Gelişim döneminde olan çocuklar için yiyeceklerin besin değeri kadar, öğünlerin atlanmaması da son derece önemlidir. Eğer okulda öğle yemeğinde ne yediğini kontrol edebilme imkanınız yoksa, çocuğunuz için evde sağlıklı ve besleyici menüler hazırlamak isteyebilirsiniz. Hem onun seveceği hem de sizin içinizi rahat ettirecek menüler oluşturmak her zaman göründüğü kadar kolay olmayabiliyor. Bunun için size işinizi kolaylaştıracak birkaç basit ve besleyici öğle menüsü önerimiz var.
İster evde hazırlayın ister çocuğunuzun beslenme çantasına koyun. Dengeli bir beslenme için uymanız gereken en önemli kural; aynı menüde sebzenin, proteinin ve tahılların yer almasıdır. Kabaca bir oranla, tabağın yarısını sebzeler ve yeşillikler oluşturmalı, diğer yarısını da protein ve tahıl eşit olarak paylaşmalı.
Bazı çocuklar sebze yememek için direnç gösterebilir ve bir kaşık sebze bile ciddi mücadeleler vermenize neden olabilir. Aslında biraz yaratıcılıkla sebze yemeklerini çocukların da seveceği hale getirmek zor değil. Tabi biraz da sabırla 😊
1. Menü
Ispanak Köftesi-Şekersiz Sütlaç
Ispanak Köftesi:
- Yarım kilo temizlenmiş ıspanak
- 1 rendelenmiş soğan
- Tuzsuz peynir
- 2 yumurta
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı ekmek kırıntısı
- Yarım su bardağı su
- Tuz
Üstü İçin:
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 rendelenmiş domates
Yapılışı:
Ispanaklar ince ince doğrandıktan sonra tüm malzemelerle birlikte derin bir kapta iyice karıştırılır. İyice harmanlanan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yassı hale getirilir. Köfteleri pişirmeden önce buzdolabında dinlendirmeniz iyi olacaktır.
Daha sonra dinlenmiş köfteler, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Üzerine bir kâsede birlikte çırpacağınız yoğurt, tereyağı ve domates sosunu gezdirerek servis edilir.
Şekersiz Sütlaç
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1,5 çorba kaşığı pirinç
- Yarım muz
- 2 günkurusu kayısı
Üstü İçin:
- Tarçın
Yapılışı:
Bir tencereye suyu ve pirinçleri alarak, pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Daha sonra üzerine sütü ekleyip, kıvam alana kadar arada karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Servis kasemizin içine suda bekletilip yumuşatılmış kayısıları ve muzu eziyoruz. Üzerine hazırladığımız sütlacı koyuyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
2. Menü
Balık Köftesi-Erişteli Yeşil Mercimek
Balık Köftesi
- 100 gram somon
- 1-2 tatlı kaşığı kaşar rendesi
- 1 büyük boy patates
- 1 dal dereotu
- 2 çorba kaşığı galeta unu
- Zeytinyağı
Yapılışı:
Yıkanıp kabukları soyulan patatesler haşlanarak, bir çatal yardımıyla püre haline getirilir. Ayrı bir kasede küçük parçalara ayrılmış olan somon, dereotu, galeta unu ve kaşar peyniri iyice karıştırılır ve üzerine püre haline getirilen patates eklenerek yoğurulur.
Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yassı hale getirilir. İçinin çabuk pişmesi için 1 santim kalınlık idealdir. Köfteler galeta ununa bulanarak yanmaz yapışmaz bir tavada zeytinyağında pişirilir.
Erişteli Yeşil Mercimek
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 çay bardağı tam tahıllı erişte
- 1 kuru soğan
- 2 çorba kaşığı yağsız dana kıyma
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılan mercimeklerin suyu dökülür ve yeni suyla 15 dakika kadar haşlanır. Süzüldükten sonra bir kaba alınır. Başka bir tencerede zeytinyağı ve kuru soğan hafifçe kavrulur, eğer çocuğunuz seviyorsa 1 çorba kaşığı biber salçası da ekleyebilirsiniz. Soğanlar piştiğinde kıyma eklenir ve tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. 15 dakika sonra mercimekler eklenir, üzerine 2 bardak kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra erişteler eklenir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir.
3. Menü
Fırın Mücver-Kinoalı Pilav-İnegöl Köfte
Fırın Mücver
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy patates
- Bir tutam maydanoz
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Havuç ve patates rendelenir ve suları sıkılır. Rendelenen sebzeler, tüm malzemelerle birlikte iyice karıştırılarak harmanlanır ve bir yemek kaşığı dolusu alınarak yağlı tepsiye yerleştirilir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir.
