Ana sayfa Dünya Mutfağı Boşnak Yemekleri Balkan Mutfağının Yıldızı: Cevapi

Balkan Mutfağının Yıldızı: Cevapi

619
0

Balkanlar müzikleri, yemekleri ve bize çok benzeyen kültürüyle her zaman sevdiğimiz, yakın hissettiğimiz bölgelerin başında geliyor.

Hele birbirinden lezzetli Balkan yemekleri… Adeta bizim mutfaklarımızda pişenlerle ortak. Sadece Türkiye’nin değil aslında, aynı zamanda Avrupa ve Asya arasında bir koridor olan Balkanlar, binlerce yıllık kültürleri boyunca birçok medeniyetten etkilenmiş. Yüzyıllar süren Osmanlı egemenliği ve coğrafi konum doğal olarak kendisini yemek kültüründe de gösteriyor.

Balkan yemekleri genellikle et ve hamur işi ağırlıklı olsa da bu yemek kültüründe her lezzeti bulmak mümkün. Balkan yemeklerinin daha çok et ağırlıklı olduğu bir gerçek. Hamur işlerinden çorbalara kadar birçok tarifte et mutlaka kendine yer bulur. Et yemeklerinde de daha çok dana ve kuzu eti kullanılır.

İç içe geçen Mutfaklar: Balkanlar ve Anadolu

Balkanlarla Anadolu her zaman iç içe yaşadığı için iki mutfak kültürü her zaman birbiriyle etkileşim halinde olmuş. Türk mutfağı ve Balkan mutfağı, hamur işi ve etten yapılma yemek türlerinin ününü dünyaya yaymış diyebiliriz.

Makedonlar, Bulgaristan göçmenleri, Arnavutlar veya Boşnaklar ülkemize gelirken, yanlarında nefis yemek kültürünü getirmeyi unutmadı. Börek ve köfte kültürünün dehaları olarak tanımlayabileceğimiz Balkan aşçılar, kendi yemek kültürlerini ülkemizde de yaşatıyorlar.  

Balkan yemeklerinde etin ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar yer kapladığını daha önce de söylemiştik. Yemyeşil coğrafyasıyla Balkan topraklarında organik otlarla beslenen hayvanlar, sofralara lezzetli etler olarak dönmüş hep. Eğer bir gün yolunuz bu coğrafyaya düşerse, ki mutlaka tavsiye ediyoruz, kesinlikle et yemeklerinin tadına bakın ve anlattıklarımızın doğruluğunu kendiniz tecrübe edin.

Balkan Köftesi Sizlerle

Balkan köftesi, Türkçe’deki “kebap” kelimesinden gelen celabi isminin yanı sıra cevapi ve cevapcici isimleriyle anılıyor. Et kültürünün oldukça fazla yaygın olduğu Balkanlarda Cevabdzinica denilen pek çok köfte dükkanı bulmak mümkün. 400 yıllık geçmişi olan, koyun veya dana kıymasıyla yapılan bu köfteler somun denilen yassı, yuvarlak ekmeklerin ya da pidenin arasında bol soğanla ve kaymakla ya da yoğurtla servis yapılmasıyla biliniyor. Ayrıca, köftenin yanına da patlıcan ve kırmızı biberle yapılmış, ajvar ismi verilen sos servis ediliyor. Böylece ortaya Cevapi gibi muhteşem bir lezzet ortaya çıkıyor.

Aslında bu bölgeye gidip, hem coğrafyasını görmek, hem soydaşlarımızı, dostlarımızı görmenizin yanı sıra bu lezzetle yerinde tanışmanızı çok isteriz. Taş yerinde ağır. Ancak imkanı olan var olmayan var. O yüzden en azından bu lezzete evinizde ulaşmanız mümkün. Bu bağlamda bulezzetli köfteyi evde kolayca yapmanız mümkün. İşte tarifi bizden, yemesi sizden…

Balkan Köftesi İçin Gerekli Malzemeler

Balkanların bu eşsiz lezzetine ulaşmak için önce malzemelerin temini gerekiyor. Bunları da ülkemizde kolayca bulmak çok mümkün.

Malzemeler:

– 1 ya da 2 çay kaşığı kabartma tozu

– 1 ya da 2 çay kaşığı toz kırmızı biber

– İsteğe bağlı olarak 1/2 çay kaşığı acı kırmızı pul biber

– 1/2 tatlı kaşığı tuz

– 1/2 çay kaşığı karabiber

– 2 diş ezilmiş sarımsak

– 2 yemek kaşığı su

– İnce doğranmış 1 demet maydanoz

– 900 gram, dana, kuzu veya ikisinin karışımdan oluşan köftelik kıyma

– 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: İlk önce baharatları, ezilmiş sarımsak ve suyu bir kaba koyup, karıştırıyoruz. Daha sonra kabartma tozunu da buna döküp, birkaç dakika bekletiyoruz. Daha sonra ise kıymaya karıştırıp, birlikte yoğurmaya başlıyoruz. Ardından da tuz, maydanoz ve diğer malzemeleri de ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.

Bu arada bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Köfte yoğurmaya ellerinizi ıslatıp başlarsanız koku nispeten daha az sinecektir. Bunun yanı sıra köfteye şekil verirken de içinde birkaç buz olan bir kap suyu yanınızda bulundurmanın ve ara sıra ellerinizi bununla temizlemenin faydası var.

Bu aşamalardan sonra ise sıra geliyor elde edilen ürünün dinlendirilmesine. Bu kapsamda malzememizi buzdolabında 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.  Bir saat geçtikten sonra malzemeyi tekrar alıp, ellerimizle yağlayıp rulo şeklinde köfteler yapmaya başlıyoruz.

Köfteler daha sonra çok az yağda veya ızgarada her iki yüzünü de çevirerek pişirilir. Pişirildikten sonra yemeye hazır hale gelen köfteler, pidenin içinde bol soğanla yanında yoğurt, salata ya da pilavla servis yapılır ve afiyetle yenilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here