzemeler:

– 2 bardak şeker

– 1 bardak su

– Çeyrek limon suyu

Yapılışı: İlk olarak şerbeti yapmak için şeker ve su tencereye konulur ve kaynamaya bırakılır. Bunlar kaynadıktan sonra da içine limon suyu eklenerek, koyu bir şerbet hazırlanır. Şerbet daha sonra da ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir.

Daha sonra da hamurun yapımına geçilir. Hamur için geniş bir kaba 2 çay bardağı süt tozu, üzerine de yumuşamış tereyağı, irmik ve karbonat konulur. Bunlara yumuşak şekilde, zarar vermeden 3-4 yemek kaşığı süt eklenir ve karıştırılır.

Ardından hazırlanan bu karışım 15 dakika kadar bekletilir. Daha sonra yavaş yavaş un ilavesi ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlanır. Bu hamurdan ceviz büyüklüğü kadar parçalar koparılır ve eller ıslatılarak küçük yuvarlaklar hazırlanır.

Bu aşamadan sonra derin bir tencereye sıvı yağ koyulur ve ocağa konularak ısıtılır ve ocağın altı kısık olacak şekilde açılır. Daha önce hazırlanan yuvarlak hamurlar yavaşça yağa atılır ve kevgirle yavaşça çevrilerek kahverengi bir renk alana kadar kızartılır. Bu süreçte tatlıların dağılmaması için oldukça dikkatli olunmalı.

Daha sonra kızartılan tatlılar soğuk şerbete atılır ve şerbeti çekmesi için içinde bir süre bekletilir. Şerbetini çektikten sonra da tatlımız servise hazırdır ve afiyetle yenilir.

Bu arada dilerseniz tatlımıza birtakım eklemeler yapabilirsiniz. Mesela üzerine kaymak ya da dondurma koyarak, farklı bir lezzet daha elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra tatlının orijinalinde kakulede de kullanabilirsiniz. 3-4 adet kakule tohumunu ezerek hamura ekleyip,5-6 tanesini de bütün olarak şerbete atarak kaynatabilirsiniz.

Tabii bunları yaparken aşırıya kaçmamanızı ve kendince başka eklemeler yapmamanızı tavsiye ederiz. Tabii siz bilirsiniz ama bunun haricindeki arayışlar var olan lezzeti değiştirebilir, dağılma vs gibi istenmeyen durumların yaşanmasına yol açabilir. Tatlımızı servise hazır hale getirdiyseniz, hepinize Hint esintili bol lezzetler ve afiyetler dileriz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here