Ana sayfa Genel Latte Art Hakkında Her Şey

Latte Art Hakkında Her Şey

384
0

Günümüzde gittikçe popüler hale gelmeye başlayan kahve süsleme sanatı görsel sunumunun güzelliğiyle hemen herkese kahveyi daha çok sevdirmeye başlamış durumdadır. Seattle’da 1980’li yıllarda ortaya çıkan bu kahve süsleme sanatı son zamanlarda daha ilgi çekici bir hale gelmiştir. Eski yıllarda latte köpüğüne şekil verme amacıyla ortaya çıkan bu sanat, Amerika’da popüler olduktan sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Şimdilerde de gidilen hemen her kafede özenle hazırlanmış sunumuyla kahveler yer almaktadır. Kahvenin tadından, kokusundan çok süsleniş tarzı da kahve severler tarafından ilgi çekmektedir.

Farklı çeşitlerde süslenen kahveler hem gözü doyurmakta hem de görsel şölenleriyle kalbe işlemektedir.

Kahve süsleme sanatının hayata geçirilmesinin temelinde üç teknik bulunmaktadır.

Kahve Süsleme Sanatında Önemli Noktalar ve Teknikler

Baristalar Önemli Nokta

Kahve süsleme sanatı anlamında da kullanılan Latte Art, bir nevi baristaların kahveler üzerindeki sanatsal mührü olarak da nitelendirilmektedir. Bu uygulamanın ilk sahibi ise 1980’li yıllarda kahve yapımında sanatı da işleyen David Schomer’dir. David Schomer, bu akımın popülerleşmesinde etkisi olan en önemli kişiler arasında yer almaktadır. Ülkemizde de oldukça beğenilen ve uygulanan bu yöntemde espresso ve buharda pişirilmiş olan süt ile hazırlanan lattenin köpüğüne desenler işlenir.

Latte Art Yapımı

Kahve dükkanlarının olmazsa olmazları baristalardır. Eşsiz lezzette ve sunumda kahveleri ortaya koymada önemli bir görevleri bulunmaktadır. Kahve severlerin zevklerine uygun kahveleri hazırlayan baristalar bu aşamada çeşitli malzemelerden de yararlanmaktadırlar. Kullandıkları malzemelerden bazıları arasında moka pot, chemex ve french press yer almaktadır.

1)Serbest Dökme Metodu (Free Pour)

Fincan içinde bulunan espressoya süt sürahisinden buhar çubuğu ile ısıtılmış köpüklü sütün dökülmesi bu metodun özelliğidir. Dökülen köpüklü sütle beraber ortaya figürler çıkmaktadır. Bu yöntemin uygulanması sabırla çalışma ve biraz da yetenek gerektirmektedir. En çok bilinen ve en pratik uygulanan şekilleri ise elma ve kalptir.

2)İşleme Metodu (Etching)

Bu metod Latte Pen olarak adlandırılan bir metal çubukla uygulanmaktadır. Serbest dökme tekniği kadar ilgi görmüyor olsa da aslında uygulamada çok daha kolaydır. Bu metotta çikolata ve karamel gibi ek malzemelerin kullanılmasıyla desenler tamamlanır. Dolayısıyla aslında baristaların yaratıcılığından ziyade el becerileri bu yöntemde daha çok ön plana çıkmaktadır.

3)Gökkuşağı Metodu (Rainbow)

Kahve denildiğinde akla gelen ilk renk kahverengi olsa da gökkuşağı metodu ile bu algının tamamen dışına çıkılmıştır. Kahvenin enfes lezzeti, etkileyici kokusu bir de gökkuşağının şahane renkleriyle birleştiğinde ortaya adeta bir şölen çıkmaktadır. Bu metot hazırlanan süt kremasına istenilen renk veya renklerde gıda boyasının damlatılmasıyla oluşturulmaktadır. Sonrasında kahvenin üzerine dökülen süt kreması ile gökkuşağı renklerindeki görsel ortaya çıkmış olur.

Kahve Süsleme Sanatını Evde Uygulamak

Eve davet edilen özel misafirler veya yapılan bir organizasyon hep en güzel şekilde olsun istenir. Bunun için yiyecek, içecek sunumlarına özen gösterilmesi büyük önem taşır. İçeceklerde uygulanabilecek en güzel sunum yollarından biri de kahve süsleme sanatıdır. Hemen hemen her zaman kahvenin de ikram edildiği bu özel organizasyonlarda veya misafirlerde süslenmiş halde takdim edilen kahveler adeta göz doldurmaktadır. Evde nasıl kahve süsleyeceğim diye hiç kaygılanmayın bile. Çünkü evde de kahve süsleme sanatını uygulayabilmeniz oldukça kolay…

Kahve süslenmesinde farklı malzemeler kullanılabilmektedir. Bu malzemeler ise evde çok rahatlıkla bulunabilecek malzemelerdir. Örneğin çok kolay ve pratik bir süsleme yapmak için gereken malzemeler arasında kürdan, doğal içerikli gıda boyaları, doğal içerikli renkli şuruplar yer almaktadır. Bu malzemeler yoksa yine endişe etmeyin. Fındık-fıstık kırıkları, ceviz, çikolatalar, meyveler, tarçın, muskat, kakao da işinizi görecektir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here