Ana sayfa Yemek Tarifleri Pratik ve Değişik Börek Tarifleri Evde Su Böreği Yapımı

Evde Su Böreği Yapımı

589
0

Geleneksel ve vazgeçilmez lezzetlerimizden biri olan su böreği tutkunları için günün her öğününde yenebilen bir hamur çeşididir. 19. yüzyıldan beri Osmanlı mutfağından günümüze gelen su böreği yapımı biraz zahmetli olmasına rağmen özel günlerimizin olmazsa olmazlarımızdan. Ana hatları ile su böreğine yağ, yumurta, peynir ve hamurun uyumundan doğan bir lezzet diyebiliriz.

Her ne kadar kaynaklar su böreğinin merkezinin Kırşehir olduğunu söylese de ülkemizin birçok yöresinde bilinir ve farklı farklı malzemelerle pişirilir. Geçmişte yazılan birçok kitapta da kendisinden övgüyle bahsedilir. Hatta su böreğinin ilk tarifinin 1844 yılında Mehmet Kamil’in yazdığı ‘’ Aşçıların Sığınağı’’  adlı kitabın içinde geçtiği söylenir. Mehmet Kamil’in tarifine göre böreğin harcını hazırlarken peynir ya da kıyma kullanabilirsiniz. Beyaz peynir yerine sert bir kaşar peyniri türü kullanırsanız böreğin tadı baharlı olacak ama soğuduğunda sertleşecek ve tüm özelliğini kaybedecek. Kısaca geleneksel tariften şaşmayın.

“Aşçının Kitabı” adlı kitapta Boğos Piranyan da su böreğinden bahsetmiştir. Piranyan su böreğinin yapımını şu şekilde anlatıyor: Yufka başına 1 yumurta ile hamur yoğurulur. Yumurtalar çırpılır un eklenip hamur hazırlanır. Hamur yufka inceliğinde açılır. Kaynar su da haşlandıktan sonra bir bez üzerine serilip suyun emilmesi sağlanır. Tepsi yağlanır ve yufkaların yarısının arasına yağ sürülerek tepsiye serilir. Aralarına peynir konur. Kalan yufkalar da üst üste aynı şekilde serilir. Ateş üzerinde de her iki tarafı iyice kızartılır. Tercihen maydanoz da katılır.

Marianna Yerasimos ise ‘’500 yıllık Osmanlı Mutfağı’’ adlı eserinde 19. Yy Osmanlı mutfağından bahsetmiştir. Bu böreğin yumuşacık ve lezzetli olmasının sırrını bol yumurtalı ve irice yufkaların tepsiye dizilmeden önce suda haşlanması olduğunu söylemiştir.  Birçok ünlü dergide de su böreğinin 200 yıllık öyküsü ele alınmıştır.

Su böreği yapımı ile ilgili birçok rivayete konu olan olayda mevcuttur. Geçmişte kayınvalideler gelin adaylarını beğenirken onlara su böreği yaptırır, eğer beğenirlerse oğullarına evlenmelerine izin verirlermiş. Su böreğinin şöhretini,  ülkemizin birçok yerinde açılan pastane ve börekçilerin menülerinde su böreğine de yer vermesinden anlayabiliyoruz.

Bir porsiyonu yaklaşık 330 gr olan su böreği 756 kaloridir. Yüksek oranda yağ ve karbonhidrat içerir. Su böreği tüketiminde kilo almamak için buna da dikkat edilmesinde fayda vardır.

Yapılışı İçin Malzemeler

Hamur İçin:

-5 yumurta

-500gr un

-3 kaşık su

-tuz (1 tatlı kaşığı)

Harcı İçin:

-400gr peynir

-1 demet maydanoz

-200gr tereyağ (yufka katlarının arasına sürmek için)

Yapılışı: Unu bir yoğurma kabına alın ve ortasını açın.Tuz, 1 kaşık su ve yumurtayı ekleyip yoğurun.Elde ettiğiniz hamuru 10’a bölün.Beze haline getirdiğiniz parçaları unlayın. Bir bezle üstünü örtüp 30-40 dakika dinlendirin.İç harcı hazırlamak için peyniri bir kapta ezin.Maydanoz ve bir kaşık süt katıp karıştırın.  Önceden hazırladığınız bezelerden birini ayırın. Kalanını unladığınız bir zemin üstünde bir oklava yardımı ile yaklaşık 30cm çapında açın.Ayırdığınız son bezeyi de tepsinin yanlarını saracak şekilde biraz daha ince açın. Tepsiyi yağlayın hazırladığınız bu büyük yufkayı  tepsiye serpin.Bir tencere de tuzlu su kaynatın ve ayırdığımız diğer 9 yufkayı bu suda 2 dakika teker teker haşlayın.

Haşlanmış yufkayı, sıcak sudan çıkartıp ayrıca bir tencereye koyduğumuz soğuk suyun içine atıp hemen çıkartın. Böylelikle şoklamış olacaksınız.Tereyağını eritin tepside yayılı olan yufkayı yağlayıp üstüne haşlanmış yufkayı serpin. 4 yufka için bu işlemi tekrarlayın ve hazırladığınız içi yerleştirin. Kalan 5 yufkayı da aynı şekilde haşlama işleminden geçirip tepsiye serin. Aralarına tereyağı sermeyi unutmayın.Üzerini de yağlayın.180 derece fırında 60 dakika pişirin.İsterseniz ocakta da tavaya koyup kısık ateşte ters yüz edip altı kızarıncaya kadar üstü kapalı bir şekilde pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here