Kinoalı Pilav
- 1 su bardağı beyaz kinoa
- 2 tatlı kaşığı arpa şehriye
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2,5 su bardağı su
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Bir tencerede yağ ısıtılarak arpa şehriyeler eklenir ve pembeleşinceye kadar yağda kavurulup kinoalar eklenir. Kinoalar hafifçe kavrulduktan sonra su ve baharatlar ilave edilerek suyunu çekene dek pişirilir.
İnegöl Köfte
- 200 gram kuzu kıyma (orta yağlı)
- 800 gram dana kıyma
- 2 orta boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- Tuz
Yapılışı:
İki adet soğan rendelenerek kıymaların üzerine eklenir. 1 tatlı kaşığı karbonat ve tuz ilave edildikten sonra, macun kıvamı elde edilene dek yoğrulur. Hazırlanan karışım birkaç saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra kıymaların üzerine bir yağlı kağıt serilerek merdane yardımıyla açılır ve bir bıçakla dikdörtgen şeklinde köfteler elde edecek şekilde kesilir. Köfteler bir tavaya alınır ve orta ateşte ters yüz edilerek kızartılır.
4. Menü
Fırında Kıymalı Karnabahar-Peynirli Makarna
Fırında Kıymalı Karnabahar
- 1 küçük karnabahar
- Yağsız dana kıyma
- 1 kuru soğan
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı salça
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 dal dereotu
- Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
- 2 çorba kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Karnabaharın yeşil yaprağı kesildikten sonra kalan kısım su dolu bir tencerede yumuşayana kadar haşlanır. Ayrı bir tencereye zeytinyağı konur, üzerine küp küp kesilmiş soğan eklenir ve hafif pembeleşene kadar kavrulur. Daha sonra ince ince kıyılmış dereotu, salça, kıyma ve baharatlar eklenir. Kıyma piştikten sonra ocaktan alınır.
Haşlanmış karnabahar ters çevrilerek içine bir kaşık yardımıyla kıymalı karışım doldurulur. İçini doldururken karnabaharın dağılmamasına dikkat edin. Daha sonra karnabahar yeniden ters çevrilerek fırın kabına yerleştirilir.
Un ve tereyağı hafifçe pembeleşene kadar bir tencerede pişirilir, üzerine süt ilave edildikten sonra koyulaşana kadar hızlıca 5-6 dakika karıştırılır. Beşamel sos karnabaharın üzerine döküldükten sonra, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirilir. Üzerine kaşar peyniri rendesi konarak üstünün kızarması beklenir ve daha sonra sıcak olarak servis edilir.
Peynirli Makarna
- 1,5 su bardağı fiyonk makarna (çocuğunuzun sevdiği bir başka makarna da olabilir)
- 100 gram beyaz peynir
- 2 kaşık zeytinyağı
- 3 su bardağı su
- Tuz
Yapılışı:
Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır, makarnalar eklendikten sonra birkaç kez çevrilir ve üzerlerine kaynar su ilave edilir. Pişmeye bırakılan makarnalar ara ara kontrol edilip karıştırılır, eğer suyu azalmışsa su eklenir. Makarna yumuşayıp suyunu çektiğinde ezilen beyaz peynirle karıştırılır. Sıcak servis edilir.
Vee Günün Bonusu: Fırında Pancar Cipsi
Çocuklar için cips vazgeçilmez bir atıştırmalıktır. Piyasadaki yağlı ve katkı maddeli ürünleri tüketmesini istemesek de buna karşı koymamız her zaman mümkün olamayabiliyor. Bunun için, hem rengine hem de tadına bayılacağı bu ev yapımı cipslerden, beslenme çantasına gönül rahatlığıyla koyabilirsiniz.
- 3 pancar
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1 çay kaşığı beyaz biber
- 1 diş sarımsak
Yapılışı:
İşe başlamadan önce bir eldiven kullanmayı ihmal etmeyin. Pancarların kabuğu soyulduktan sonra incecik dilimlenir. Daha sonra bir kaseye sarımsak, zeytinyağı ve beyaz biber eklenip harmanlanır ve dilimlenmiş pancarlar bu sosa yatırılarak 10 dakika kadar bekletilir.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, sosta bekletilmiş pancar dilimleri güzelce ve dikkatlice dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Deniz tuzuyla harmanlandıktan sonra soğumaya bırakılır.